logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Klimatyzator przenośny - czy można rurę wylotową podłączyć do wentylacji?

luki8L 07 Cze 2011 10:18 64445 9
REKLAMA
  • #1 9585213
    luki8L
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam!
    Mam klimatyzator przenośny o mocy 3,5 kW i chciałbym podłączyć go do wentylacji w łazience, ale:
    - rura wylotowa ma średnicę 125mm, a kanały wentylacji 100mm - czy taka redukcja będzie miała wpływ na działanie klimatyzatora? czy w ogóle można taką redukcję zastosować?
    - wentylacja jest poprowadzona pod sufitem, czyli klimatyzator musiałby wypchnąć gorące powietrze na 2,3m w górę - czy oby to również nie będzie miało wpływu na działanie klimy?
    Proszę o radę.
    W przeciwnym razie chyba będę zmuszony do wykucia otworu w ścianie... a chciałbym tego uniknąć.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 9587085
    Szybki Elektron
    Poziom 25  
    Ocena: 144
    Witam. Odradzam takie rozwiązanie. Podłączanie jakichkolwiek obiegów wymuszonych do instalacji wentylacyjnej grawitacyjnej jest nieprawidłowe - zmienia ilości wymian powietrza, na jakie instalacja została obliczona, a nawet odwraca ciągi w innych obwodach. Co będzie się działo z wilgotnym powietrzem po praniu, lub kąpieli? Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 9588813
    luki8L
    Poziom 10  
    Dzięki za szybką odpowiedź! Pewnie nie włączał bym klimy podczas prania i w ogóle nie używa się jej przez cały dzień, więc pewnie kompromis byłby możliwy...
    Jednak już wykułem dziurę w ścianie :), zrobiłem wyjście z rury kanalizacyjnej 110mm i zakończyłem z zewnątrz kratką.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #5 9606051
    luki8L
    Poziom 10  
    Sąsiadów to ja mam 30m za płotem...
    Może nie dość jasno to wyjaśniłem - mieszkam w domku "jednorodzinnym poniemieckim" na 1 piętrze (na dole rodzinka). Jakiś czas temu zrobiłem kuchnię i łazienkę (wcześniej była tylko na dole), oczywiście z wentylacją, do której to miałem zamiar podłączyć klimatyzator.
    Głównie chodziło mi o to, że konieczna będzie redukcja rury wylotowej ze 125mm na 100mm i do tego klimatyzator będzie wydmuchiwał gorące powietrze przez znacznie dłuższy układ. Stąd moje pytanie, czy to nie wpłynie na poprawne działanie klimy?
  • #6 9753128
    kris_quattro
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witam,
    pomimo tego, ze stosowanie klimatyzatora przenosnego nie jest idealnym rozwiazaniem to zdecydowalem sie na jego zastosowanie.
    CHce wyprowadzic w kilku pomieszczeniach rury PCW 110mm na zewnatrz, mam pytanie do kogos doswiadczonego czy rure montowac poziomo czy raczej ze spadem w jednym (jakim?) kierunku ? Naturalnie chodzi o skropliny.

Prosze uprzejmie o porade.
    Pozdrawiam
    Krzysiek
  • #7 9770581
    Zbig30
    Poziom 15  
    Ocena: 41
    W DTR-kach klimatyzatorow przenosnych zazwyczaj jest zakaz przedluzania orginalnej rury a jej odleglosc to max. 2-3m a wysokosc umieszczenia punktu wylotu tez zazwyczaj niewielka. Wiec jeśli przerobka to z wymiarami zbliżonymi do oryginalnych.
    Skropliny wydzielaja się na parowniku w klimatyzatorze i zbierane sa w zbiorniczku, który należy regularnie opróżniać lub jest wyprowadzona rurka na zewnatrz. Przez duza rure przelatuje gorace powietrze z chlodzenia skraplacza wiec skroplin tam nie ma.
  • #8 9770652
    kris_quattro
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    A czy z rury wylotowej wychodzi duzo skroplin?
    Ta rura ma byc tylko grubosci muru (40cm).
    Co sadzicie o tym spadzie?

"CHce wyprowadzic w kilku pomieszczeniach rury PCW 110mm na zewnatrz, mam pytanie do kogos doswiadczonego czy rure montowac poziomo czy raczej ze spadem w jednym (jakim?) "
  • REKLAMA
  • #9 9774028
    Zbig30
    Poziom 15  
    Ocena: 41
    Jesli spad to na zewnątrz ale skroplin wynikających z pracy klimatyzatora tam nie bedzie! Mogą sie wykroplć jakieś śladowe ilości ale to w zwiazku z roznicą temp. na zewnątrz i wewnątrz ale to w specyficznych warunkach przy postoju urządzenia, np. po nocy. Potem i tak to zostanie przedmuchane dużą ilością gorącego powietrza z chłodzenia skraplacza.
  • #10 21163670
    pkb1
    Poziom 2  
    Witam, a czy można taki przenośny klimatyzator podłączyć do rekuperacji?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zadał pytanie dotyczące podłączenia przenośnego klimatyzatora o mocy 3,5 kW do wentylacji w łazience, zwracając uwagę na różnicę średnic rur (125 mm do 100 mm) oraz konieczność wypychania gorącego powietrza na wysokość 2,3 m. Odpowiedzi sugerowały, że podłączenie klimatyzatora do wentylacji grawitacyjnej jest niewłaściwe, ponieważ może to wpłynąć na wymianę powietrza i ciąg w innych obwodach. Użytkownik zdecydował się na wykuwanie otworu w ścianie i zastosowanie rury kanalizacyjnej 110 mm. Pojawiły się również pytania o montaż rur PCW oraz o skropliny, które mogą występować w systemie. Wskazano, że rury powinny być montowane ze spadem na zewnątrz, ale skropliny nie będą znaczące w przypadku klimatyzatora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA