logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk 2,5. Dysk leżał obok głośnika. Po podłączeniu nie działa.

aqustic 01 Sty 2005 22:48 2288 10
  • #1 1102811
    aqustic
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    WYMIENILEM DYSK W LAPTOPIE NA WIEKSZY,A TEN O MNIEJSZEJ POJEMNOSCI POLOZYLEM DO SZUFLADY I OBOK NIEGO LEZAL MALY GLOSNICZEK,DZISIAJ GO WKLADAM DO LAPTOPA SPOWROTEM,A ON ODMUWIL POSLUSZENSTWA NIE DZIALA I NIE KRECI SIE,CO TO MOZE BYC,PROSZE O JAK NAJSZYBSZA ODPOWIEDZ,CZY TO JEST MOZLIWE ,ZEBY GLOSNIK GO ROZMAGNESOWAL,LEZAL W BIEZ PIECZNYM MIEJSCU,NIE PADAL,NIE MIAL WSTRZASOW WIEC CO SIE STALO?
    DZIEKI!
  • #2 1103040
    filip1331
    Poziom 16  
    Może rozwaliles go podczas wyciągana lub wkładania? Może z staroś ci dysk padł?
  • #3 1103216
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 1103466
    aqustic
    Poziom 13  
    NIEMOZLIWE ZEBY MI PADL,PO WYCIAGNIECIU POLOZYLEM GO DO SZFLADY,BARDZO DELIKATNIE GO WYCIAGALEM,WIEC NIEMOZLIWE USZKODZENIE MECHANICZNE I ELEKTRONOICZNE,LEZAL MALY GLOSNICZEK,MOZE TO OD NIEGO,A JEST MI TERAZ POTRZEBNY,CO MAM ZROBIC?
  • #5 1103541
    przemo.t
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    Witam,
    Rozmagnesowac to on sie mogl, ale tylko dane na nim zapisane ulegna zniszczeniu, a kolega aqustic pisze ze w ogole nie kreci. Tak wiec cos jest nie tak z elektronika dysku, ktorej przeciez nie da sie rozmagnesowac :)
    Przeczysc styki dysku, moze sie zabrudzily, moglo byc tez tak, ze w szufladzie miales jakies metalowe elementy ktore zrobily zwarcie w elektronice dysku i padl.
    pozdrawiam
  • #6 1103650
    elektronik321
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    jak rozmagnesowany został dysk bedzie startował i po chwili wyłączał sie nie znajdzie sektora startowego i dysk jest do wywalenia
  • #7 1103840
    przemo.t
    Poziom 27  
    No tak tez moze byc :) tyle ze on podobno w ogole nie kreci.
    [q] aqustic [/b] napisz dokladnie co sie dzieje ale dysk i tak bedzie do wymiany
  • #8 1104071
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6573
    Trochę to dziwne mi się wydaje... w końcu w niektórych obudowach pc speaker (głośnik 0.5W 8Ohm) jest zamontowany bezpośrednio pod dyskiem twardym.

Niemniej jeśli tależe dysku faktycznie uległy namagnesowaniu i uszkodzeniu uległ obszar Service Area to nic już się nie da z nim zrobić.
  • #9 1104833
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    Nie piszcie głupot o "rozmagnesowaniu dysku"
    To jeden ze starszych przesądów.
    Dysk to nie dyskietka, gdzie faktycznie coś takiego może mieć miejsce.
  • #10 1105015
    przemo.t
    Poziom 27  
    mbo napisał:
    Nie piszcie głupot o "rozmagnesowaniu dysku"
    To jeden ze starszych przesądów.
    Dysk to nie dyskietka, gdzie faktycznie coś takiego może mieć miejsce.

W sumie to jestem gotow sie z Toba zgodzic, przeciez dysk (talerz) jest zamkniety w metalowej obudowie a wiadomo ze taka tlumi pole magnetyczne i musialoby byc ono naprawde duze zeby go ruszylo..
  • #11 1105160
    elektronik321
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    obudowa jest z aluminium bo nie moze byc z materiałów ferromagnetycznych w srodku działa pozycjoner i głowice . miałem kiedys dysk 500 mb z hasłem na bootsektor myslałem ze jak przejade sie magnesem poczysci wszystko , po włączeniu juz bios nie odczytywał nic taleze ruszały i zatrzymywały sie w kółko

a zwykły sztabkowy magnes 2 cm na 4 cm juz z odległosci 5 cm rozwali taleze

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik wymienił dysk twardy w laptopie na większy, a stary dysk o mniejszej pojemności przechowywał obok małego głośniczka. Po ponownym podłączeniu dysk nie działa – nie kręci się i nie jest wykrywany. Pojawiły się sugestie, że dysk mógł ulec rozmagnetyzowaniu przez głośnik, co jednak jest mało prawdopodobne ze względu na metalową, ekranowaną obudowę dysku. Uszkodzenie mechaniczne lub elektroniczne podczas wyjmowania lub przechowywania również jest możliwe, choć użytkownik wyklucza takie zdarzenia. Zalecane jest sprawdzenie styków dysku, gdyż zabrudzenia lub zwarcia mogły spowodować awarię. Dysk, który w ogóle nie kręci się, najprawdopodobniej ma uszkodzoną elektronikę, a nie tylko problem z danymi. W dyskach twardych uszkodzenie obszaru Service Area lub elektroniki jest nieodwracalne i dysk nadaje się do wymiany. W dyskusji podkreślono, że rozmagnetyzowanie dysku to mit, gdyż talerze są zamknięte w metalowej obudowie tłumiącej pole magnetyczne, a do uszkodzenia talerzy potrzebny jest silny magnes bezpośrednio przy nich.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA