Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pomoc przy doborze glosników

krc 30 Jul 2007 07:45 2394 34
    krc
    Level 10  
    Witam. To moj pierwszy post, ale juz przeczytalem duuzo tematow w tym dziale...mialem zamiar kupic glosniki na allegro (300w rms firmy audion) ale po komentarzach widze ze to syf...ale przejdzmy do rzeczy:

Mam zamiar zrobic sobie 2 kolumny (przewaznie do sluchania muzyki klubowej, i innej). Mam amplituner Technisca SA-EX140 (2x100w). Wybralem glosnik niskotonowy STX GDN-32-300-?-SS (nie wiem czy bedzie lepiej 8Ω czy 4Ω), sredniotonowy STX GDM-17-150-8-SS, i gwizdka STX GDWT-8-150-8-PJ, glosniki z:
    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=2&vSubPage=6&vItemDB=itemdb

I tu mam pytanie.Czy to dobry zestaw, jaka do tego bylaby dobra zwrotnica, mniej wiecej ile litrow obudowa i czy potrzebne wytlumienie ? no i przedewszystkim czy wzmacniacz sobie da rade ? z gory dzieki za wszystkie odp
    Zamerstary
    Level 26  
    Jeżeli wybierasz już wysokiego i średniego 8ohm to niskotonowca też bierz 8ohm. Zamiast głośnika wysokotonowego tubowego weź kopułkę np: GDWK 10/200/8/PJ . Wydaje mi się, że robisz coś podobne do Altusów :) a więc pewnie i bass reflex będzie. Wymiary budy, litraż itp. oblicz za pomocą programu WinISD.
    krc
    Level 10  
    tak, będzie to coś pokroju Altusów...dlaczego wysokotonowy kopułkowy ? lepsza jakość dźwięku ? co do tego programu to nie łapie go zabardzo :/ oto zdjecie moich głośników (na dzień dzisiejszy):
    http://img525.imageshack.us/img525/4041/image1ug4.png
    http://img525.imageshack.us/img525/6940/image2tb6.png
    http://img525.imageshack.us/img525/421/img0068kf3.png
    http://img528.imageshack.us/img528/8535/img0070iu4.png

Zaznaczam ze obudowa nie byla liczona zadnym programem, glosniki graja dobrze, glosno, ale...no wlasnie.. jedna kolumna mi sie "spalila" tzn. wydaje taki dzwiek jak stare radio (tak jakby bylo 10% mocy kolumny, nawet jak podglosnie na wzmacniaczu) dlatego zmieniam kolumny.
    krc
    Level 10  
    dzieki za odpowiedz...a co sadzisz o glosnikach ? dobre sa one ? i czy taki wzmacniacz wystarczy...
    krc
    Level 10  
    ale jestescie chetni do pomocy....:|
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    przemo-lukas
    VIP Meritorious for electroda.pl
    barthezz wrote:
    Lepiej kup gotowe kolumny bo DIY od dawna jest nie opłacalne - produkt finalny zawsze będzie mierny.

swój "produkt finalny" też oceniasz jako mierny?
    Z pewnością można wykonać kolumnę głosnikową, wykożystując lepsze materiały i o 1/2 - 2/3 tańszą niż "firmówki". Ale pomiary są niezbędne. :D
    krc
    Level 10  
    wlasnie sie mylisz ze produkt koncowy mierny...te glosniki co teraz mam nie byly budowane zadnymi programami ani za pomoca specjalistow...i graja bardzo dobrze i czysto...co do waszej opini to niechce zebyscie mi skladali glosnikow ani takie tam, tylko doradzili czy te glosniki sa dobre (przewaznie muzyka techno, wiec zalezy mi na basie), i czy wzmacniacz pusci...
    czaroslaww
    Level 26  
    krc...

generalnie tutaj wypowiadaja sie osoby o bardziej, ze tak powiem, wyrafinowanym i wybrednym sluchu.
    takim osobom trudno bedzie doradzic odnosnie budowy Twoich kolumn....

jezeli nie umiesz wykonywac pomiarow to nie bierz sie za konstrukcje 3drozna...

najlepiej poszukaj jakiegos odpowiadajacego Tobie projektu i kopiuj.... bedziesz mial schemat zwrotki.
    krc
    Level 10  
    o jezu...widze ze mnie nie zrozumiales....ja niechce pomocy przy budowie kolumn ani nic takiego...chce sie dowiedziec od was czy te glosniki sa dobre (nie szajs jak dibesi,audion albo cos w tym stylu), czy maja w miare dobry bas i czy wzmacniacz pusci...tylko tyle
    przemo-lukas
    Przyjacielu, to, co podałeś to "fajans" (chodzi głównie o połączenie tych głośników), a najlepsze jest to, że uważasz, że nie potrzebujesz pomocy
    TTo, po copytasz o przetworniki?
    Rób na nich to się przekonasz.
    Jeśli znasz się na projektownaiu, to umknął Tobie "szczegół". Parametry tych głośników.
    krc
    Level 10  
    nie znam sie dobrze na projektowaniu...wiec dlatego pytam czy te zestawienie glosnikow jest dobre ? nie chodzi mi o wyliczanie metrazu, objetosci kolumn, tylko chodzi mi o te glosniki czy dobre sa i czy pasuja do siebie, jak nie to poprosilbym o doradzenie jakies....
    przemo-lukas
    Jeśli altusopodobne, to zostaw tego niskiego + arp150 (ew. arx) + sc10n8 ew. pj stxa i będzie git. :D
    czaroslaww
    Level 26  
    nie chcesz pomocy przy budowie kolumn? a jednak...
    dobierz przetworniki tak aby byla w miare mozliwosci plaska charakterystyka...

a ze zwrotnica 3dr na 100% sobie poradzisz... co tam... pestka :P
    czaroslaww
    Level 26  
    zwrotnice robi sie pod konkretne zestawienie glosnikow...

rozwiazanie z kupna zwrotka jest ostateczne i nieodpowiednie...

moze lepiej kup takie tonsile jakie sa w altusach 300 lub 140 i kup do nich zwrotnice - sa na allegro :P
    krc
    Level 10  
    a jakie tam sa glosniki bo patrzylem i nie ma podanych danych...
    czaroslaww
    Level 26  
    zastrzeliles mnie tym pytaniem.... nie mam pojecia...

mususz zapytac sie kogos kto sie zna na altusach...
    krc
    Level 10  
    a te glosniki co ja zaproponowalem to sa az takie zle ? nie jestem strasznie wybredny...nie mam sluchu jak nie wiadomo jaki muzyk, ale mam na dobrym poziomie...
    przemo-lukas
    A najlepiej daj sobie spokój z tonsilami i DIY. Taniej jest kupić gotowe. (TONSILE) :D
    Tylko pamiętaj. To nawet nie low-end :D
    krc
    Level 10  
    troche drogie :/ tym bardziej ze chce zlozyc dwie kolumny i zmiescic sie cenowo w przedziale 400zl-450zl (same glosniki) a gotowych sie nie oplaca bo strasznie zdzieraja za same obudowy i za 600zl kupisz jedynie 100-150 watowe markowe kolumny a za taki hajs to ja mam przynajmniej 200watowe i wcale nie szajs :)
    Zamerstary
    Level 26  
    a Po co Ci aż 200W?? Ja mam dwie kolumny 150W 8R 91db i aż strach tego słuchać głośniej.
    krc
    Level 10  
    lepiej miec zawsze w zapasie te kilka wat wiecej :) a do muzyki techno bedzie w sam raz :)
    czaroslaww
    Level 26  
    ale... w domowych warunkach wystarczy 100-150 w, w miare dobra efektywnosc...
    krc
    Level 10  
    dla normalnego sluchacza moze i wystarczy tyle co napisales i dzwiek go zadowoli...ale jak czasem chcesz "wydobyc" z nich wiecej niz zwykle granie, to musza miec te minimum 150W... glosnik (kolumna) firmy STX kosztuje okolo 400zl za 150W wiec musisz miec 800zl na dwa...a za okolo 500zl poskladasz glosniki na 150W, te co ja wybralem maja tyle gdzies...tylko martwi mnie czy ta firma STX to czy ma dobry sprzet...juz nie chodzi tu o poskladanie...
    czaroslaww
    Level 26  
    no nie oczekuj od stx'a cudow... to sa tanie glosniki...
    jedno jest pewne... sa lepsze niz alphard...
    nie lepiej po 2 arn 226?
    krc
    Level 10  
    a jakiej to firmy ? znalazlem tylko jakies info o nim i ze ma 220mm srednicy...myslisz ze bedzie lepszy od tych niskotonowych stx'ow ? i ile mniej wiecej kosztuje :)