logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć głośnik wysokotonowy 8ohm do kolumn technics 4 ohm

Paweł NTC 03 Cze 2011 18:43 4600 11
REKLAMA
  • #1 9573473
    Paweł NTC
    Poziom 10  
    Witam posiadam kolumny Technics system trójdrożny ale niestety bez głośników wysoko tonowych o impedancji 4 ohm napędza je amplituner Technics o impedancji od 4 do 16 ohm i teraz pytanie czy w miejsce tych wysoko tonowych mogę podłączyć głośniki Tonsil o impedancji 8 ohm?Bardzo proszę o pomoc i wyrozumiałość
  • REKLAMA
  • #2 9573505
    guard10
    Poziom 28  
    Ocena: 233
    Witam oczywiscie ze mozesz bo wzmacniacz pracuje w takich zakresach.Pozdrawiam
  • #3 9573518
    Paweł NTC
    Poziom 10  
    Czyli w miejsce głośnika 4 ohm moge podłączyć 8 ohm i nic się nie stanie?
  • REKLAMA
  • #4 9573556
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 9574011
    Paweł NTC
    Poziom 10  
    Podłączyłem wg.Państwa porad i działa ok ale strasznie grzeje się amplituner nie wiem czy to od tego oporu czy mocy kolumn
  • REKLAMA
  • #6 9574049
    JCK
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    No to może zrób fotke, albo opisz jak je podłaczyłeś.
    Mam nadzieje, że do zwrotnicy w kolumnie, a nie bezpośrednio do złącz kolumny.
  • REKLAMA
  • #7 9574108
    Paweł NTC
    Poziom 10  
    Kolego Jck kolumny technics to model TECHNICS EX-3 SERIES wszystkie głośniki podłączone są ze zwrotnic i wysoko tonowy też tylko że jego impedancja jest 8 a nie 4 ohm a amplituner w miejscu gdzie mam podłączone kolumny jest napisane od 4 do 16 ohm.Czy na pewno amplituner się nie spali?Amplituner to technics SA-EX500
  • #8 9574329
    telecaster1951
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 818
    Impedancja wypadkowa, to głównie impedancja głośnika niskotonowego. Więc raczej spalić się nic nie powinno.
  • #9 9575637
    JCK
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Paweł NTC napisał:
    Podłączyłem wg.Państwa porad i działa ok ale strasznie grzeje się amplituner nie wiem czy to od tego oporu czy mocy kolumn

Czy ten amplituner używałeś wcześniej z innymi kolumnami, jak długo go posiadasz?
    Czy grzeje się "strasznie" choć gra z niewielka mocą?
    Grzeje się "strasznie", a co na to wenytalor?
    Grzeje się "strasznie" także bez głośników wysokotonowych?
    Czy wszystkie kanały wzmacniacza pracują poprawnie?

Nie jesteś wylewny, odpowiedz na te pytania, bo zgadywać można tylko czy to jest techniczna porada?
    Może np. jeden z kanałów sorround jest uszkodzony.

Podłaczenie 8ohm wysokiego w żaden sposób nie może uszkodzić wzmacniacza.
    Tracisz tylko sprawność( głośność) w zakresie wyskoch tonów z powodu niedopasowania impedancyjnego i zapewne zmienia się charakterystyka podziału częstotliwości zwrotnicy (brak np. pokrycia pasma).
  • #10 9575660
    Paweł NTC
    Poziom 10  
    Tak używałem go z kolumnami Tonsil wysoko tonowy miał 8 ohm a niskotonowy to magnat 4 ohm więc taka sama sytuacja jak z tymi Technicsami tyle że w Tonsil są 2 głośniki a w Technics są 3.Przy małej głośności nie grzeje się mocno a jak dam na ok.połowy głośności to się grzeje i uruchamia się wentylator,amplituner czy ma czy niema podłączonego głośnika wysoko tonowego nie ma zbytniej różnicy w nagrzewaniu się amplitunera a kanały surround są sprawne jak i centralny.
  • #11 9578384
    krzychu973
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    W niektórych technicsach ludzie przerabiali to sterowanie wiatraka tak aby wcześniej zaczynał pracować, a nie myślałeś nad zastosowaniem głośników 8ohm,
    będzie miał lżej.
  • #12 9578647
    Paweł NTC
    Poziom 10  
    Myślałem ale te technicsy kupiłem za 50 zł więc o ok 400 zł mniej niż normalnie dlatego kupiłem

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada kolumny Technics EX-3 Series, które pierwotnie miały głośniki wysokotonowe o impedancji 4 ohm, ale zamierza podłączyć głośniki Tonsil o impedancji 8 ohm. Otrzymał potwierdzenie, że takie podłączenie jest możliwe, jednak może prowadzić do zmniejszenia mocy i sprawności w zakresie wysokich tonów. Użytkownik zauważył, że amplituner Technics SA-EX500 nagrzewa się, szczególnie przy wyższej głośności, ale nie ma różnicy w nagrzewaniu się amplitunera z podłączonym lub odłączonym głośnikiem wysokotonowym. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali, że problem z nagrzewaniem może być związany z innymi czynnikami, a nie tylko z impedancją głośników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA