logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Koszt przyłącza elektrycznego do domu jednorodzinnego - kto płaci?

totem1 12 Cze 2011 12:10 1583 4
REKLAMA
  • #1 9602693
    totem1
    Poziom 2  
    Witam
    Buduje domek jednorodzinny i jestem na etapie wykonywania instalacji elektrycznej.
    Mam już warunki przyłączenia do sieci. Ze słupa ma być pociągnięty kabel ziemią do skrzynki przyłączeniowej która ma znajdować się w granicy posesji w skrzynce ma być zamontowany licznik. Za przydział mocy (13kw) zapłaciłem ok 2000 zł.
    No i teraz moje pytanie - czy te pieniądze to tylko opłata za przydzieloną moc, czy też w tej kwocie się mieści też koszt wybudowania złącza ( skrzynka z wyposażeniem ) ? Za pomoc będę wielce wdzięczny .
  • REKLAMA
  • #2 9602707
    Arturo2005
    Poziom 33  
    Ocena: 483
    Nie przyłącz a przyłącze. Zapłaciłeś za zamówioną moc i już nic więcej nie płacisz.
  • REKLAMA
  • #3 9603281
    lukaszpol26
    Poziom 19  
    Ocena: 44
    Skrzynkę stawia ZE bądź firma która wygra przetarg . Właściciel posesji musi na swój koszt poprowadzić kabel (wlz) od skrzynki do domu .W mojej okolicy trzeba również samemu zakupić ogranicznik.
  • REKLAMA
  • #4 9603471
    jarecki 86
    Specjalista elektryk
    Ocena: 292
    Wszystko zależy od rodzaju umowy o przyłączenie do sieci dystrybucyjnej. I tak oto wykonawcą przyłącza może być ZE (tzn. firma która wygrała przetarg) albo podmiot przyłączany, czyli działający w imieniu inwestora elektryk z odpowiednimi uprawnieniami. W tym drugim przypadku ZE dokonuje kalkulacji kosztów budowy przyłącza, które po końcowym odbiorze robót zostaną zwrócone inwestorowi. O szczegóły trzeba pytać w ZE.
  • #5 9605327
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1498
    Temat wyczerpany, wielokrotnie omawiany.
REKLAMA