logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Koncesja MSWIA - tylko do obiektów podlegających obowiązkowej ochronie?

Jacek28 05 Cze 2011 00:08 4593 11
REKLAMA
  • #1 9577515
    Jacek28
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    Spotkałem się wielokrotnie (na forum elektroda również) z opinią, że koncesja MSWIA jest wymagana jedynie w obiektach podlegających obowiązkowej ochronie, jednak czytając
    ten
    informator odniosłem wrażenie, że do każdej działalności związanej z ochroną osób i mienia jest to potrzebne.
    Może ktoś z Was zgłębiał temat i może coś więcej napisać?
  • REKLAMA
  • #2 9580380
    orkykr
    Poziom 12  
    Jest wymagana przy każdej instalacji oraz usłudze.
  • #3 9580415
    Jacek28
    Poziom 19  
    orkykr napisał:
    Jest wymagana przy każdej instalacji oraz usłudze.

W domku jednorodzinnym, który nie podlega obowiązkowej ochronie również ?
  • #4 9580618
    orkykr
    Poziom 12  
    Założyć sobie możesz, oczywiście nie ma z tym problemu.
    Jednak w przypadku "szkody" ubezpieczyciel może zarządać certyfikatów na urządzenia oraz faktury od firmy instalacyjnej. A co za tym idzie sprawdzeniem czy firma instalująca miała odpowiedni papierek.
  • REKLAMA
  • #5 9580663
    Jacek28
    Poziom 19  
    Jasna sprawa, ale wiele razy spotkałem stwierdzenie,że do montażu w obiektach niewymagających ochrony wystarczy tylko licencja zabezpieczenia technicznego II stopnia.
  • REKLAMA
  • #6 9580776
    orkykr
    Poziom 12  
    A tak, tak.. akurat koncesji do tego nie trzeba. Oczywiscie licencja wystarczy. Jesli chodzi o monitoring alarmów - koncesja jest wymagana.
  • #7 9581347
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 9581409
    Jacek28
    Poziom 19  
    orkykr napisał:
    A tak, tak.. akurat koncesji do tego nie trzeba. Oczywiscie licencja wystarczy. Jesli chodzi o monitoring alarmów - koncesja jest wymagana.

Pisząc o monitoringu alarmów masz na myśli monitorowanie ich przez firmę ochroniarską ?

irkor napisał:
    A czy nie lepiej w zakładce szukaj wpisać koncesja i poczytać sobie wszystkie wypowiedzi na ten temat niż zakładać nowy wątek ?

Tak też zrobiłem, co napisałem w pierwszym poście, wątpliwość wzbudził tylko dokument, do którego link podałem.
  • #9 9581440
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #10 9582996
    BENO99
    Poziom 26  
    Ocena: 32
    Jacek28 napisał:
    S że do każdej działalności związanej z ochroną osób i mienia

Witam.
    Jakie PKD ""masz"" w działalności ??
  • #11 9583039
    Jacek28
    Poziom 19  
    Nie mam przy sobie aktualnych dokumentów, ale bodajże 5248A miałem kiedyś - teraz 4741Z czyli generalnie sprzedaż komputerów.
    Domyślam się, że zmierzasz do tego, iż dla tego PKD koncesja nie jest wymagana, a w przypadku tego już tak.
    Jednak w moim wypadku musiałem podawać tylko przeważający rodzaj działalności.
  • #12 9590678
    scandaliks
    Poziom 25  
    Ocena: 54
    Panowie jesteśmy w Polsce,gdzie nawet sprzątaczka może zakładać alarmy.Trochę realizmu :) Nie jest to niczym sklasyfikowane,a chociaż jest to POLSKA :) Klient i tak weźmie tanio i beznadziejnie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Koncesja MSWIA jest wymagana dla każdej działalności związanej z ochroną osób i mienia, w tym instalacji systemów alarmowych. W przypadku obiektów, które nie podlegają obowiązkowej ochronie, wystarczająca może być licencja zabezpieczenia technicznego II stopnia. Użytkownicy forum podkreślają, że w przypadku szkód ubezpieczyciel może wymagać certyfikatów oraz faktur od firmy instalacyjnej, co może wiązać się z koniecznością posiadania odpowiednich dokumentów przez instalatora. W Polsce, mimo braku formalnych regulacji, wiele osób podejmuje się instalacji systemów alarmowych bez wymaganej koncesji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA