logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieża Technics SA-EH500 - jak podłączyć głośniki bez oryginalnych kolumn?

kodyras 02 Sty 2012 20:57 932 2
REKLAMA
  • #1 10339696
    kodyras
    Poziom 2  
    Witam. Może stąd temat nie wyląduje w koszu... Wiem że ten temat już był ale niestety jest zablokowany i nie mogę się w nim podpiąć. Problem jak w temacie. Sprawa wygląda tak - chcę do wieży podłączyć 4 głośniki ponieważ nie mam do niej oryginalnych. Jak podłączę głośniki pod wyjście niskich tonów - cisza. Jak podłączę pod wyjście wysokich tonów - grają. jak podłączę "+" do wyjścia z niskich tonów i "-" do wyjścia z wysokich tonów - grają. Z tego co gdzieś czytałem to w tej konstrukcji niby zwrotnica jest w wieży nie w kolumnie. Może to ma jakiś wpływ?? Może te głośniki są właśnie jakoś w kolumnie połączone?? Będę wdzięczny za odpowiedzi.

PS. Instrukcję obsługi już pobrałem - jednak byłbym wdzięczny gdyby ktoś miał ją w j. polskim gdyż angielski znam dość średnio.

PS 2. Ktoś napisał że muszą być oryginalne głośniki - nie da się jakoś tego obejść??

PS 3. Jeśli znów zamieściłem źle wątek to przepraszam ale gubię się jeszcze trochę na tym forum gdyż jestem tu nowy... I prosiłbym o nie przenoszenie tematu do kosza... Chciałem go zamieścić w dziale "Piaskownica" ale go nie znalazłem.
  • REKLAMA
  • #2 10339990
    000andrzej
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    Według schematu niskotonowe połączone są w szereg prawy i lewy razem, więc musisz podłączyć oba. Jeśli masz tylko jeden głośnik niskotonowy, możesz go podłączyć pod wyjścia + prawego i - lewego. Warunek - impedancja nie powinna być mniejsza jak 6Ω.
    Wysokotonowe są osobno na obie kolumny, czyli podłączasz jak normalne kolumny.
  • #3 10340096
    kodyras
    Poziom 2  
    No ok dzięki wielkie w końcu jakaś "normalna" odpowiedź:) To działa - najprostsze rozwiązanie a nie wpadłem na nie bo podłączałem jeden kanał:/ A powiedz - czy jeżeli podłącze dwa i każdy z nich będzie miał 8Ω to wieży coś grozi??
    Moderowany przez Grzegorz Markowski:

Kolega ma problemy ze zrozumieniem tekstu pisanego w języku polskim.
    Zostało wyżej Koledze wyjaśnione.
    Kosz.
    3.1.17. (10.9, 16) Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.
    GM

REKLAMA