logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dwa pc w świecie, jak skonfigurować, jaki program?

szlifierka 05 Kwi 2007 10:23 945 7
REKLAMA
  • #1 3754477
    szlifierka
    Poziom 10  
    Moje pytanie dotyczy dwóch pc w roznych czesciach swiata z tym ze z jednego chcial bym miec dostep do drugiego , przegladac i sciagac swoje pliki , i miec jakikolwiek nadzor nad tym pc pod moja nieobecnosc . Wiem ze mozna takie cos telnetem osiagnac ale chodzi bardziej o wizualnosc .takze chodzi o KONFIGURACJE obydwu pc i o jakis programy ale wole to pierwsze rozwiazanie Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3754493
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3754502
    zbyha
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Jaki masz system operacyjny w kompie którego chcesz nadzorować ? Jeśli XP to nie ma problemu. Jest w niego wbudowany pulpit zdalny, wystarczy go tylko włączyć : kliknij prawym przyciskiem myszki na "Mój komputer" -> włąściwości -> zdalny -> i zaznacz "zezwalaj użytkownikom na zdalne łączenie się z komputerem"
    Jeśli starsze Windowsy mozesz użyć programu Real VNC.
    W obu przypadkach musisz znać ip kompa nadzorowanego i musi to być publiczne ip.
  • REKLAMA
  • #4 3754538
    gothye
    Poziom 33  
    Ocena: 60
    google wpisz ---> VPN
  • #5 3754555
    szlifierka
    Poziom 10  
    Dzieki za tak szybkie odp , juz zaglebiam sie w lekture a co do pytania to mam XP-ka , i czy publiczne ip to to samo co zewnetrzne.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3754562
    gothye
    Poziom 33  
    Ocena: 60
    szlifierka napisał:
    Dzieki za tak szybkie odp , juz zaglebiam sie w lekture a co do pytania to mam XP-ka , i czy publiczne ip to to samo co zewnetrzne.

tak
  • #7 3754573
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 3754927
    szlifierka
    Poziom 10  
    Aha ok dzieki panowie za pomoc mysle ze po artykule wszystko bedzie jasne

Pozdrawim .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy konfiguracji dwóch komputerów znajdujących się w różnych miejscach na świecie, z możliwością zdalnego dostępu do plików oraz nadzoru wizualnego nad jednym z nich. Najprostsze rozwiązanie dla systemu Windows XP to wbudowany Pulpit zdalny, który należy aktywować w ustawieniach systemowych (właściwości "Mój komputer" → zakładka "Zdalny" → zezwolenie na zdalne łączenie). Alternatywnie, dla starszych wersji Windows, rekomendowany jest program Real VNC. W obu przypadkach konieczne jest posiadanie publicznego (zewnętrznego) adresu IP komputera nadzorowanego. Wskazano również na potrzebę zapoznania się z konfiguracją dotyczącą zmiennego IP oraz zasugerowano rozważenie technologii VPN jako dodatkowego rozwiązania. Podano link do szczegółowego poradnika opisującego konfigurację i rozwiązywanie typowych problemów zdalnego dostępu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA