logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja sieci: udostępnianie internetu między dwoma komputerami

gyver 14 Lis 2004 00:57 2439 7
REKLAMA
  • #1 983791
    gyver
    Poziom 11  
    witam
    mam pytanko o konfiguracje sieciowek zeby mozna bylo zrobic dla jednej interfejs sieciowy do netu.
    tzn. jednje komputer ma net a drugi komputer laczac sie z tym pierwszym zeby stosujac logowanie jakby laczyl sie z tym pierwszym komputerem zdalnie i wtedy ma interfejs ramkowy jak na tym pierwszym kompie
    podsumujac jeden komp ma net drugi nie ma .
    ale drugi logujac sie zdalnie na ten pierwszy ostrzymuje interfejs okienkowy jakby byl na tym pierwszym kompie juz nie wspominajac o prawach ale to mniejsza z tym
    po wylogowaniu nie ma znow nety komputer nr 2
    to cos w tylu nat ale nie do konca
    za pomoc dzieki
  • REKLAMA
  • #2 985332
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Możesz napisać jaśniej o co chodzi ??
    Z powyższego zapytania ciężko coś wywnioskować !

Co oznacza "interfejs ramkowy" i "interfejs okienkowy" ?

Napisz co chcesz osiagnąć, jakie są systemy operacyjne itp.
  • REKLAMA
  • #4 988921
    gyver
    Poziom 11  
    zgadza sie .
    moze blizsze szcegoly techniczne bo z tego co pamietam to prosto sie robilo ale zawsze wszelki uwagi sa pomocne
  • REKLAMA
  • #6 992535
    gyver
    Poziom 11  
    a orientujesz sie jak zrobic zdalny pulpit ?
    to niby mozna nazwac udostepnianie bez udostepniaina :) komp ze zdalnym pulpitem
    i teraz ustawienia dla win 2000 i win xp
    win 2003 od razu ma wszystko domyslnie wlaczone i nie ma problemu
    a problem jest taki iz nie moge zrobic integracji wielosesyjnej z klijentem zdlanego pulpitu
    efekt jest taki ze jak koles sie loguje zdalnym pulpitem na mego kompa to mnie wylogowuje albo odwrotnie
    jakies wskazowki co tam jeszcze sie krzaczy
    poustawiane mam konta, uprawnienia , polwaczane uslugi terminalowania i to tez dla danych uzytkownikow i dalej nic :(

za pomoc dzieki
  • #7 993045
    fantom
    Poziom 31  
    Ocena: 41
    O ile dobrze zrozumialem chodzi ci o mozliwosci jakie udostepnia program RemoteAdmin.
  • REKLAMA
  • #8 994089
    gyver
    Poziom 11  
    owszem zrobic cos jak program RemoteAdmin
    tylko ze co do tego programu to nie wiem jak on dokladnie robi to w uslugach bo chodzi mi o to zeby admin sieci nie czepial sie ze niby udostepniam polaczenie sieciowe komus a zdalny pulpit to niby daje siec ale nie udostepnia bezposredio polaczenia sieciowego

wiec tylko o to mi chodzi aby nie mozna bylo wykryc tego :):):)
    a jak z tym programem to nie wiem czy po portach nie bedzie go widzial przypadkiem - jak moze wiesz ze nie bedzie klopotu i ze tego nie wykryje to daj znac bede wdzieczny :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy konfiguracji sieci umożliwiającej udostępnianie internetu między dwoma komputerami, gdzie jeden komputer ma dostęp do internetu, a drugi łączy się z nim zdalnie, uzyskując interfejs użytkownika jak na pierwszym komputerze. Rozwiązaniem jest użycie zdalnego pulpitu lub oprogramowania VNC (np. RealVNC), które pozwala na zdalne sterowanie komputerem z internetem bez bezpośredniego udostępniania połączenia sieciowego. Poruszono kwestie konfiguracji zdalnego pulpitu w systemach Windows 2000, XP i 2003, zwłaszcza problem integracji wielosesyjnej, gdzie logowanie zdalne wylogowuje użytkownika lokalnego. Wspomniano także o programie RemoteAdmin jako alternatywie do zdalnego pulpitu, z obawami dotyczącymi wykrywalności udostępniania połączenia sieciowego przez administratora sieci. Dyskusja skupia się na technicznych aspektach konfiguracji usług terminalowych, uprawnień użytkowników oraz bezpieczeństwa i niewykrywalności zdalnego dostępu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA