logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

problem z czytanie płyt w wieży Philips Philips FW-M355

Lak 12 Lis 2004 20:18 2501 10
REKLAMA
  • #1 980940
    Lak
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    niektóra płyty cd-r płyta raz czyta normalnie raz nie, czasami łapie jak jeszcze ja wybiore, czasami trzeba wyjąć płytę i dopierw wtedy łapie. Wieża jest jeszcze na gwarancji, więc pytanie czy to podlega gwarancji???
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 980996
    Grzelaspace
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam! Tak jak ty jestem ofiarą tego samego problemu tylko, że z wieżą samsunga. "Usterka" taka nie podlega gwarancji gdyż wieża jest sprawna, a producent udowodni ci to tym, że włoży do niej originalną płytę audio, a założe się że zadziała na niej każdy oryginał.Klient musi sam sprawdzić czy inne płyty działają. W mojej wieży ma sie to następująco: nie działaja płyty nagrane samodzielnie, ale nie wszystkie. "Nie wszystkie" to takie płyty, które mają wysoki współczynnik odbicia tzn. ze srebrną powłoką(taką w której sie można przejżeć). np. płyty Hawk, lub płyty Verbatim. Verbatimy maja bardzo wysoki współczynnik odbicia. U znajomych słyszałem taką historię że działały im płyty tylko z niektórych nagrywarek, najczęściej niedziałają z nagrywarek LG, Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #4 981030
    reksiomaly
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    No cóz panowie to są własnie mini wierze.W serwisie philipsa jak kolega już Ci powiedział powiedzą Ci że sprzęt chodzi i niewymienią lasera.Wiec trzeba będzie samemu
  • #5 981112
    Adam72
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Witam. Potwierdzam słowa <Grzelaspace> osobiście wiozłem kiedys Samsunga na gwarancji do serwisu z tym samym objawem i serwis stwierdził właśnie że wieża jest ok bo oryginalne płyty działają, a w instrukcji nie ma informacji że ten typ sprzętu odtwarza płyty CD-R. Teraz zwracam uwagę żeby sprawdzić czy w instrukcji jest informacja jakie płyty sprzęt odtwarza. Osobiście mam 4-letnią FW-C55 i czyta wszystko jak leci za wyjątkiem CD-RW. No cóż, sprzęt coraz tańszy więc trudno wymagać żeby odtwarzał wszystko, choć ogólnie Philips jeszcze jako tako chodził. Miałem kiedyś serię Samsunga MAX... szkoda gadać. Pozdrawiam.
  • #6 981421
    yooras
    Poziom 22  
    Ocena: 50
    witam, a ja myślę, że jeżeli dołączysz do sprzętu płyte z która masz najwieksze problemy to jest szansa, że nie odeślą cię z kwitkiem.
    pozdrawiam.
  • #7 981446
    Lak
    Poziom 15  
    W instrukcji jest podane ze odtwarza samodzielnie nagrane płyty cd-r/rw. A co do płyt z wysokim współczynnikiem odbicia to chyba coś w tym jest bo płyty rw dysana (są właśnie takie ładne srebrne :D) wieza odczytuje zawsze bez najmniejszych problemów. Więc jak teraz będzie z gwarancją, bo skoro maja na niej wszystkie płyty to chyba wszystkie?????

BTW: Nie ma tu kogoś z serwisu Philipsa?????
  • #8 981573
    reksiomaly
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    No mój dobry kolega kiedyś zaniusł boomboxa na serwis philipsa na gwarancji i powiedział zę laser nieczyta połowy płyt i prosi o wymiane optyki to mu powiedziano że oni nie wymieniają laserów mogą go podkręcić.
  • REKLAMA
  • #9 981625
    Adam72
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Myślę że można sprawę w serwisie przedstawić, co oni na to ? Sam jestem ciekawy, ale spróbować nie zaszkodzi. Najlepiej jak porozmawiasz bezpośrednio z serwisantem a nie z osobą która tylko przyjmuje sprzęt.
  • #10 984198
    Lak
    Poziom 15  
    chyba zgłoszę to do serwisu bo przed chwilą coś kiepsko szło mu czytanie 'srebrnej' płyty cd-rw dysana
  • #11 1018683
    sadop
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Też miałem problem z czytaniem nagrywanych na kompie płyt przez philipsa.Na początku pomogło zmniejszenie prędkości zapisu na płyte do 4x , podobno wychodzi wtedy mniej błędów.Wiem , że to nie jest rozwiązanie na dłużej ale możesz zawsze spróbować.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odtwarzania płyt CD-R w wieży Philips FW-M355, gdzie niektóre płyty są czytane nieregularnie – czasem odtwarzane poprawnie, a czasem wymagają wyjęcia i ponownego włożenia. Wieża jest na gwarancji, jednak dyskusja wskazuje, że serwisy często nie uznają takich usterek za gwarancyjne, argumentując, że sprzęt działa poprawnie z oryginalnymi płytami audio. W instrukcji wieży Philips FW-M355 jest informacja, że odtwarza płyty CD-R/RW, jednak problem może wynikać z wysokiego współczynnika odbicia niektórych płyt CD-R, szczególnie tych z srebrną powłoką (np. Dysana, Verbatim, Hawk). Serwisy Philipsa rzekomo nie wymieniają laserów, a jedynie mogą je regulować. Zalecane jest zgłoszenie problemu do serwisu i rozmowa bezpośrednio z serwisantem. Dodatkowo, zmniejszenie prędkości zapisu płyt CD-R do 4x może poprawić ich kompatybilność z odtwarzaczem, choć nie jest to trwałe rozwiązanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA