logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 2200DN - głośny dźwięk z zespołu lasera, czy wymiana konieczna?

gekon79 07 Cze 2011 14:12 2923 12
REKLAMA
  • #1 9585773
    gekon79
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam.
    posiadam HP 2200 DN od pewnego czasu w momencie gdy drukarka ma drukować wydobywa się z niej przeraźliwy glośny dźwięk. Zdiagnozowalem ze to "zespół lasera" . Rozkręciłem go, w środku jest jakby silniczek w kształcie 5ciokątu. Ruszyłem go , skręciłem spowrotem obudowę i na razie dziala wszystko ok. Drukarka drukuje prawidlowo. I moje pytanie: Czy to sa pierwsze objawy do całkowitego uszkodzenia "zespołu lasera" czy trzeba tą częśc wymienic czy pochodzi jeszcze spokojnie przez dluzszy czas?
  • REKLAMA
  • #2 9586158
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1530
    Warto wyjąć to lustro, wyczyścić ośkę i delikatnie nasmarować. Powinno pochodzić dłużej. Częsta awaria w tym modelu. Zakup nowego (jeśli się da) raczej nieopłacalny.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 9587805
    gekon79
    Poziom 10  
    Dzięki za radę tak też spróbuję. Jakim specyfikiem posmarować ośkę? Fakt uzywany ten model drukarki z przebiegiem ok. 80 tyś stron kosztuje około 200zł bez tonera)a nowy zespół lasera o wiele drożej.
  • Pomocny post
    #4 9587910
    endriuf
    Spec od drukarek
    Np. olejkiem stosowanym w maszynach do szycia.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 9593302
    gekon79
    Poziom 10  
    Zastanawialem się czy nie kupic używanej HP2200dn o przebiegu okolo 80 tys stron za za 200zł bez tonera. Na ogłoszeniu opisana jest jako "prawie nowa" Moja drukarka natomiast ma przebieg 100 tys stron. i ma problem jak opisywalem wyżej. W związku z tym oplaca się kupić tą z ogłoszenia z przebiegiem miejszym o te 20 tys stron? Nie bardzo orientuje się czy 80 tys to mało czy duzo jak na drukarkę laserową.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 9593361
    zenekk
    Poziom 11  
    Ja mialem ten sam problem, zaslonilem te lusterka szczelnie i pryskalem na oś WD-40 taki olej w sprey'u po tym pryskaniu odpalalem maszyne laser zaczynal sie krecic troche golosno chodzil i po trochu zaczynal pracowac cichuto, wiec jeszcze delikatnie pryskalem na oś i znowu ja odpalalem zeby dobrze sie wtarl olej w oś'ke i przestalo, maszyna juz chodzi kupe czasu i brak oznaku halasu. tylko uwazaj na te lustereczke zeby ich nie ubrudzic i nie zadrapac, jak ubrudzisz to oczysc dokladnie.
  • #7 10352167
    gekon79
    Poziom 10  
    Witam odgrzewam temat z uszkodzonym zespołem lasera. Dzis właśnie po paru miesiącach bezawaryjnej pracy przy próbie wydrukowania strony testowej znowu laserówkę dopadły te dziwne dźwięki, które generuje silniczek w zespole lasera. Tym razem nie pomogło ruszenie go palcem na sucho. Nadal te same objawy. Nie wiem czy ktoś jeszcze śledzi ten temat, ale zdecyduję się zaaplikować trochę oleju na ów wspomnianą ośkę z obrotowymi lusterkami jak mi poradziliście wcześniej. Problem w tym, że nie wiem gdzie wpuścić ten smar bo nie ma żadnej przerwy między ośką żeby wpłyną olej.

Zenekk, czy w jakiś sposób ściągałeś te lusterka z ośki, czy w ogóle sie to da zrobić? Jakoś nie potrafię sobie wyobrazić żeby ten zaaplikowany olej w jakiś sposób "wleciał" między ośkę a ten obrotowy bębenek:| W razie zapalcowania tych lusterek na każdej z płaszczyzn czym wyczyścić żeby ich nie porysować/uszkodzić?
  • #8 10354083
    endriuf
    Spec od drukarek
    Luster nie ściągasz tylko wyjmujesz razem z trzpieniem do góry. Ja czyszczę wacikiem bawełnianym.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 10354610
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 834
    Możesz też papierowym ręczniczkiem. Jeżeli się zatarł i ciężko nim było kręcić to żadne smarowanie już nic nie pomoże. Problem wróci po kilku wydrukach lub po kilkugodzinnym przestoju. Mam 2 takie z uwalonymi laserami. Po konserwacji i smarowaniu lasera pracowały ponad rok i nagle tak się zatarły że nic już nie pomogło. Jak kolega Endriuf napisał - wymiana nieopłacalna.

C.
  • #10 10355062
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 10355560
    gekon79
    Poziom 10  
    Wczoraj pokombinowałem i już wiem jak się to ściąga. Narazie spróbuje dać kapkę olejku. mam możliwość załatwienia sobie całego zespołu lasera ale z drukarek z magazynu po wycofaniu ich z użytku w firmie także jest ryzyko, że trafi się na nie lepszy układ:) Dzięki za propozycję "sewrisdomowy" może skorzystam z Twojej oferty jak inne środki zawiodą.

Dodano po 1 [godziny] 6 [minuty]:

Myślałem, że uda mi się ściągnąć obracające się lustra z osi ale jednak się myliłem. Nie wiem jak ro zrobić żeby posmarować oś:/ Odkręciłem 4 śrubki mocujące płytkę z układem scalonym na której znajduje się silniczek. ale płytka ani drgnie(chyba jest od spodu czyms przyklejona dodatkowo albo coś) jest jeszcze taki mały plastikowy grzybek, który wyraźnie widać że przytrzymuje obracający się element przed zsunięciem się z osi i prawdopodobnie po usunięciu tego grzybka dałoby radę ściągnąć te lustra(?) Problem w tym ze również ten kawałek plastiku nie chce się ruszyć a nic nie chcę na silę podważać żeby nie wyłamać czegoś.

Poniżej dla ułatwienia załączam foto, chodzi o element zaznaczony czerwoną strzałką, jak widać śrubki mocujące płytkę z układem zostały wykręcone ale PCB nie da się wyciągnąć.
    HP 2200DN - głośny dźwięk z zespołu lasera, czy wymiana konieczna?

Proszę, może ktoś poradzi jeszcze w tym temacie.
  • REKLAMA
  • #12 10364290
    gekon79
    Poziom 10  
    ok. Jakoś zdjąłem bębenek z lustrami. Plastikowego zabezpieczenia nie udało mi się zdjąć. Zrobiłem to trochę niefachowo po prostu naginając plastikową blokadę tak, że jej krawędź znalazła się poza krawędzią bębenka i dało radę pociągnąć do góry.

P.S. a czy zwykła nafta się nada do przesmarowania ośki? Podobno naftą(taką od lampy naftowej) się smaruje części maszyny do szycia żeby lepiej chodziły, mam akurat taka naftę pod ręką wiec się pytam :)
  • #13 10365749
    gekon79
    Poziom 10  
    Ok. Zaryzykowałem i posmarowałem ośkę naftą bo drukarka była mi potrzebna i nie mogłem dłużej czekać, silniczek teraz cicho chodzi, drukarka drukuje póki co. Dziękuję wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z drukarką HP 2200DN, która wydaje głośny dźwięk z zespołu lasera. Po wstępnej diagnozie stwierdzono, że hałas pochodzi z silniczka w zespole lasera. Użytkownik rozważa, czy konieczna jest wymiana tej części, czy można ją naprawić. W odpowiedziach sugerowano czyszczenie i smarowanie osi silniczka, co może przedłużyć żywotność zespołu lasera. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami, podając różne metody smarowania, takie jak użycie oleju do maszyn do szycia lub nafty. Wskazano również, że problem może powrócić po pewnym czasie, a wymiana zespołu lasera może być nieopłacalna. Użytkownik rozważa zakup używanej drukarki z mniejszym przebiegiem, ale nie jest pewien, czy to dobry wybór.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA