logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Technics SL-PG490 - błędy odczytu CD, regulacja lasera VAM120103, konserwacja?

maxmerc52 15 Gru 2024 19:04 468 5
  • #1 21349702
    maxmerc52
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Odtwarzacz CD Technics SL-PG490 błedy odczytu
    Sprzęt serwisowany ostatnio w 2018 roku - tylko gruntowne czyszczenie całości i soczewki w module lasera.
    Trafił ponownie do mnie teraz i trochę się z nim "bujam".
    Pierwszy przebieg "testowej" płyty dał sporo błędów odczytu ( lub mechaniki).
    Skorygowałem minimalnie potencjometrem na module lasera, w sumie nie wiem czy na + czy na - .
    Testuję kolejny raz na tej samej płycie (tłoczona). Jest zdecydowanie lepiej.
    Podcza kolejnych przebiegów zapisywałem poszczególne zawirowania w odtwarzaniu. W zasadzie nie powtarzają się w tych samych miejscach. Jeżeli sprzęt zapętli sie w jakimś momencie lub na przestrzeni 3-4 sek. to go popycham i idzie dalej, lub cofam odtwarzanie do początku tej melodii i tym razem płyta idzie swobodnie przez całą melodię do następnej.
    Czy może to być sprawa przesuwu sanek podczas odczytu ? sprzęt ma już prawdopodobnie powyżej 15 lat, Laser nie wymieniany. Typ lasera to VAM1201/03. Smary także nie były ruszane do tej pory.
    Może podpowiecie ze swoich doświadczeń co jeszcze można by podziałać w tym temacie poza oczywiście wymianą całości modułu lasera.
    Przy okazji pytanie dodatkowe : czy można gdzieś nabyć płytę serwisową-testową do ustawiania i sprawdzania modułu lasera i jego sterowania ?
    Dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
  • #2 21349811
    Jarek Pi.
    Poziom 27  
    Ocena: 126
    Takie zachowanie nie musi oznaczać uszkodzenia lasera tylko płyty. Należy wypróbować różne. U mnie wiekowy JVC jak nie chce czytać płyty, to pomaga stukanie w tackę.
  • #3 21349864
    maxmerc52
    Poziom 4  
    >>21349811 Testowałem i inną płytę (tym razem wypalaną CDR) i było podobnie - niestety
  • #4 21349917
    Jarek Pi.
    Poziom 27  
    Ocena: 126
    Kiedyś u mnie zabytkowy odtwarzacz DVD AEG 2002G, do którego została przełożona płytka dekodera z innego nie chciał wczytywać płyty. Pomogła wymiana kondensatora wyjściowego zasilacza.
  • #5 21350081
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    Jeśli podkręcenie lasera spowodowało znaczną poprawę odtwarzania, to by wskazywało na zużycie lasera. Chociaż często usterki lasera nie są bezpośrednio związane z wypaleniem diody laserowej a zabrudzenia optyki lasera, mam tu na myśli zabrudzenie lustra wewnątrz głowicy lasera. Często przykleja się do niego drobny kurz i powoduje, że z biegiem czasu im lustro bardziej brudne tym laser gorzej czyta, aż przestaje czytać. W niektórych laserach można łatwo się dostać do lustra, ale często jest to wręcz niemożliwe. Mi w omawianym modelu lasera udało się zrobić czyszczenie lustra w dwóch egzemplarzach tego lasera, wymaga odklejenia części z soczewką ale bez drapania kleju. Następnie czyścimy lustro i kleimy na kropelkę dokładnie tak jak jest stary klej by utrzymać geometrię lasera. Mi się udało i lasery paliły od kopa a nawet do dziś są sprawne. To takie druciarstwo ale jak się ma ochotę i nic do stracenia to warto tego spróbować. Nie zawsze laser jest możliwy do rozklejenia tak by zachować jego geometrię i wtedy laser nie ruszy bo to precyzyjne urządzenia.

Zawsze zanim zaczniesz kręcić, to sprawdzaj sprzęt na kilku różnych płytach cd od tłoczonych do nagrywanych. Płyty nagrywane generują mniejszy sygnał RF, przez co słabsze lasery mają z nimi problemy, ale jeśli laser szybko takie płyty wczytuje i nie przerywa, to tym bardziej odtworzy płyty tłoczone. Już po tym można poznać kondycję lasera.

Czasem mogą niedomagać silniki i czasem to właśnie one powodują zacinanie odtwarzania.

W service manualu są podane dane na temat płyt testowych, ale zazwyczaj są one niedostępne albo bardzo drogie, a przydają się gdy chcemy porównać trochę parametrów takich jak RF, z tymi które są w manualu. Każda płyta da trochę inny sygnał RF i jeśli użyjemy tej z manuala, to wtedy wiemy że parametr ten ma mieć taką wartość a nie inną, bo jest testowany na konkretnej płycie. Zazwyczaj w naprawach nie są one aż tak niezbędne, ale jak bierzemy temat bardzo poważnie to przydają się.
  • #6 21356966
    maxmerc52
    Poziom 4  
    Wymiana modułu lasera z mechaniką. Ściągnąłem z Amazona VAM-1202.
    Konieczna była zamiana nowej wiązki sterującej silnikami na starą ze względu na ciut inny wtyk na końcu wiązki.
    Testy wykazały poprawną pracę odtwarzacza na różnych płytach, także i na wypalanych.
    Dziękuję wszystkim Osobom, które podawały dodatkowe informacje w trakcie naprawy sprzętu.
REKLAMA