logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyregulować laser w Technics SL-PS70 po czyszczeniu?

krzkomar 12 Lis 2004 21:43 5472 9
REKLAMA
  • #1 981181
    krzkomar
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    Jak naley reulowac laser w tym modelu ? Poszukuje jakiegokolwiek opisu. Laser rozebralem na czesci pierwsze i przeczyscilem (nie czytal wogule plyt, wiec i tak niczym nie ryzykowalem), a teraz nie mam pojecia jak go ustawic (w chwili obecnej nawet nie rozkreca plyty - pewnie blad ustawienia detektora).[/code]
  • REKLAMA
  • #2 981391
    reksiomaly
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    Jak go rozkręciłes na częsci pierwsze to możesz go wyrzucić do kosza tego się nieda ustawić na oko.50 zł nówka
  • REKLAMA
  • #3 981431
    krzkomar
    Poziom 25  
    No.... na oko to chyba niezbyt zdrowo :). Nie chodzi mi o ustawienie na "pale", tyle ze nie znam metody ustawiania takiego cacka i punktow pomiarowych na elektronice w tym modelu (podstawowe oprzyrzadowanie typu multimetr i oscyloskop mam).
    Laser rozebralem bo i tak nie bylo szansy na jego odratowanie - zreszta potwierdzilo to jego rozebranie - zabrudzony detektor i dioda lasera. Teraz pozostalo go "tylko" ustawic. Co do 50zl to niestety odpada bo to nie jest typowy KSS :(.[/code]
  • #4 981552
    reksiomaly
    Poziom 19  
    Oj przepraszam Cię mój błąd myślałem że to model sl-pg570.No oscyloskopem to lasery się mierzy w punkcie RF na przetforniku o ile pamiętam powinien być zaznaczony. on jest na elektromagnesie?????(laser)
  • REKLAMA
  • #5 983137
    krzkomar
    Poziom 25  
    Tzn, jesli chodzi Ci o sposob pozycjonowania glowicy laserowej to tak, jest tam taki uklad z cewka(elektromagnesem) ktora jezdzi pomiedzy magnesami (zamiast popularnego ukladu z silnikiem).
  • #6 983318
    reksiomaly
    Poziom 19  
    No to wiem co to za cd laser do tego stoi 300 zł.Poszukaj punktu RF może coś Ci to pomoże ale w tym satanie będzie raczej cięzko chyba że masz czas i niekończącą się cierpliwość
  • REKLAMA
  • #7 987300
    krzkomar
    Poziom 25  
    No, czas i cierpliwosc to mam na wykonczeniu, ale 300 zł to kwota baaardzo mobilizująca :). I jesczcze takie co powiniennem uzyskać w punkcie RF ?
  • #8 988427
    reksiomaly
    Poziom 19  
    Powinieneś mieć taki ciekawy przebiek cięzko mi to opisać najlepiej jak byś miał schemat serwisówke tam to ładnie jest pokazane ale niewiem czy Ci to coś da bo ten cd musiał by przynajmniej kręcić płytą.
  • #9 988538
    krzkomar
    Poziom 25  
    Ha, gdybym mial serwisowke (i troche doswiadczenia w cdekach) to pewnie bym nie zawracal glowy. Jaki jest algorytm wykrywania plyty (tak aby zaczol krecic plyta) i czy jest jakis sposob aby wymusic mu ciagla probe wykrycia plyty (moze istnieje jakis tryb serwisowy) - tak na czas ustawienia detektora? Pytam bo trudno cokolwiek ustawic gdy po wlaczeniu przez 3 sek probuje wykryc plyte i stwierdza ze jej brak i pozostaje tylko ponowne wlacz-wylacz (tacke mam wsunieta, amechanizm wyciagniety na zewnatrz). Punkt RF juz znalazlem. A jaki poziom sygnalu tam powinien byc ? (Jak zakrece palcem plyte podczas proby wykrycia to pojawia sie sygnal tak na ok 0.5V w punkcie RF, jak nie krece to pojawia sie sygnal o czest ruchu soczewki tez tak ok 0.5V).
  • #10 998112
    reksiomaly
    Poziom 19  
    No właśnie jak zauważyłeś tu pojawił się problem o którym wspominałem wcześniej że będzie bardzo cięzko.Napoczątek to musisz w jakiś sposób ustawić ten laser na śrubach którymi napewno kręciłeś żeby mu przywrócić pion.czyli delikatnie kręcić pokolei każdą tylko że to jest praktycznie niedozrobienia mi udało się kiedyś na Vam 1201 w cd technics 590 ale to był raczej fart.Śrubami tymi ustawiasz pozycje soczewki jak już zacznie chociaż kręcić to możesz działać na RF.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy regulacji lasera w odtwarzaczu Technics SL-PS70 po jego rozebraniu i wyczyszczeniu, gdy urządzenie nie odczytuje płyt. Laser w tym modelu posiada układ z cewką elektromagnesu do pozycjonowania głowicy zamiast silnika. Ustawienie lasera „na oko” jest niewskazane i praktycznie niemożliwe bez odpowiednich punktów pomiarowych i schematu serwisowego. Pomiar sygnału RF na transformatorze jest kluczowy do diagnostyki, jednak uzyskanie właściwego przebiegu wymaga kręcenia płytą, co obecnie nie następuje. Algorytm wykrywania płyty powoduje szybkie odrzucenie próby odczytu, utrudniając regulację. Zaleca się delikatne ustawianie pozycji soczewki za pomocą śrub regulacyjnych, aby przywrócić pion głowicy, co umożliwi rozpoczęcie obrotu płyty i dalszą regulację sygnału RF. Brak serwisówki i specyficzna konstrukcja lasera utrudniają naprawę, a koszt nowego modułu jest wysoki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA