Tak jak w temacie, potrzebuje junkers w cenie do max 700 zl. Obecny po zaledwie 5 latach wysiadł a koszty naprawy przekraczają ponad połowę ceny nowego podgrzewacza. Więc raczej wezmę coś na raty nowego, bo i gwarancja będzie. A po naprawie nie mam gwarancji że to będzie służyło na lata....Miałam
Gazowy podgrzewacz wody Saunier Duval Opalia C 11E
Podgrzewacze wody OPALIA C 11 E i OPALIA C 14 E umożliwiają zasilanie w ciepłą wodę jednego lub kilku punktów poboru, takich jak na przykład: umywalka, prysznic, zlewozmywak. Dzięki niewielkim gabarytom i estetyce wykonania OPALIA z powodzeniem może być zainstalowana w każdej kuchni lub łazience. Podgrzewacz wody wyposażony jest w palnik atmosferyczny, wymiennik ciepła wykonany w miedzi, pokryty specjalną powłoką antykondensacyjną nie zawierającą ołowiu. Posiada niezbędne elementy zapewniające bezpieczeństwo, tj. zabezpieczenie przed wypływem spalin, zabezpieczenie przed przegrzaniem, które wyłącza grzejnik w przypadku nadmiernego rozgrzania korpusu grzejnika. OPALIA będzie pracować nawet wtedy, gdy wystąpią spadki ciśnienia w instalacji wodnej w granicach 0,15 bar i przepływie 2,2 l/min. Jest to istotny argument dla użytkowników, którzy mają problemy z eksploatacją starego piecyka.
Zalety :
Czytelny panel sterowania
Łatwość montażu
Małe zużycie gazu
Niewielkie wymiary
Gama
Wersja elektroniczna - Opalia C 11 E, Opalia C 14 E
Wersja z hydrogeneratorem- Opalia C 11 G
Charakterystyka
Maksymalny przeplyw wody : 11-14 l
Podgrzewacz pracuje nawet, gdy spadki ciśnienia w instalacji wodnej są w granicach 0,15 bar i przepływie 2,2 l/min
Gwarancja 2 lata
Moc regulowana (kW) 7,7-19,2
Przeplyw c.w. przy D t 25° C 11
(Przy zalozeniu, ze temperatura wody na zasilaniu wynosi ok. 10 ° C)
Minimalne ciśnienie zasilania (bar) 0,15
Minimalny przepływ wody (lt) (l/mn) 2,2
Wysokosc (mm) 655
Szerokosc (mm) 310
glebokosc ( glebokosc calkowita ) (mm) 236(257)
Zuzycie gazu
GZ 50 ( przy mocy maksymalnej ) ( m3/ h ) 2,3
Propan ( przy mocy maksymalnej ) ( kg/h ) 1,7
Sprawdzał się bardzo dobrze. Obecnie jest w cenie od 633 zl. Nie znam się na tym za bardzo dobrze, czy brać ten sam czy inny model państwo polecą? Na stronie polecają ten produkt jako NOWOŚĆ, tylko dlaczego ten produkt kupiłam już kilka lat temu...
pozdrawiam
Magda