logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

excel - prównanie wielu dat + formatowanie warunkowe

Krzych223 08 Cze 2011 13:56 2341 2
REKLAMA
  • #1 9589473
    Krzych223
    Poziom 2  
    Witam, sprawa jest dla mnie dość skomplikowana, męczę się nad nią już trochę, dlatego postanowiłem zapytać specjalistów. Otóż mam w arkuszu spis urządzeń firmowych. Każde z tych urządzeń musi przechodzić okresowe przeglądy. Niektóre z nich muszą przechodzić przegląd co 2 tygodnie, inne co miesiąc, jeszcze inne co dwa m-ce, co cztery m-ce, itd itd.. Arkusz wygląda mniej więcej tak - jest tabela, w której w pierwszej kolumnie są wymienione urządzenia. Każda kolejna kolumna stanowi nazwę miesiąca. Umożliwia to zaznaczenie znakiem "x" w jakich miesiącach ma się odbyć przegląd każdego urządzenia.

Problem w tym, że urządzeń jest już bardzo dużo i ciężko nad tym zapanować. W związku z tym powinienem zrobić coś na wzór formatowania warunkowego, np. dorobić kolumnę z datami przeglądów dla każdego urządzenia i żeby zbliżający się przegląd był zaznaczony np na żółto, przekroczony termin na czerwono, a jak jest jeszcze daleko do przeglądu to na zielono. Sprawa banalna jeśli przegląd jest raz w roku... Wystarczy porównać datę przeglądu z dzisiejszą i zrobić formatowanie. Gorzej jeśli przeglądów dla jednego urządzenia w roku przypada znacznie więcej. Nie zależy mi tutaj na gotowcu, tylko bardziej na waszych pomysłach jak można poradzić sobie z tym problemem gdyż ja poległem... Dodam, że pracuję na excelu 2003. Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek pomysły
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9589759
    adamas_nt
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 658
    Zastanów się czy nie lepiej operować datami. Np

Wpisujesz sobie datę wykonanego przeglądu i ustalasz częstotliwość. Resztą zajmie się Excel.

W dodatkowym arkuszu, wspomagając się VBA, można zrobić podgląd wybranego miesiąca w formie kalendarza.
  • #3 9654299
    Krzych223
    Poziom 2  
    Świetny pomysł - o to właśnie chodziło! Bardzo dziękuję za pomoc
REKLAMA