logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

T61 IBM Lenovo krótka historia po awaryjnej wymianie dysku

biotit 04 Cze 2011 16:45 2030 6
  • #1 9576190
    biotit
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Tak jak w temacie....dysk HITACHI HDD:7K200-160 nie chciał otworzyć systemu WIN XP, wymieniłem go na Nowy Dysk, wgralem ponownie System itd, a ten chialem odpalić jako zew za [pomocą USB. System go widzi, ale nie chce otworzyć. Co mam zrobić, aby odzykać dane z Hitachi?
  • #2 9576211
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8255
    Witaj,
    Na początek postaraj się podać dane SMART tego dysku (różne programy dadzą sobie z tym radę, zdaje się że Crystal Disk Info powinien być w stanie przez kieszeń USB takie dane wyciągnąć).

System go widzi, ale nie chce otworzyć - to znaczy jest jakiś komunikat, czy komputer się wiesza? Dysk klika/zgrzyta?
  • #3 9576231
    biotit
    Poziom 10  
    System go widzi, ukazuje się jako dysk F.
    Pokazuje się nastepujacy komunikat:

F:\ nie jest dostępny
    Pliki lub katalog jest uszkodzony i nie czytelny

Dysk w tym czasie się kręci. Co to jest SMART?
  • #5 9576379
    biotit
    Poziom 10  
    Jak mam podać dane SMART , skoro nie mogę otworzyć dysku?
    Czy nie ma na to sposobu?:cry:
  • #7 9592381
    biotit
    Poziom 10  
    Więc na koniec moja rada dla Tych co będą mieli taki problem:
    1. nie panikować
    2. wyjąc dysk z laptopa
    3. kupić kieszeń zew
    4. podpiąć dysk pod inny laptop i użyć programu chkdisk
    jeśli to nie pomoże zastosować program Hiren`s BootCD

Pozdrawiam

Moderowany przez DriverMSG:

3.1.1. (1) Zabronione jest jakiekolwiek udostępnianie za pomocą Forum materiałów uzyskanych nielegalnie, bądź w sposób sprzeczny z obowiązującym prawem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z dyskiem twardym HITACHI HDD:7K200-160, który nie uruchamiał systemu Windows XP. Po wymianie dysku na nowy i ponownym zainstalowaniu systemu, stary dysk był podłączony jako zewnętrzny przez USB, ale system go widział, lecz nie można było otworzyć danych, co skutkowało komunikatem o uszkodzeniu plików. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie danych SMART za pomocą programów takich jak Crystal Disk Info oraz użycie narzędzi do naprawy, takich jak chkdisk i Hiren's BootCD. Rekomendowano również wyjęcie dysku z laptopa i podłączenie go do innego urządzenia w celu odzyskania danych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA