logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hitachi CMT 2919 - zatrzymywanie strojenia, brak schematu, procek M34300N-657SP

ppr 14 Lis 2004 17:05 1475 7
REKLAMA
  • #1 984990
    ppr
    Poziom 19  
    Ocena: 13
    Witam
    posiadam telewizor Hitachi posiadający wiele usterk , które w tym telewizorze spowodowane sa najczęściej wylewającymni kondesatorami przy 12 letniej eksplatacji

pozostał mi problem zatrzymywania się strojenia w automatyce po dostrojeniu na odpowiednią stację
    poosiadam w nim procek M 34300N-657SP
    i tak naprawdę nie mogę spardzić czy jest indentyfikacja sygnału
    wymieniałem też głowicę na szerokopasmową jednak na starej probem też dotyczy zestrojone ARW ok ,
    Brak schematu uniemożliwia mi badź utrudnia lokalizację uszkodzenia
    być może ktoś z kolegów miał podobny problem

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 985057
    tofil
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Spróbuj przeprogramować pamięć, wsad pewnie będzie na elektrodzie. Stroiłeś p.cz.?
  • REKLAMA
  • #3 985154
    ppr
    Poziom 19  
    dziękuje za informacje jednak pomijam pamięć
    w tego typu telewizorach ma to znaczenie ale drugorzezędne skupiam sie raczej na elemieńcie dzielnika oporowego , badź , któryś element podający na identyfiakcję ,
    pcz też zestrojone.ok
    pomocny byłby mi schemat.

pozdrawiam i dziekuje
  • REKLAMA
  • #4 985293
    amik9m
    Spec od TV
    Ocena: 133
    Podaj swój adres e-mail (na PW) - wyślę Ci schemat.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 985781
    ppr
    Poziom 19  
    podaje email piotrek.rtvi@nteria pl.

pozdrawiam i dziekuję
    ------------------------------------------------------------------------------------
    poprawiam poprzedni błąd

piotrek.rtv(_at_)interia.pl

Scalono 2 posty. (am)
  • #6 986805
    ppr
    Poziom 19  
    koledzy pomóżcie mam dalej problem przy automatyce programowania nie zatrzymuje się na stacjach , ponadto zaobserwowałem że zrywa synchonizację pionową czasami , kondesatory wymienione ale dalsza praca w ciemno nie wiele mi pomoże

dalej prosze o sugestie i o ile mozliwe schemat do tego kombajnu

pozdrawiam
  • #7 987640
    AMPI
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Witam!
    Czy napewno wymieniłes wsystkie kondensatory? miałem dokładnie taki sam przypadek ze strojeniem i na dodatek w tv gieło obraz i jeszcze kila innych dziwnych usterek których nie pamiętam.Wymieniłem wszystkie elektrolity(OK 80szt) wymyłem dokładnie płyte i tv jak nowy.

Pozdrawiam!
  • #8 996105
    ppr
    Poziom 19  
    Witam

AMPI dziekuje za dalsza poradę oczywiście wymieniono kolejne elektrolity i wymyto dokładnie płytę jednak ubolewam ze nie miłem wiele czasu aby przekonać się i dokładnie przeanalizować który był winowajcą
    takie są wady kiedy nie analizuję schematu ,powód brak

pozdrawiam wszystkich

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telewizora Hitachi CMT 2919 z procesorem M34300N-657SP, w którym automatyczne strojenie zatrzymuje się po dostrojeniu do wybranej stacji. Usterka może być związana z uszkodzeniami elementów dzielnika oporowego lub sygnału identyfikacji, jednak brak schematu utrudnia diagnozę. Wymieniono głowicę na szerokopasmową oraz kondensatory elektrolityczne, które często zawodzą po długim okresie eksploatacji (około 12 lat). Pomimo wymiany kondensatorów i wyczyszczenia płyty, problem z zatrzymaniem strojenia oraz sporadyczne zrywanie synchronizacji pionowej nadal występuje. Proponowano przeprogramowanie pamięci procesora, jednak autor skupia się na elementach analogowych odpowiedzialnych za identyfikację sygnału. Jeden z uczestników dyskusji zaoferował przesłanie schematu, co mogłoby ułatwić dalszą diagnostykę i naprawę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA