objawy są takie, że dysk przyciąga elementy żelazne, wiem że jedną z metod wyczyszczenia dysku jest jego silne namagnesowanie. przy innych dyskach nie ma takiego objawu. Dysk jest czasem widziany, bo go formatowalem, ale po paru dniach znowu zero, bios go nie widzi
pytałem, czy jest sposób rozmagnesowania obudowy dysku, i czy to cos da
dzięki za zainteresowanie
A nie jest to przypadkiem jakiś stary Seagate Medalist? Taki w aluminowej obudowie? Te miały tak - w okolicy gdzie wewnątrz są magnesy metalowe cześci lubiły się "przyklejać".
Ale może ktoś użył jednej z lepszych metod usunięcia danych (gdzieś widziałem takie urządzenia) - w takim razie z dysku pozostaje tylko to co pisze tzok.
Dysk jest Toshiby, 2,1 Gb, ponieważ raz udało mi się go sformatować
i bios go odnalazł, podejrzewałem, że powodem wyczyszczenia założonych partycji jest właśnie namagnesowana obudowa.
Ponieważ kiedyś gdzieś czytałem, że są urzadzenia do rozmagnesowywania, chciałem to wypróbować. Dziękuję za zainteresownie moim problemem
Jeśli Ci go zobaczył to dysk ma chyba problem z elektroniką, bo w przypadku przemagnesowania tależy, zniszczeniu uległa by SA a bez tego BIOS nie zobaczy dyku.
Dysk HDD z laptopa przywiezionego z Niemiec wykazuje nietypowe zachowanie – przyciąga elementy żelazne, co sugeruje silne namagnesowanie obudowy. Dysk jest czasami wykrywany i formatowany, jednak po kilku dniach przestaje być widoczny w BIOS-ie. W dyskach twardych znajdują się wewnętrzne silne magnesy, które normalnie nie powodują uszkodzeń, a silne namagnesowanie dysku zwykle prowadzi do nieodwracalnego zniszczenia danych i mechanizmu. Podejrzewano, że problem może dotyczyć elektroniki dysku, a nie samego namagnesowania talerzy. Dysk to Toshiba o pojemności 2,1 GB. Próby rozmagnesowania obudowy mogą nie przynieść efektu, a dysk po takim uszkodzeniu nadaje się jedynie na części elektroniczne. Wskazano również, że starsze modele, np. Seagate Medalist w aluminiowej obudowie, mogły mieć podobne problemy z przyciąganiem metalowych elementów. Ostatecznie dysk pozostawiono bez naprawy. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.