logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP nie uruchamia się, blue screen i fatal error, działa tylko tryb przywracania

gajos3 04 Cze 2011 17:57 3128 7
REKLAMA
  • #1 9576392
    gajos3
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam
    Mam problem z Windowsem, ostatnio w ogóle przestał startować, zamiast okna z ładowaniem jest po prostu czarny ekran i nic się nie dzieje, w trybie awaryjnym też nie chce się włączyć tylko wyskakuje "fatal error" takie niebieskie tło z napisami i sam się restartuje, dopiero w trybie przywracania usług katalogowych startuje, ale żaden antywirus nie chce się zainstalować, bo przy włączaniu instalki wywala błąd.
    W załączniku wstawiam log'a z hijackthis. Proszę o pomoc co robić, bo wolałbym nie przeinstalowywać systemu.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • hijackthis.rar (2.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 9576481
    DVDM14
    Poziom 35  
    Ocena: 552
    Skoro już dajesz logi, to nie używaj bezużytecznego HJT, lecz użyj narzędzi opisanych tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1044160.html
  • #4 9576976
    gajos3
    Poziom 13  
    makaronmc napisał:
    Ale w ogóle raz na jakiś czas się włącza ?

Może to być zawirusowanie systemu. Darmowy Avast ma skanowanie przed uruchomieniem.
    Proszę przeskanować komputer tym sposobem.

W normalnym trybie nie włącza się w ogóle, a w tym trybie usług katalogowych włącza się za każdym razem.

Dodano po 8 [minuty]:

DVDM14 napisał:
    Skoro już dajesz logi, to nie używaj bezużytecznego HJT, lecz użyj narzędzi opisanych tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1044160.html

Przepraszam, nie przeczytałem tego tematu. Już daję loga z OTL.
    Załączniki:
    • OTL.Txt (220.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 9577066
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10424
    Wyglada to na jakiegos wirusa infekujacego pliki exe zapewne sality jak zwykle, do tego infekcja z pendrive'a.

Przeskanuj caly dysk przy pomocy Dr.Web Cureit Livecd oraz Kaspersky Rescue Disk.

Jednak watpie zeby system zaczal dzialac, nawet po usunieciu infekcji.
  • REKLAMA
  • #6 9582249
    gajos3
    Poziom 13  
    Dobra system przeinstalowany jednak na świeżym systemie znowu dopadły mnie wirusy z drugiej partycji. Jakoś spróbowałem je pousuwać, ale nie wiem, czy mi się skutecznie udało. Miałem problem bo menedżer zadać i edycja rejestru zostały zablokowane przez administratora, a to ja jestem administratorem. Jakoś się z tym uporałem i dopiero wtedy wgrałem fix do rejestru aby zapobiec infekcji z pendrive w postaci tego autorun.inf

Co zrobić aby upewnić się teraz że już jest wszystko wyczyszczone? zwykły skan antywirusem, czy wrzucić tu jakiś log np. z OTL czy combofixa?
  • Pomocny post
    #8 9582359
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10424
    Przeskanuj caly dysk przy pomocy cureit oraz mbam. Nastepnie daj w zalaczniku oba logi z OTL.

Jezeli to byl sality to uzyj tez tego: http://support.kaspersky.com/pl/faq/?qid=208279886

Pamietaj, ze wystarczy jeden zainfekowany plik i znowu bedzie to samo.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z systemem Windows XP, który nie uruchamia się, wyświetlając czarny ekran lub niebieski ekran błędu (BSOD) z komunikatem "fatal error". W trybie przywracania usług katalogowych system startuje, ale nie można zainstalować antywirusa z powodu błędów. Użytkownicy sugerują skanowanie systemu w poszukiwaniu wirusów, takich jak Sality, oraz użycie narzędzi takich jak Dr.Web Cureit LiveCD i Kaspersky Rescue Disk. Po reinstalacji systemu użytkownik ponownie napotkał wirusy, które zablokowały dostęp do menedżera zadań i edycji rejestru. Użytkownik prosi o porady dotyczące upewnienia się, że system jest czysty, sugerując skanowanie z użyciem OTL i MBAM.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA