logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

@Renault Megane 2003, 1,5 DCI -żółta emulsja w zbiorniczku wyrównawczym

rutek1690 09 Cze 2011 12:57 4166 9
REKLAMA
  • #1 9592786
    rutek1690
    Poziom 2  
    Witam. Mam następujący problem otóż kupiłem nie dawno samochód wszystko było ok silnik chodził super.. Lecz gdy zrobiłem więcej km (czyt. 50~km) w zbiorniczku na płyn do chłodnicy zrobiła mi się żółta maź jak gdyby olej wymieszany z płynem. Dodam, że temperatura w silniku była wysoka ponieważ nie które plastiki topiły się..
    węze były sprawdzane i niby wszystko ok nie ma tam "zapchania węży"

Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #3 9592881
    rutek1690
    Poziom 2  
    Wskaźnik cały czas był w połowie.
    A plastiki od kabli itp. Ale nic one nie naruszyły a rozgrzane były od silnika
  • REKLAMA
  • #4 9592887
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6342
    Więc albo były zbyt blisko elementów wydechu, albo uszkodziło je przetężenie - bez związku z układem chłodzenia silnika.
  • #5 9592901
    rutek1690
    Poziom 2  
    Problem nie leży w tych kablach i plastikach lecz w emulsji coś powoduję że silnik się przegrzewa (nie widać na desce rozdzielczej ) Samochód w pewnym momencie gdy się przegrzeję po prostu gaśnie. Na szczęście nie został on zatarty.
    Olej znajdujący się w silniku jest normalny bez jakichkolwiek zmian.
  • REKLAMA
  • #6 9592907
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6342
    Sam nie wiesz o co Tobie chodzi. Skoro wskaźnik temperatury nie pokazuje anomalii, więc silnik się nie przegrzewa. Jeśli gaśnie to przyczyna leży gdzie indziej.
  • #7 9592920
    rutek1690
    Poziom 2  
    Dziwne że plastiki bedący przy silniku się topią. Temperatura silnika jest bardzo wysoka lecz nie jest ona wyświetlana na desce najprawdopodobniej jest coś uszkodzone.
  • REKLAMA
  • #9 9592988
    mail4skwarka
    Poziom 19  
    Ocena: 138
    Maź w zbiorniku wyrównawczym to nic innego jak olej dostał się układu chłodzenia.
    Jeśli się nagrzeje i gaśnie, to może być przegrzany(tłoki puchną i silnik staje), czy stan oleju był sprawdzany ?
    Uszkodzona uszczelka pod głowicą też da takie objawy.
    Ciśnienie oleju jest większe i dlatego przedostaje się do układu chłodzenia.
    Co dokładnie się stopiło?
  • #10 9601975
    maidan
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Z tym topieniem plastików też nic nie rozumiem , natomiast jeżeli w zbiorniczku wyrównawczym tworzy się "maź" to jest dokładnie tak jak opisał to kolega mail4skwarka . Jeżeli jest to auto świeżo kupione to prawdopodobnie (o ile nic nie nabroiłeś przez te 50 km które przejechałeś) zostałeś oszukany przy zakupie pojazdu.Kolega mail4skwarka optymistycznie napisał o uszczelce pod głowicą - może być też gorzej np - pęknięty kadłub, pęknięta głowica itp.
    Ja na Twoim miejscu poszedłbym w stronę jak zwrócić auto sprzedającemu i odzyskać kasę a nie jak je naprawić.
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Renault Megane 2003, 1,5 DCI, polegający na pojawieniu się żółtej emulsji w zbiorniczku wyrównawczym płynu chłodniczego po przejechaniu około 50 km. Silnik przegrzewa się, co prowadzi do topnienia plastikowych elementów, mimo że wskaźnik temperatury na desce rozdzielczej nie wskazuje anomalii. Użytkownicy sugerują, że przyczyną może być uszkodzona uszczelka pod głowicą, co prowadzi do przedostawania się oleju do układu chłodzenia. Istnieje również możliwość poważniejszych uszkodzeń silnika, takich jak pęknięcie głowicy lub kadłuba. Rekomendacje obejmują sprawdzenie stanu oleju oraz rozważenie zwrotu pojazdu sprzedającemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA