logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komisja wojskowa - pytanie

kolokat 09 Cze 2011 21:07 7826 46
REKLAMA
  • #1 9594574
    kolokat
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    No właśnie, trzeba jeszcze sie stawiać, mimo tego, ze nie ma poboru?

Kogo pytam to każdy ma inną wersję - jedni, ze trzeba w celu przyznania kategorii, a inni, że nie.

Jak to w końcu jest?
  • REKLAMA
  • #3 9594702
    BartekWB
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    To obowiązkowe, jak złożyłeś podpis przy odbieraniu poleconego to nie masz wyboru już.
  • #4 9594725
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6367
    Nawet jeśli nie złożył, to lepiej iść do WKU. Pomimo braku poboru wyrok za uchylanie się można nadal wyrwać.
  • REKLAMA
  • #5 9594727
    mario06
    Poziom 15  
    Ocena: 50
    Na komisje lekarską stawić się trzeba, po uprawomocnieniu się decyzji o przyznaniu kategorii (podajże 2 tygodnie) następuje automatyczne przeniesienie do rezerwy.
  • REKLAMA
  • #7 9595038
    marcing27
    Poziom 16  
    Ocena: 47
    No właśnie.To chore,jak nie chcę iść do wojska to po co mnie wzywają.
  • #8 9595068
    LuckyDj
    Poziom 33  
    Ocena: 192
    Tak samo jak kiedyś, kiedy było obowiązkowe. Nie musiałeś wcale dostać kwita do domu, wystarczyło ogłoszenie na słupie, że wtedy i wtedy, rocznik ten i ten i obowiązkiem było iść.
  • #9 9595074
    robokop
    marcing27 napisał:

Zapytaj o to przed komisją, na pewno Cę uzdrowią.
  • #10 9595082
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    Żebyś miał kategorie na wypadek wojny na przykład. Żebyś miał książeczkę z wbitą rezerwą i spokój. Na szczęście teraz możesz nie chcieć. Kiedyś to nikogo nie interesowało.
    Komisja ma pewne plusy znajomy się dowiedział ze ma poważne problemy z pikawą jak go do kardiologa wysłali, na tyle poważne ze być może komisja wojskowa mu uratowała życie.
    Lekarze na komisji są nie w kij dmuchał mają taki przerób ze symulanta na węch wyłapią ale chorego tak samo.
  • #11 9595150
    kolokat
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Dziękuje za odpowiedzi. Właśnie żadnego poleconego nei dostałem. Ale wiem już, że muszę sie udać :D

Swoją drogą jak powołania były obowiązkowe, to przynajmniej facet był facetem, a nie z nadwagą bez mięśni.
    Ja biegam codziennie i ostatnio jakoś tak pobiegło ze mną 2 znajomych - jeden z ostatniego obowiązkowego powołania i drugi z automatyczną rezerwą.

Po 2 km, ja i kumpel z wojska mogliśmy swobodnie przebiec jeszcze z 10, natomiast rezerwowy, tak sie zasapał, że chwieliśmy R wzywać :D
  • #12 9595516
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1129
    Hej, miałem komisję wojskową w kwietniu, więc mogę ci co-nieco opowiedzieć;
    jest to obowiązkowe, jednak nie oznacza to, że biorą cię od razu do wojska. Do wojska idziesz tylko na wypadek wybuchu wojny. Cały proces trwa jakąś godzinę, musisz mieć dowód, zdjęcie. Efektem kwalifikacji wojskowej jest otrzymanie książeczki wojskowej (z napisem Siły Zbrojne Rzeczypospolitej) i dokumentu określającego stan zdrowotny. Najwyższą kategorią jest "A b.p.", co znaczy, że jesteś zdrów jak ryba. Druga kategoria to po prostu "A" i oznacza ona, że posiadasz wadę zdrowotną. Ja otrzymałem własnie tę kategorię za wadę wzroku. Mam też nadciśnienie, ale tego nie wzięli pod uwagę. Wszelkie skrzywienia kostne są brane pod uwagę, więc warto mieć ze sobą zaświadczenie o defektach, np. o płaskostopiu. Reszty kategorii nie miałem okazji poznać, ale jest także "całkowita niezdolność do służby wojskowej"

Ogólnie zaczyna się to wypełnieniem dokumentu, gdzie wpisujesz większość danych z dowodu osobistego. Zawsze w pobliżu jest ktoś, kto Ci pomoże. Później wchodzisz na salę badań. Należy rozebrać się, zostaniesz zmierzony, zważony, sprawdzą ci wzrok. Kolejne badania to ciśnienie tętnicze, postawa i badania stwierdzające poprawne funkcjonowanie myślenia abstrakcyjnego (liczby wśród plamek różnego koloru, itp.) Po tej serii badań każą Ci chwilę poczekać, po czym wzywają i każą podpisać dokumenty medyczne (przyznanie kategorii). Po tym czekasz jakieś 15 minut, wzywają cię do wyrobienia książeczki. Pytają, czy chcesz wstąpić do wojska. Jeśli odpowiesz, że nie, informują cię oni, że mogą wezwać Cię do broni na wojnie. Nie radzę zadawać pytania "kiedy odbędzie się wojna", bo się potem dziwnie patrzą... Potem znów czekać i już tylko podpisać poprawność danych w książeczce i jesteś wolny.

Podsumowując, nie ma się czego bać, jak masz przy sobie jakiegoś kumpla, to jest nawet całkiem miło. A na pewno kogoś spotkasz :-)
    Powodzenia :-)

Pozdrawiam.
  • #13 9595677
    Futrzaczek

Ocena: 522
    Jeżeli byłeś leczony w szpitalu na coś sporego, to weź ze sobą tę dokumentację.
    Mnie chcieli dać A, ale jak na papierze zobaczyli co we mnie siedzi, to sprawa była krótka:
    Pana z tą nogą to ja nie widzę na poligonie. Kategoria D.
    Nie będę się ze znawcami o A targował, zostałem zakwalifikowany do grupy "użyć jako pocisku".
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
    Zacisze 20B, Serock, 05-140 | Strona WWW: https://elektronika.top/
  • REKLAMA
  • #14 9595742
    Mad Max
    Poziom 23  
    Ocena: 156
    Futrzaczek napisał:
    Pana z tą nogą to ja nie widzę na poligonie. Kategoria D.
    Nie będę się ze znawcami o A targował, zostałem zakwalifikowany do grupy "użyć jako pocisku".

D-w razie wojny rozstrzelać.

Dodano po 1 [minuty]:

marcing27 napisał:

Żebyś mógł im to osobiście powiedzieć, bo skąd mają wiedzieć, że nie chcesz? :D
  • #15 9595750
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1048
    Futrzaczek napisał:
    zostałem zakwalifikowany do grupy "użyć jako pocisku".

A nasze siły zbrojne mają jeszcze katapulty? - bo tym da się strzelac z ludzi :D
  • #16 9595752
    Futrzaczek

Ocena: 522
    Do niezwłocznego rozstrzelania są typki z E.
    D się mogą jeszcze do czegoś nadać, np. do uszczelnienia swoimi zwłokami wałów przeciwpowodziowych pogryzionych przez bobry.
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
    Zacisze 20B, Serock, 05-140 | Strona WWW: https://elektronika.top/
  • #17 9595830
    zimny8
    Poziom 33  
    Ocena: 503
    E- niezdolny do samoobrony, znałem kogoś takiego, komisja się nie pomyliła, jak dostał w twarz to nie był wstanie oddać.
  • #18 9596179
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 338
    Jest kategoria CDD: calkiem do dupy :D.
  • #19 9596811
    marcing27
    Poziom 16  
    Dobra koledzy,ja już wojsko mam za sobą-15 miesięcy mi starczy.Moja wypowiedź była o teraźniejszej młodzieży że wzywają a nie jest obowiązkowe,no ale cóż jak jeden już tam opisał że muszą wiedzieć kto jest zdrowy a kto nie.
  • #20 9596825
    robokop
    A ja tam bym sobie poszedł znowu. Tyle tylko że mnie nie chcą - ponoć na moich aktach w WKU widnieje duży czerwony napis "Poszczuć psami w razie pojawienia się w pobliżu obiektów wojskowych".
  • #21 9596828
    marcing27
    Poziom 16  
    To co?Czołg im wyprowadziłeś?
  • #23 9596885
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 9596893
    zimny8
    Poziom 33  
    No koledzy ja to byłem pełne 2 latka i mieli nam przedłużyć jeszcze jak poprzedniej fali, mój kolega był 6m. dłużej ze względu na stan wojenny. Też bym teraz poszedł, kiedyś powoływali rezerwistów, nie wiem po co (może ktoś wie) cały czas chodzili porządnie zawiani.
  • #25 9596921
    marcing27
    Poziom 16  
    Mnie po wojsku co roku wzywali na mobilizację przez 10 lat,ale tylko zapisywali że się wstawiłem i odsyłali do domu.
  • #26 9596975
    zimny8
    Poziom 33  
    Czekałem i nigdy mnie nie wzywali do rezerwy (ćwiczenia), choć miałem specjalizacje i kaloryfer na pagonach hehehe. Jak bym w mundurku przeszedł inaczej bym sobie z sąsidami pogadał ech :)
  • #27 9597005
    luke666
    Poziom 33  
    Ocena: 119
    Ture11 napisał:
    badania stwierdzające poprawne funkcjonowanie myślenia abstrakcyjnego (liczby wśród plamek różnego koloru, itp.)

Tutaj chodzi o sprawdzenie, czy nie jesteś daltonistą.

A co do kategorii D w górę -> użyć jako mięsa armatniego :)
  • #28 9597180
    wolek14
    Poziom 31  
    Ocena: 81
    E to Ewakuowany z kobietami i dziećmi:)
  • #29 9597570
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    E to jest ewentualnie pocisk.
  • #30 9599122
    zimny8
    Poziom 33  
    Komisja poborowa i lekarska kiedyś to był czysty surrealizm, nawet był film nie pamiętam kogo, ale pamiętam że jak byłeś np. z Żywca to najbliżej po znajomości do Warszawy, a koledze się nie spodobało coś, to do łodzi ale nie mówimy o mieście, 3- latka mu przeleciało jak z bata, wrócił mądrzejszy.

Dodano po 31 [sekundy]:

A kolega się teraz boi iść na komisję

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono obowiązek stawienia się na komisję wojskową, mimo braku poboru. Użytkownicy podkreślają, że stawienie się jest obowiązkowe, aby uzyskać kategorię zdrowotną, co jest istotne w kontekście rezerwy wojskowej. Wiele osób wskazuje, że brak stawienia się może prowadzić do konsekwencji prawnych. Uczestnicy wymieniają różne kategorie zdrowotne, takie jak A, D, E, oraz ich znaczenie w kontekście zdolności do służby wojskowej. Wspomniano również o osobistych doświadczeniach związanych z komisjami oraz o korzyściach zdrowotnych, jakie mogą wyniknąć z badań przeprowadzanych podczas komisji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA