logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Inwerter: czy zadziała przy chłodzeniu do temperatury nieosiągalnej?

Rognor 12 Cze 2011 22:12 2324 4
REKLAMA
  • #1 9604824
    Rognor
    Poziom 24  
    Ocena: 117
    Staram się dowiedzieć jak działa inwerter w klimatyzacji i mam wrażenie, że działa on tylko wtedy, gdy temperatura jest bliska zamierzonej. Wtedy inwerter daje duże oszczędności prądu,bo wtedy ogranicza pobór mocy, zaś zwykły on-off zużywa pełną moc. Mam rację?

Ja zaś zamierzam robić tak (jak zwykle):
    -włączam klimatyzator
    -ma chłodzić do np.18 stopni (bardzo rzadko da radę)
    -gdy mi schłodzi z np.25 na 22 stopnie to go wyłączam (szkoda mi pieniędzy na prąd)!
    Czy w takim przypadku inwerter ma sens?
  • REKLAMA
  • #2 9605114
    pjak1
    Poziom 13  
    Ocena: 24
    Wyłączasz i co??? Czekasz, aż podniesie się do 25 i znowu włączasz???
    Jeśli podniesie Ci się do 25 to znowu musisz zużyć więcej energii, żeby zbić temperaturę do 22.
    Jeśli chcesz mieć 22 to ustaw 22 i zapomnij. Jak wychodzisz to wyłączasz i tyle.
  • REKLAMA
  • #3 9605553
    Rognor
    Poziom 24  
    Ocena: 117
    pjak1 napisał:
    Wyłączasz i co??? Czekasz, aż podniesie się do 25 i znowu włączasz???
    Zwykle tak, ale różnie, bo na noc zbijam poniżej 20 stopni.

pjak1 napisał:
    Jeśli podniesie Ci się do 25 to znowu musisz zużyć więcej energii, żeby zbić temperaturę do 22.
    Raczej nie, zwykła klima (bez inwertera) zużywa niemal tyle samo energii czy chodzi na niskich czy wysokich obrotach, więc nie ma sensu żeby chodziła na niskich (jedynie w nocy by mnie nie budzić).

I tu wracamy do inwertera, który powoduje, że działanie na niskich obrotach ma sens (minimalne zużycie prądu np.0,3 kW zamiast 1,1 kW). I zastanawiam się czy rzeczywiście da się zaoszczędzić nie działając na niskich obrotach? (bo na wysokich ERR i COP są nawet gorsze niż w klimie bez inwertera).
  • REKLAMA
  • #4 9614441
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1048
    Każdy inwerter może działać inaczej - bo sprężarka jako jednostka wykonawcza jest sterowana przez regulator temperatury i to od regulatora zależy jak obroty dochodzą do stanu równowagi termicznej w pomieszczeniu. Regulatory PID i proporcjonalne działają na różnej zasadzie, można im zmieniać kilka parametrów i w zależności kto jak nastawi te parametry (producent) obroty mogą inaczej korelować z temperaturą. W regulacji PID zależy to jeszcze od czasu i uchybu temperatury zadanej od nastawy - po prostu nie rozgryziesz tak łatwo tych obrotów.
  • #5 9745042
    grzem
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    [quote="Rognor"]Staram się dowiedzieć jak działa inwerter w klimatyzacji i mam wrażenie, że działa on tylko wtedy, gdy temperatura jest bliska zamierzonej. Wtedy inwerter daje duże oszczędności prądu,bo wtedy ogranicza pobór mocy, zaś zwykły on-off zużywa pełną moc. Mam rację?

quote]

Inwerter ogranicza moc, a on-off ogranicza czas pracy włączając i wyłączając, więc nawet wtedy nie daje "dużych" oszczędności.
REKLAMA