logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki wzmacniacz do subwoofera Alfred SW1203Z z filtrem aktywnym?

epek 13 Lis 2004 16:31 1893 27
REKLAMA
  • #1 982671
    epek
    Poziom 11  
    Witam
    Posiadam woofer na głośniku Alfred SW1203Z.
    Jest to sub pasywny, ze zwrotnicą. Teraz mój problem polega na potrzebnym do niego wzmaku. Taki który by go zasilił jest dosyć drog.
    Słyszałem o filtrach aktywnych - czy one służą jako pojedynczy wzmak dla subwoofera? Czy ich zadaniem jest odcięcie tylko dźwięków wysokich.
    Niezbyt się w tym orjentuje dlatego wole się dowiedzieć niż niepotrzebnie kase wydawać.
    THX z góry
  • REKLAMA
  • #2 982880
    szymon188
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    Filtry sluza do wytlumienia sygnalow o odpowiednich czestotliwosciach.Jesli zastosojesz filtr dolnoprzepustowy to tlumione beda sygnaly o czestotliwosciach wyzszych niz ω0.
    Filtry aktywne dolnoprzepustowe nazywane sa zwrotnicami basowymi.
    Z tego co zrozumialem z Twojego postu to chcesz,zeby filtr sluzyl jako wzmacniacz.To Ci nie wyjdzie.
    Mozesz na filtr podac sygnal ze wzmacniacza i wtedy fitr wytlumi sygnal wysokich i srednich czestotliwosci i glosnik bedzie dostawal czysty sygnal basowy,a do tego sa woofery.
  • #3 983103
    epek
    Poziom 11  
    To, że odcina górne częstotliwości chyba powyżej 100Hz to wiem, ale mi chodzi o to żeby woofer miał osobny wzmacniacz. Co wówczas musze zastosować?
  • REKLAMA
  • #4 983185
    OGI 25
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie.Aby woofer miał osobny wzmacniacz musisz użyć osobnego wzmacniacza....Proste.Powodzenia.
  • #5 983207
    Krzyh_P
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    To zalezy czy chcesz zastosowac filtr pasywny czy aktywny(np na wzmaku op.). Jeśli ma to być filtr pasywny (ten jest tańszy w wykonaniu ale trudniejszy w zaprojektowaniu) to możesz dołączyć go do woofera bezpośrednio za wzmakiem, jeśli zaś ma to być filtr aktywny to musisz dołączyć go na wejście wzmacniacza z którego bedzie napędzany woofer
  • #6 983500
    szymon188
    Poziom 22  
    Cytat:
    To, że odcina górne częstotliwości chyba powyżej 100Hz to wiem, ale mi chodzi o to żeby woofer miał osobny wzmacniacz. Co wówczas musze zastosować?

To zalezy jaki filtr zastosojesz.Przez zmiane parametrow kondensatorow i cewek mozna regulowac czestotliwosc odciecia.A co do wzmacniacza to poszukaj wyspecjalizowanego do wooferow.Takie wzacniacze maja pasmo przenoszenia na nizsze czestotliwosci.Dobry wzmacniacz do suba powinien wzmacniac juz od 20Hz.
    Powodzenia.
  • #8 985040
    epek
    Poziom 11  
    Tylko czy można cos takiego w domu stosować? CZy tylko do auta się nadaje. Ja potrzebuje w hałupie mieć woofer
  • #9 985234
    szymon188
    Poziom 22  
    Jesli mu zapewnisz odpowiednie zasilanie to czemu nie.
  • #10 985787
    epek
    Poziom 11  
    No co do zasilania to musze poprostu zamienić 220V na 12V tak? To słyszałem o takim urządzeniu, tylko nazwy zapomniałem. Ale teraz jak z podłączeniem tego. Wystarczy że poprowadze kabel z kompa przez ten wzmak i potem do woofera (zakładając że wzmak ma swój filtr) i wszystko gra?
  • REKLAMA
  • #11 987345
    szymon188
    Poziom 22  
    Ze zmniejszeniem napiecia niema problemu.Takie urzadzenie nazywa sie transformator,ale problem jest w odpowiednim wyprostowaniem napiecia.Lepiej zainwestuj w wzmaniacz z wbudowanym prostownikiem. Jego konstrukcja jest mniej czula na tetnienia napiecia.
  • #12 989500
    epek
    Poziom 11  
    No dobra to będzie wzmak z prostownikiem, ale teraz jak sygnał dźwięku z kompa do niego poprowadzić? Z karty dźwiękowej wychodzą małe jacki
    i czy teraz moge z tej karty puścić sugnał prosto na wzmak i potem do woofera?
  • #13 989885
    szymon188
    Poziom 22  
    Tak.Z kompa malym jackiem.A do wzmacniacza to zalezy jakie ma wejscia.
  • #14 990167
    epek
    Poziom 11  
    Dobra, a jeszcze z tym prostownikiem, dużo droższy może być ten wzmak?
  • #15 992190
    szymon188
    Poziom 22  
    Poszukaj na allegro.Wszystko zalezy od tego jak wzmacniacz chcesz.
  • #16 993209
    epek
    Poziom 11  
    Ty a bez tego prostownika to sie za nic nie obejdzie, bo tak porozglądałem sie i nigdzie nie znalazłem.
  • #17 993224
    szymon188
    Poziom 22  
    Chyba nie szukales prostownika na allegro?Prostownik mozesz sam zmontowac.Poszukaj na elektrodzie.Pogrzeb troche w materialach.Cos znajdziesz.
  • REKLAMA
  • #19 997250
    Retron
    Poziom 19  
    Ocena: 31
    A moze odpusc sobie takie zawijasy. Przejdz sie na gielde elektroniczna. Musisz znac moc tego glosnika. Rozni ludzie roznie kombinuja, ale ja preferuje rozwiazanie w ktorym moc wzmacniacza jest o okolo 30% mniejsza niz moc kolumn (gl-100W -> wzm 70W). Cena bedzie pewnie nizsza od tego, ktory chcesz zastosowac. Jezeli kupowac, to tylko wzmacniacz domowy. Inna sprawa by bylo gdybys juz mial wzm. samochodowy i chcial go odpalic w domu.
    Ponadto piszesz, ze jest to sub ze zwrotnica. Oznacza to tyle, ze nie musisz juz filtrowac sygalu ze wzmacniacza, bo zwrotnica=fitr.
    Pzdr!
  • #20 997324
    epek
    Poziom 11  
    No więc tak moc głośnika znam 180(RMS) / 360. Co do wzmaka domowego to napisałem w 1 poście ze taki dosyć dużo kosztują, i wole zastosować samochodowy jeżeli jest to możliwe. Natomiast jeżeli chodzi o zwrotnice to fakt mam takową, jednak kiedy ją kupowałem nie planowałem podłączenia woofera do wzmaka samochodowego. Oczywiście mógł by byc wzmacniacz bez zwrotnicy jednak takie które mi pasują mocowo, posiadają wzłasny filtr i nic na to nie poradze.
  • #22 998046
    epek
    Poziom 11  
    Jeżeli mówiącnowy myślisz o nieużywanym to nie, może być używany. Jeżeli chodzi czy wogule musze mieć wzmaka to tak.
  • #24 998507
    epek
    Poziom 11  
    No ja szukałem na początku takiego, bo chcciałem napędzać 2 kolumny 100 W RMS jedna no i ten subwoofer, ale mówie na allegro ceny używanych były zbyt wysokie a w lombardach i innych takich ale też nic.
    A jeżeli chodzi o to żeby taki wzmak typowo domowy był dla samego suba to mi troche niezbyt odpowiada bo to był by już trzeci. A miejsce w pokoiku mi się kończy. a samochodówke gdzieś tam upchne. A wracając jescze do tej jakości, to czy dla samego suba jest znaczenie z tą jakością dzwięku płynącą ze wzmaka?
  • #25 998530
    Retron
    Poziom 19  
    Ocena: 31
    Moze tak... Nie wiem czy zwrociles uwage na moc tego wzmacniacza... "4 X 25 WAT / 2 X 100 WAT (mostek)RMS". Jest to maksymalna moc (wynikajaca z napiecia zasilania, za ta cene to raczej wzmacniacza z przetwornica nie znajdziesz) co oznacza, ze pojawia sie znieksztalcenia. Co do miejsca w pokoju, to nie zapominaj o zasilaczu! do tego wzmacniacza. Trafo min 150 W do tego mostek+radiator i kondensatory. Przydala by sie jeszcze jakas obudowa. No i zajmuje ci tyle samo miejsca. Ja jestem za wzm "domowym". Nawet stara unitra (ja mam w domu Merkury) za 20zl da rade. W koncu to tylko dom :)
    Pozdrawiam.
  • #26 998667
    epek
    Poziom 11  
    No narazie spróbuje podłączyc go pod transformator i żródło dzwięku. Zobacze czy te zniekształcenia będą duże. A co do tych starych wzmaków domowych to mam radmora 5102 QQ i niezbyt to chodzi bass jest słabszy i nie ma takiego wykopu niż jak słuchałem go na powermixerze
    130RMS x 2. Dlatego juz niebede terroryzował nim biednego radmora.
  • #28 1098997
    epek
    Poziom 11  
    Poczekałem jakiś czas i dostałem za friko samochodówe
    Blaupunkt BQA 107 4x25 watt (nie jestem pewien czy RMS ale chyba tak) jak myślicie czy po mostkowaniu może wystarczyć mocy? Jeżeli ktoś posiada owy wzmak jeśli może niech poda coś o nim.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz subwoofera Alfred SW1203Z, który jest pasywny i wyposażony w zwrotnicę, poszukiwał odpowiedniego wzmacniacza do jego zasilenia. Dyskusja wyjaśniła, że filtr aktywny (zwrotnica basowa) służy do tłumienia sygnałów o wyższych częstotliwościach i nie zastępuje wzmacniacza. Aby subwoofer miał osobny wzmacniacz, konieczne jest użycie dedykowanego wzmacniacza, najlepiej o paśmie przenoszenia od około 20 Hz, dostosowanego do mocy głośnika (180 W RMS). Rozważano wzmacniacze samochodowe jako tańszą alternatywę dla wzmacniaczy domowych, pod warunkiem zapewnienia odpowiedniego zasilania 12 V z prostownikiem lub zasilaczem impulsowym. Podłączanie sygnału audio z komputera odbywa się przez wyjście jack do wejścia wzmacniacza, zależnie od jego typu wejść. Wzmacniacze samochodowe mogą wymagać dodatkowego zasilania i obudowy, co zajmuje miejsce podobne do wzmacniaczy domowych. Wskazano, że moc wzmacniacza powinna być około 30% mniejsza niż moc głośnika, aby uniknąć zniekształceń. W dyskusji pojawiły się przykłady wzmacniaczy znalezionych na Allegro oraz sugestie dotyczące używanych wzmacniaczy domowych jako lepszej jakościowo opcji. Na koniec autor otrzymał samochodowy wzmacniacz Blaupunkt BQA 107 4x25 W, zastanawiając się nad jego mocą po mostkowaniu.
REKLAMA