logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić kontrolkę rezerwy LPG, by działała zgodnie z poziomem gazu?

toudi85 14 Lis 2004 16:25 1497 7
REKLAMA
  • #1 984877
    toudi85
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Mam taki problem.Chciałbym żeby kontrolka rezerwy na centralnce zapalała mi sie jak wskazówka będzie około czerwonego pola rezerwy na butli.Wcześniej zapalała mi sie jak wskazówka była troszke za połową.Jakiś zanjomy coś tam pokrecił tym dekielkiem z czujką i teraz ciagle pali się rezerwa nawet dziś zatankowłem za 40 zł i jest 3/4 butli i pali się rezerwa.Ktoś umie poradzić mi jak z tym dojść do ładu??
  • REKLAMA
  • #2 984933
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 984998
    toudi85
    Poziom 14  
    OK jutro zobaczę i dam znać.Najlepiej to ustawiac na pełnej butli?? Co możecie mi jescze poradzić??
  • #4 985311
    j_a_c
    Poziom 17  
    Ocena: 47
    ja najczesciej regulowałem przy tankowaniu jak kolejki nie było prosiłem kolesia zeby mi zatankował tyle ile potrzebuje rezerwy i kreciłem wtedy szkiełkiem za było dobrze
  • #5 985524
    kk.2000
    Poziom 26  
    Ocena: 90
    popieram Jac'a, tankujesz ile chcesz mieć rezerwy, a potem kręcisz aby się ZAŚWIECIŁA i lekko cofasz by zgasła...
  • REKLAMA
  • #6 986699
    xawier
    Poziom 29  
    Ocena: 70
    Ja mam tak, że nie można tego wyregulować. Nikt nie dał sobie z tym rady. Dlaczego? Wyszły takie lipne - pokazujące co im się podoba. Trzeba wymienić ten czujnik za 50 zł i po problemie. Ja tak mam. Nie znaczy że Wy. Regulowałem ze 20 razy. Jestem w tym dobry. Jest poprawa ale wymiana by temat załatwiła. Powodzenia.
  • #7 988366
    kk.2000
    Poziom 26  
    Ocena: 90
    ZA 50 zł? SZOK!
    To przecież czyste zdzierstwo!

Czujnik kosztuje 1,80 zł. a wymieniać nie trzeba, bo KAŻDY da się ustawić. W niektórych co prawda trzeba wyłamać pewien ząbek blokujący kręcenie szkiełkiem, ale bez przesady, wszystko da się ustawić.
  • REKLAMA
  • #8 992693
    toudi85
    Poziom 14  
    Dziekuję wam wszystkim za podpowiedzi.Ustawiłem i jest dobrze.Zobaczymy jak bedzie po zatankowaniu :D Pozdrawiam Tomek ;)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy ustawienia kontrolki rezerwy LPG na manometrze tak, aby zapalała się przy zbliżeniu wskazówki do czerwonego pola rezerwy butli. Kontrolka oparta jest na czujniku z kontaktronem umieszczonym w manometrze, który można regulować przez wkręcanie lub wykręcanie. Zaleca się regulację podczas tankowania, ustawiając poziom gazu odpowiadający rezerwie i kręcąc dekielkiem z czujką, aż kontrolka zapali się, a następnie lekko cofnąć, by zgasła. Proces wymaga kilku prób, ponieważ czujnik jest umowny i może inaczej reagować na postoju i podczas jazdy. Niektórzy użytkownicy twierdzą, że czujnik jest niskiej jakości i nie da się go idealnie wyregulować, sugerując wymianę na nowy, jednak większość potwierdza, że każdy czujnik da się ustawić, czasem po usunięciu blokady mechanicznej na szkiełku manometru. Koszt czujnika to około 1,80 zł, a nie 50 zł, jak błędnie podano. Po zastosowaniu tych wskazówek kontrolka powinna działać zgodnie z poziomem gazu w butli.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA