Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TP-LINK W8901G- nie moge polaczyc przez ethernet

FrostQueen 05 Jun 2011 19:17 3604 10
  • #1
    FrostQueen
    Level 9  
    Witajccie.

    Kilka dni temu zakupilem router TP-link w8901g. Niestety mam z nim problem :(. Z poczatku nie moglem skonfigurowac sieci WIFI, jakos temu zaradzilem. W moim PC moge sie polaczyc tylko przez kabel Ethernet, jednak gdy podlaczam ten kabel- komputer tak jakby w ogole nie widzial, nie moge wlaczyc zadnej strony, 192.168.1.1 takze. Gdy podlaczam kabel miga zielona lampka przy gniazdku.

    Dodam, ze sciagalem nowe sterowniki do plyty glownej, jej model- Intel GA 945GCMX-s2.

    Co zrobic z tym ethernetem? :(
    Kamery 3D Time of Flight - zastosowania w przemyśle. Darmowe szkolenie 16.12.2021r. g. 10.00 Zarejestruj się
  • #2
    piterus99
    Level 43  
    Automatyczne pobieranie adresu zaznaczone? Widzisz w ogóle sieciówkę w połączeniach sieciowych?

    Jaki system?
  • #3
    GSM
    Level 25  
    Witam,

    strasznie chaotyczna jest twoja wypowiedź.
    Czy wcześniej mogłeś się połączyć z modemem (panel administracyjny przez przeglądarkę)?
    Twój komputer musi być w tej samej podsieci co router, żeby mogły się "zobaczyć".

    Pokaż zrzut ekranowy z wykonania ipconfig (Start->uruchom, wpisz cmd a w otwartej konsoli ipconfig)

    Pozdrawiam,
    GSM
  • #4
    FrostQueen
    Level 9  
    Win XP sp3. wlasciwie, jak odpale menadzer urzadzen- nie mam nic o karcie sieciowej. Jesli jednak podlacze swoj stary modem- ZTE COMBO 831 ZXDSL- wtedy pokazuje sie ta karta wlasnie. Moze w tym jest problem jakis?

    @GSM

    zrzut w zalaczniku

    uzywajac modemu ZTE COMBO- laczylem sie poprzez kabel USB do komputera, choc byla tez mozliwosc przez ethernet, wybralem jednak USB
  • #5
    FrostQueen
    Level 9  
    Bardzo bardzo prosze o pomoc :(
  • #6
    irekr
    Moderator
    Sprawdź ustawienie karty sieciowej w komputerze z którego chcesz dokonać obsługi routera i sprawdź jak jest ustawiona prędkość pracy karty. Jeżeli jest na auto to przestaw na 100 MB halfduplex i sprawdź czy masz kontakt z routerem.
  • #7
    FrostQueen
    Level 9  
    Jezeli mozna troche bardziej 'lopatologicznie', jestem dosyc zielony w tych sprawach...
  • #8
    irekr
    Moderator
    start/
    ustawienia/
    połączenia sieciowe/
    połączenia lokalne prawą myszą/
    właściwości lewa myszą/
    konfiguruj (na górze przy karcie sieciowej)
    zaawansowane
    speed & dupleks
    wartość przestawić na 100 Mb half
    potem zastosuj, itd itp..
    Dobrze jest przeresetować kompa i sprawdzić czy ustawienia są zapisane.

    Niektóre karty sieciowe w kompach nie do końca chcą gadać z hubami w routerach, zwolnienie i wprowadzenie półdupleksu bardzo często pomaga.
    Mnie z podobnym TPlinkiem pomagało, a tez był oporny.
    Oczywiście najpierw sprawdź czy całe ustawieni DHCP i DNS jest zrobione na auto.

    Daj znać co zdziałasz....
  • #9
    FrostQueen
    Level 9  
    Co najdziwniejsze, w polaczeniach sieciowych nie mam zadnych polaczen lokalnych, mimo, ze kabel jest podpiety :(
  • #10
    piterus99
    Level 43  
    Nie są zainstalowane sterowniki do karty sieciowej, karta sieciowa jest wyłączona w BIOSie komputera lub jest uszkodzona.

    Czy w menedżerze urządzeń występują jakieś pozycje z wykrzyknikiem, nierozpoznane? Jeśli nie, to wejdź do BIOSu komputera, przeszukaj go pod hasłem OnboardLAN, OnboardEthernetController, EthernetController, LAN, etc - obok ma być dopisek Enable. Jak inny - popraw.
    Jak wejść do BIOSu Twojej płyty głównej podpowie instrukcja dołączona do niej.
  • #11
    FrostQueen
    Level 9  
    Dziekuje bardzo, chodzilo o karte wylaczona w BIOSie. Jeszcze raz dziekuje za odpowiedz i zainteresowanie :)).