logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić datę ważności pasty termoprzewodzącej do procesora Zalman ZM-STg2

dsaw 10 Cze 2011 16:21 11334 22
REKLAMA
  • #1 9597052
    dsaw
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam
    Ktoś może wie jak mogę sprawdzić datę ważności tej pasty ?
    na opakowaniu i na tubce nic nie ma.

Boję się że coś nie tak jest
    Bo jest bardzo sucha w ogolę się nie trzyma powierzchni smarowanej jest jakaś dziwna kupiona na allegro z jakiegoś magazynu to może być zleżała

Znalazłem na stronie jednej że ta pasta świetnie się rozprowadza po procesorze a moją w ogolę się nie trzyma powierzchni
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9597184
    leven
    Poziom 37  
    Ocena: 94
    Jak sucha, to wywietrzała.
    Zrób experyment:

Wyciśnij odrobinkę pasty wielkości główki od zapałki i dodaj do niej odrobinkę acetonu/zmywacza do paznokci lub spirytusu (nie wiem co potrafi rozcieńczyć taką pastę, więc próbuj).
    Jak pasta się zrobi plastyczna, to nanieś ją na kawałek metalowej powierzchni i napisz jaki efekt.
    Jak sposób zda egzamin, to będziesz pionierem w odratowaniu wyschniętych past :D

W sumie, nie masz nic do stracenia, skoro pasta jest nie do użytku.
  • #3 9597547
    dsaw
    Poziom 14  
    No ok
    Pasta nie jest aż tak sucha ale w ogolę się nie trzyma powierzchni

jak wychodzi z tubki to jest taka nawet dobra i jak nakładam na palec to nawet się rozciąga
    Ale jak obcieram drugim palcem o tego gdzie jest pasta to po 5sec jest już sucha ;/
    Może ta pasta tak jest ?
    A było napisanie że pasta ta nie wysycha ;p

Szkoda że wcześniej takiej nie miałem to bym wiedział
  • Pomocny post
    #4 9598589
    leven
    Poziom 37  
    Ocena: 94
    No to spróbuj jak pisałem.
    Przecież nie będziesz nakładać wyschniętej pasty, bo to nie zda egzaminu.
    Pasta zaschnięta nie rozprowadzi się równomiernie i będą puste miejsca.
    Nie uzyskasz pełnej wydajności.
  • #5 9602275
    dsaw
    Poziom 14  
    Chyba już wszystko ok
    Bo pasta jest taka nie do końca sucha ale jak się rozciera to szybko strasznie sucha się robi
    Ale ona chyba taka jest
    Bo procesor w stresie ma 53stopnie e6400 2.13 przy radiatorze box
    nawet po OC do 2.6 ma 53stopnie
    Za gorąco było w pokoju chyba ale ta pasta jest jakaś dziwna jak dla mnie ;p
  • Pomocny post
    #6 9620897
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 9623436
    dsaw
    Poziom 14  
    Zrobiłem tak jak pisaliście
    czyli ziarnko ryżu i samo ładnie się rozprowadziło
    nałożyłem na środek procesora
    pierwszy raz kupiłem taką pastę i dla tego nie wiedziałem czy jest ok
  • #8 9623999
    winuser2
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    To może ja się podłączę do tematu. Otóż kupiłem pastę "IC diamond 7 carate" niby oparta o sztuczne diamenty. Niestety pasta jest bardzo gęsta, tak samo wogóle nie chce się trzymać procesora, nie da się z niej zrobić cieńszej warstwy niż około 0,5 mm, a jak wiadomo im cieniej, tym lepiej. Czy ta pasta jest stara, czy "ten typ tak ma" i trzeba stosować inną metodę nakładania ?
  • #9 9624022
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #10 9624054
    winuser2
    Poziom 17  
    Tego już właśnie próbowałem.. Co prawda woda miała około 70 stopni temperatury i tubka przebywała w pojemniku około 5 minut. Temperaturę tak dużą zrobiłem, bo wcześniej w zwykłej wodzie ciepłej z kranu też nic nie dawało. Pasta po podgrzaniu do tej tempatury wysokiej była faktycznie o fajnej konsystencji, jednak zaraz po nałożeniu na radiator czy też CPU bardzo gęstniała (wiadomo zimne elementy). Więc jedynym sposobem chyba byłoby nakładać na podgrzane..
  • #11 9624110
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 10075534
    cetek
    Poziom 10  
    Zalman ZM-STG2 - a propos daty ważności i konsystebcji pasty.

1. Na opakowaniu i tubie zero daty ważności czy produkcji.

2. Na samym początku zawartości był czop (początek po prawej, dalszy kawałek po lewej) Sprawdziłem więc co jest dalej.

3. Dalsza zawartość (po lewej) miała już lepszą konsystencję. Dla porównania czop po prawej.

4. Kołek zwany wcześniej czopem :) uległ pod naciskiem i dał się rozprowadzić. W porównaniu do dalszej zawartości tubki był mało elastyczny. Po 10 min był suchy i łamliwy. Pasta z kolei lepka jak smoła.

Po za tym Wielkość tubki optymalna do trzymania i precyzyjnego rozprowadzania pasty.
  • #13 10075789
    winuser2
    Poziom 17  
    Moja pasta jest cała sucha jak ten czop.. Do mojego Prescotta się nie nadaje bo temperatury rzędu 65 stopni w idle były, lecz zastosowałem ją do innego komputera z Northwoodem, początkowo było 28 stopni w idle co jest dla mnie wystarczające. :P
  • #14 10080407
    zgf1
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    Slyszałem, że dobre efekty daje rozgrzanie tubki i np proca przed nalożeniem.
    Ale ta pasta dla mnie to porażka, cieżko się nakłada a wydajność niewiele większa niż ceramique.
  • #15 10080572
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    zgf1 napisał:
    Ale ta pasta dla mnie to porażka, cieżko się nakłada a wydajność niewiele większa niż ceramique.
    Czy mi się wydaje, czy ja jakąś wyjątkową dostałem? Moi koledzy z resztą tak samo... Dostałem STG-2, która ma mniej więcej konsystencję pasty do zębów (płynna wręcz) i bajecznie się ją nakłada... Może Wy wszyscy jakieś przeterminowane sztuki dostaliście (?)...
  • #16 10089802
    cetek
    Poziom 10  
    Moja sprawuje się fantastycznie. Rozprowadza się znakomicie, jest bardzo wydajna i łatwa do usunięcia przy demontażu. Ja polecam ten produkt a jeżeli Twoja jest inna niż wynika z opisów i zdjęć to jest to powód do reklamacji. Nawet jeżeli kupujesz przez allegro to najwyżej ponosi się koszty przesyłki zwrotnej. Jeżeli kupiona w sklepie stacjonarnym to polecam wycieczkę do takiego punktu.
  • REKLAMA
  • #17 10090989
    sad_madman
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    daavid117 napisał:
    zgf1 napisał:
    Czy mi się wydaje, czy ja jakąś wyjątkową dostałem? Moi koledzy z resztą tak samo... Dostałem STG-2, która ma mniej więcej konsystencję pasty do zębów (płynna wręcz) i bajecznie się ją nakłada... Może Wy wszyscy jakieś przeterminowane sztuki dostaliście (?)...

Może jest inaczej - wy dostaliście wadliwą partię ? Poza tym nie wiem co dla Ciebie oznacza "wręcz płynna". Miałem STG i STG2 i ta druga jest zdecydowanie gęściejsza, jeżeli w Twoim wypadku jest inaczej no to coś jest nie tak.
  • #18 10091047
    daavid117
    Poziom 42  
    sad_madman napisał:
    jeżeli w Twoim wypadku jest inaczej no to coś jest nie tak.

Temperaturę zbiła o blisko 10 stopni, więc nie uważam by coś z nią było nie tak.
  • #19 10091726
    zgf1
    Poziom 23  
    No ja kupilem w komputroniku dosyc dawno temu, od razu nakładałem na Radeona i procesor, dużo nerwów przy tym było ale jak raz nałożyłem tak już chłodzeń nie ściągam...

Swoją drogą co ile zmieniacie paste?
    Słyszałem, że np STG1 po niecałym roku traci właściwości, jak sprawa wygląda z STG2? Troszeczkę ostatnio mam wyższą temp na Radeonie(2C) pasta nakładana z rok temu, karta czysta. Czy to może oznaczać, że już czas ją odświeżyć?
  • #20 10091832
    daavid117
    Poziom 42  
    Ja pastę zmieniam gdy czyszczenie z kurzu nie daje takich efektów jak wcześniej. Wcześniej silikonową pastę miałem 1,5 roku. Teraz Zalman'a mam dopiero jakieś 2 - 3 miesiące.
  • #21 10091944
    zgf1
    Poziom 23  
    U mnie raczej czysto, na CPU nie widzę żadnego wzrostu temp (w tym samym czasie pastę nakładałem). Trzeba będzie się kiedyś w Collaboratory uzbroić.
  • #22 10270505
    DragothOne
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    co do diamond 7, to ta pasta jest jak plastelina. wiec twoja jest ok.
    Co do ogulnie past termo, to w wiekszosci sie nie psuja, stg wysycha i trzeba pamietac by ja zmieniac co 1,5 roku na procku(czy gdzie ona jest)

naloz ta paste na procek, naloz radiator i odpal do biosu.
    napewno nic nie uszkodzisz, a przekonasz sie na 100 czy wszystko jest ok.

ps zalmana ciezko sie naklada, podobnie diamenty

3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    Proszę poprawić !
    A.
  • #23 20280837
    aniolek_MG
    Poziom 10  
    Ocena: 34
    Pasta termoprzewodząca nie ma terminu ważności. Musi być jednak przechowywana w szczelnym opakowaniu (najlepiej oryginalnym), bez dostępu do promieni słonecznych i z dala od źródeł ciepła. Taka pasta nawet po kilku latach nadaje się do położenia na procesor i spełni swoje zadanie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują o problemach z pastą termoprzewodzącą Zalman ZM-STG2, zwracając uwagę na jej konsystencję i wydajność. Wiele osób zauważa, że pasta może wydawać się sucha i nie trzyma się powierzchni, co może sugerować, że jest przeterminowana lub źle przechowywana. Niektórzy proponują eksperymenty z rozcieńczaniem pasty, aby poprawić jej właściwości. Inni użytkownicy podkreślają, że pasta ma specyficzne właściwości, które mogą wymagać innej metody aplikacji, takiej jak metoda ziarnka ryżu. W dyskusji pojawiają się również porównania z innymi pastami, takimi jak IC Diamond 7 Carat, oraz sugestie dotyczące przechowywania i wymiany pasty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA