logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić układ nadajnika na mikrofon 2-końcówkowy?

djpeterek 12 Lis 2004 16:45 1175 3
REKLAMA
  • #1 980409
    djpeterek
    Poziom 23  
    Ocena: 27
    chciałem złozyc ten układ http://www.elektronika.sirius.pl/index.php?dzial=radio&id=053 zakupiłem wszystkie części ale nie mogłem dostac mikrofonu 3 koncówkowego czy jest mozliwosc przerobienia tego układu na mikrofon 2 koncówkowy
  • REKLAMA
  • #2 980777
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 417
    Jak widac ze shematu to jest wklada elektretowa do ktorej potrzeba zasilanie. Jak podlaczysz zwykly mikrofon pojemnosciowy to mozesz darowac sobie koncowke podlaczona do zasilania. Lecz mozesz nie wysterowac na tyle ukladu aby modulacja z mikrofonu spowodowala zmiany pojemnosci diody a co za tym idzie modulacje czestotliwosci. W efekcie w odbiorniku bedzie cisza...
    Mozesz zastosowac mikrofon zwykly ale za nim doluz jakis wzmacniacz mikrofonowy.
    Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #3 981426
    Panda02
    Poziom 32  
    Ocena: 118
    Masa mikrofonu tak jak na schemacie. Druga końcówka przez rezystor 10k do +zasilania i jednocześnie przez kondensator np. 0,1 uF i szeregowo 10k który jest na schemacie do katody diody pojemnościowej BB105. Tak możesz dołączyć mikrofon dwukońcówkowy zamiast trzykońcówkowego.
  • #4 981511
    Jacu$
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    gabik001 wrote:
    Cytat:
    Jak widac ze shematu to jest wklada elektretowa do ktorej potrzeba zasilanie.

Jak widać ze schematu, jest to mikrofon pojemnościowy z wbudowanym wzmacniaczem na jednym tranzystorze polowym. Dla tego wzmacniacza potrzebne jest właśnie zasilanie.
    Mikrofon dwukońcówkowy (taki od telefonów elektronicznych) to właściwie to samo, tylko nie ma wyprowadzonej trzeciej końcówki. Podłącza się dokładnie tak, jak napisał Panda02.
REKLAMA