logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Curtis 25M1VT - ciemny ekran, brak stacji, przetwornica próbkowanie

Tomis 13 Cze 2005 21:37 1904 19
REKLAMA
  • #1 1575204
    Tomis
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Problem w tym TV jest nasępujący. Po włączeniu TV ekran ciemny -widoczne menu OSD, Przy strojeniu nie wyszukuje żadnej stacji. Gdy podłaczam sygnał AV, na chwile pojawia się obraz później zaczyna się próbkowanie przetwornicy. Co jest przyczyną, czy ktoś miał podobny problem?
  • REKLAMA
  • #2 1575299
    12ct
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    Na początek zimne luty w okolicach trafopowielacza.
  • REKLAMA
  • #3 1575451
    Tomis
    Poziom 14  
    Sprawdziłem nie ma zimnych lutów. Może to sam trafopowielacz trzeba wymienić?
  • #4 1575465
    este67
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    Objaw jak przy braku lub zaniżonych napięciach. Pomierz czy mają prawidłowe wartości. No i podejrzane elektrolity do wymiany po pierwotnej i wtórnej stronie przetwornicy
  • #5 1575472
    tel12
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    W Curtisie na początek wymiana kondziorów po stronie wtórnej przetwornicy.
  • REKLAMA
  • #6 1577193
    Tomis
    Poziom 14  
    Wymieniłem 2 kondensatoeki elektrol. poprawiło sie na tyle że przetwornica nie próbkuje w trybie AV. Napiecia na wyj. przetwornicy ok. Jednak nadal pozostaje problem z odbiorem sygnału z anteny. Podczas strojenia nie znajduje żadnej stacji - obraz ciemny postrzępione kontury OSD. Napiecia na głowicy w.cz są ok.
  • #7 1577485
    mirekel
    Poziom 18  
    Ocena: 27
    Jeżeli P.CZ.masz na TDA 5940-2 to masz mocno podetrzany filtr zapięty na nogacz tego scalaka 13 i 14.Rusz rdzeniem. Można wylutować filtr ,wykruszyć tam siedzący rurkowy kondensator.Następnie od strony druku przylutój 47pF i wyregulój.Pamięć też czasami nawala i jest podobny efekt.Jeżeli tam jest MCM2814BP to daj 24C04.NIE musisz programować powinna ruszyć.
  • #8 1578987
    mimelektronik
    Poziom 26  
    Ocena: 59
    Z objawow winika ze to wina pamieci dokladnie jej zawartosci ,to wylaczanie TV,probkowanie przetwornicy.Co do pamieci to jest to 24C02
  • #9 1579543
    miedzinski
    Poziom 17  
    Na sto procent usterka w P.CZ. filtr zapięty na nogach 13 i 14 scalaka TDA 5940 jest odstrojony, nieraz wystarczy tylko regulacja ale w niektórych przypadkach konieczna jest wymiana kondensatora w kubku.
  • #10 1580915
    Top Serwis
    Poziom 24  
    Ocena: 242
    Z odstrajaniem to na 100% ten kubek w pcz ,co do wyłączania zimny lut na kondensatorze powrotu,to bardzo częsty przypadek ,dzieją się wtedy dziwne rzeczy łącznie z wysypywaniem zawartości pamięci.
  • #11 1588477
    Tomis
    Poziom 14  
    Wymieniłem pamięć eprom, stroiłem w p.cz. filtr, wymieniłem kondenstorek i niestety nic to nie dało. Nadal obraz ciemny, a efektów żadnych nie mogę zauważyć. Może spróbować wyłączyc to czarne tło tylko nie wiem jak. Zauważyłem jeszcze że przełącznikami zmiany programu gdy przełaczam nie zmieniają się programy tylko cały czas jest na 0 a z pilota normalnie. Gdzie tkwi problem - moze głowica może procesor albo cos faktycznie w p.cz.
  • #12 1589293
    Daro28
    Poziom 12  
    Witam mam problem z curtis 25''
    gubi ustawienia obrazu podczas włączania nie zawsze.
    tzn.trzeba wchodzić w tryb serwisowy i go ustawiać.
  • #13 1589514
    este67
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    Daro28 napisał:
    Witam mam problem z curtis 25''
    gubi ustawienia obrazu podczas włączania nie zawsze.
    tzn.trzeba wchodzić w tryb serwisowy i go ustawiać.

Pamięć do wymiany. Zamiast oryginalnej MCM2814P możesz podstawić 24C04
  • REKLAMA
  • #14 1590320
    Daro28
    Poziom 12  
    Witam i dziękuje za odpowiedź, ale czy napewno pamięć pytałem się różnych magików i powiedzieli mi że coś może być z kondensatorami które są połączone między masę od strony sieci a masą odbiornika czy to prawda .Osobiście sprawdziłem uziemienie baniaka iskiernik jest OK!.
    Ach podczas tej usterki gdy występuje jest takie pyknięcie w głośniku jakby ładówanie baniaka przenosiło się na fonie ale ta usterka tak jak mówię nie występuje zawsze jak kilka razy włączam tv to po któryms razie wystąpi.a czasami chodzi długo nawet po miesiąc nie wiem co może byc czy napewno ta pamięć ale przecierz ustawienia pamięta.Acha jak się odstroi charakterystyczne jest to że od góry obraz zwęzony a ustawienie jasności kontrastu i głosu są jak fabryczne wszystkie do połowy.
    Prosze o radę takiej chały jeszcze nie miałem Mózgi pomóżście

Dodano po 2 [minuty]:

Dokładnie jest tam taka pamięć jak szanowny kolega napisał

Dodano po 26 [sekundy]:

POZDRAWIAM !!!!!!!!!!!!

Dodano po 14 [minuty]:

Witam serdecznie Kolego!
    Czy próbowałeś wejść w tryb serwisowy, podejrzewam że odbiornik się zachowuje tak jakby był na kanale AV. Jeśli da się wejść w tryb serwisowy to sprawdź czy wszystkie ustawienia są poprawne, odnosi się to do ustawień napięć pasma do głównego procka "ustawienia fabryczne".
    Możliwe że zgubił te ustawienia. Proponuję coś takiego - spowrotem włożyć starą pamięć EEPROM MCM2814 lub MC2404 i wejść w tryb serwisowy.
  • #15 1590400
    niania
    Poziom 11  
    a jak wejść w tryb serwisowy
  • #16 1590969
    Stachserwis
    Poziom 28  
    Ocena: 96
    Myślę że kolega TOMIS najlepiej zrobi gdy przekaże TV w ręce fachowca
    Kolega chyba nie bardzo się w tej materii orientuje. Naprawa po tzw omacku może doprowadzić do sporządzenia "protokołu zniszczenia"
    Proponuję przenieść temat do działu dla początkujących
    pozdr.$$
  • #17 1593452
    Tomis
    Poziom 14  
    Kolego Stachserwis dobrze się w ty m orientuje i wiem jak wejść w tryb serwis nie potrzebuje takich pouczeń, nie robie niczego aby cos uszkodzić i nie jestem początkującym serwisantem- ok. Pytałem tylko o radę fachowców a nie o pouczenia.

Dodano po 2 [godziny] 11 [minuty]:

Kolego Daro28 gdzie w trybie serwisowym ustawia sie napiecia pasma. Nie ma takiej opcji. Prosze zobaczyc opis trybów serwisowych

Dodano po 35 [minuty]:

Nie jestem slepy kolego Stachserwis i nie życzę sobie aby kolega mi udzielał takich amatorskich rad.
  • #18 1594185
    Stachserwis
    Poziom 28  
    Ocena: 96
    Tomis postanowiłem przeczytać wszystkie Twoje posty i doszedłem do wniosku że, zostawię to bez komentarza
    pozdr.$$
  • #19 1602229
    Tomis
    Poziom 14  
    Udało mi sie naprawic ten TV mimo że niektórzy nazywają mnie tutaj amatorem.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Curtis 25M1VT występował problem z ciemnym ekranem, brakiem wyszukiwania stacji podczas strojenia oraz próbkowaniem przetwornicy przy sygnale AV. Początkowo podejrzewano zimne luty przy trafopowielaczu, jednak ich brak potwierdzono. Zalecano pomiar napięć oraz wymianę elektrolitów po stronie pierwotnej i wtórnej przetwornicy, co częściowo poprawiło działanie – przetwornica przestała próbkować, a napięcia były prawidłowe. Problem z odbiorem sygnału pozostał, mimo prawidłowych napięć na głowicy w.cz. Wskazywano na konieczność regulacji lub wymiany filtra zapiętego na nóżkach 13 i 14 układu TDA5940-2 w p.cz., a także na możliwą usterkę pamięci EPROM (oryginalnie MCM2814P, możliwa zamiana na 24C04 lub 24C02). Wymiana pamięci i kondensatora kubkowego oraz strojenie filtra nie przyniosły pełnej poprawy. Dodatkowo zgłaszano problemy z przełączaniem programów przy pomocy przycisków, co mogło wskazywać na usterkę procesora lub głowicy. Ostatecznie autor naprawił telewizor, choć szczegóły naprawy nie zostały podane. W dyskusji podkreślano znaczenie dokładnej diagnostyki, unikania amatorskich prób oraz konieczność fachowej wiedzy przy naprawach tego modelu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA