logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmierzyć przegrzanie i dochłodzenie w klimatyzacji inwerter?

Marcin259 25 Lut 2024 20:20 3282 14
  • #1 20978416
    Marcin259
    Poziom 5  
    Witam, czy da się zrobić pomiar przegrzania lub dochlodzenia w funkcji grzania w klimatyzacji inwerter z kapilarą? Czy jest za dużo czynnika o 50 g albo za mało o 150 g według tabliczki 570 g przegrzanie po ustabilizowaniu wychodzi 0 k. Pomiar dochlodzenia wychodzi 8k. Pomiar przegrzania wykonywałem na zaworze serwisowym, a dochłodzenie zawór serwisowy i zawór dwudrogowy przed kapilarą. Pozdrawiam
  • #2 20986587
    Konrad_M
    Poziom 15  
    Ocena: 64
    Żeby poprawnie zmierzyć należy włączyć klimatyzację w trybie testowym a nie z pilota. Jeśli włączysz z pilota to będzie działać w trybie inverterowym że zmienną wydajnością i pomiary będą niewiarygodne. Włącz przyciskiem serwisowym pod klapką
  • #3 20987127
    Marcin259
    Poziom 5  
    Witam testowałem to już, nijak ma się to. Jaka powinna być temperatura rury gazowej przy kruncu serwisowym przy grzaniu jeżeli jest 35 bar 55'c. ? Przy nominalnym napełnieniu 570 g.
    Temperatury i napełnienie:
    490 g temperatura termometru nawet 90'c
    570 g temperatura 80'c
    630 g temperatura 68'c
    Proszę o ocenę który wariant najlepszy ? Organleptycznie wydaje mi się wariant z przepełnieniem jest najwydajniejszy po powietrze leci dość przesuszone a więcej jak 55 'c nie wydmucha, ale czy nie zmniejszyłem wydajności chłodzenia? Nie zmniejszyłem skuteczności grzania przy ujemnych temperaturach?
  • #4 20987514
    Konrad_M
    Poziom 15  
    Jaka jest długość instalacji?
    Czemu nie napełnisz tak jak podaje producent?
  • #5 20987539
    Marcin259
    Poziom 5  

3,5 m długość instalacji, robię to na swojej klimie, aby zbadać jak zachowuje się przy różnej ilości czynnika, zamontowałem też 6 czujników temperatury w jednostce zewnętrznej, aby poznać rozkład temperatury
  • #6 20987566
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1116
    Marcin259 napisał:
    zamontowałem też 6 czujników temperatury w jednostce zewnętrznej aby poznać rozkład temperatury

Polecam raz zobaczyć to na kamerze termowizyjnej - niezapomniane wrażenia.

Marcin259 napisał:
    jak zachowuję się przy różnej ilości czynnika

Inwerterowy... Będzie robił tak dziwne rzeczy, że i tak nic z tego nie idzie wywnioskować.
  • #7 20987577
    Marcin259
    Poziom 5  
    Zauważyłem to , trochę skupiłem na przegrzaniu w rurociągów i stwierdziłem że jest to proces raczej nie korzystny, przegrzanie dochłodzenie na kapilarach pomiary nic nie warte. Do testów podszedłem dlatego że dwie klimy mocno szronily na grzaniu przy + 5'c w zimnych pomieszczeniach
  • #8 20988887
    Konrad_M
    Poziom 15  
    Ture11 napisał:
    Inwerterowy... Będzie robił tak dziwne rzeczy, że i tak nic z tego nie idzie wywnioskować.

Nie do końca, przecież w trybie serwisowym inwerter pracuje z pominięciem modulacji czyli z pełną wydajnością tak jak start/stop
  • #9 20988901
    Marcin259
    Poziom 5  
    Dzisiaj uruchamiałem klimę z kapilarą pogoda piękna 16 na zewnątrz w środku 24 przegrzanie ujemne wiem że niemożliwe, sondy testo
  • #10 20988955
    Konrad_M
    Poziom 15  
    Gdzie się wpinasz z niskim ciśnieniem, gdzie z wysokim?
    W trybie grzania na zaworze serwisowym masz wysokie ciśnienie, a w trybie chłodzenia niskie. Gdzie wpinasz drugi manometr? Wlutowałeś sobie gdzieś dodatkowy zawór ?
  • #11 20989055
    Marcin259
    Poziom 5  
    Jest jeden port serwisowy na rurze gazowej,na chłodzeniu przegrzanie mierzy się temperature par nasyconych manometr i temperaturę z termometru w tym samym miejscu. Dzisiaj temperatura z manometru 4 a z termometru 2. Dochłodzenie jest chyba nie realne zmierzyć. Jeśli źle to robię to proszę o informację jak zmierzyć ten mityczny superheat:). Pozdrawiam
  • #12 20989231
    Konrad_M
    Poziom 15  
    Aby obliczyć przegrzanie par czynnika należy : Ciśnienie ssania mierzyć tuż za parownikiem (w przypadku grzania jest to wymiennik w agregacie na zewnątrz) i tam właśnie wpinasz manometr niskiego ciśnienia (w klimie nie ma tam zaworu serwisowego -trzeba wlutować ) czujnik temp na tej samej rurce. Natomiast w trybie chłodzenia ciśnienie niskie mierzysz na zaworze serwisowym a temp odczytujesz na grubej rurce powrotnej w jednostki wewnętrznej.
    W przypadku dochłodzenia czynnika odwrotnie, czyli podczas grzania mierzysz ciśnienie na zaworze serwisowym a temp na cienkiej rurce z jednostki wewnętrznej. Podczas chłodzenia mierzysz to na wyjściu skraplacza (czyli w tym momencie skraplaczem jest wymiennik jednostki zewnętrznej) tam wpinasz manometr i czujnik temp. Oczywiście za skraplaczem a nie przed
  • #13 20990455
    Marcin259
    Poziom 5  
    Dzięki za konkretny opis co i jak i gdzie. Moje pomiary wykonywałem prawidłowo, znalazłem artykuł w którym napisali że układy z kapilarą są nie do regulacji i typowe pomiary przegrzania i dochlodzenia nie do zmierzenia i to też wywnioskowałem z różną ilością czynnika. Aktualnie badam rozkład temperatur w jednostce zew. z przepełnionym o 50 g czynnika pod kątem szronienia. Jeśli będziesz zainteresowany to podzielę się swoimi wnioskami. A czy orientujesz się co może się zdarzyć gdybym chciał ściągnąć czynnik do jednostki gdyby układ był dopełniony np. o 250 g stanie w miejscu ciśnienie czy agregat:) ?
  • #14 20990488
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1116
    Marcin259 napisał:
    stanie w miejscu ciśnienie czy agregat:)

Obawiam się, że nagrobek. :-)

A na poważnie - też jestem ciekaw. Kiedyś zadałem takie pytanie na jakiejś grupie chłodników i odpowiedź była mniej więcej taka, że zależnie od konstrukcji i producenta, może grzmotnie, a może nie.
  • #15 20994812
    Konrad_M
    Poziom 15  
    Marcin259 napisał:
    A czy orientujesz się co może się zdarzyć gdybym chciał ściągnąć czynnik do jednostki gdyby układ był dopełniony np. o 250 g stanie w miejscu ciśnienie czy agregat:) ?

250g powinno się zmieścić, ale lepiej żeby ktoś stał przy bezpieczniku aby wrazie czego wyłączyć. Ogólnie nie powinno się tak robić (ustawa f-gazowa).

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat pomiaru przegrzania i dochłodzenia w klimatyzacji inwerterowej z kapilarą. Użytkownik zapytał o możliwość pomiaru tych parametrów oraz o wpływ różnej ilości czynnika chłodniczego na wydajność urządzenia. Odpowiedzi wskazują, że pomiary powinny być przeprowadzane w trybie serwisowym, aby uzyskać wiarygodne wyniki. Użytkownicy podkreślili, że układy z kapilarą są trudne do regulacji, a pomiary przegrzania i dochłodzenia mogą być nieprecyzyjne. Wskazano również na znaczenie lokalizacji manometrów oraz czujników temperatury w systemie. Dyskutowano o skutkach nadmiaru czynnika chłodniczego oraz o ryzyku związanym z jego usuwaniem z układu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA