logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Klimatyzator on/off czy inwerter (np. Zibro SC3025) do ogrzewania zimą – co wybrać?

manitou 28 Lis 2012 18:22 14784 35
Najlepsze odpowiedzi

Czy do taniego klimatyzatora do ogrzewania zimą lepiej wybrać model on/off z ewentualną grzałką karteru, czy dołożyć do inwertera, i czy w ogóle ma to sens przy ok. -10°C?

Przy ok. -10°C ogrzewanie klimatyzatorem tego typu jest słabym pomysłem, a różnica między on/off i inwerterem nie zmienia faktu, że wydajność i COP mocno spadają wraz z temperaturą zewnętrzną [#11595890] [#11596132] Inwerter ma jednak przewagę nad on/offem: szerszy zakres pracy, zwykle łagodniejszy start i w praktyce potrafi pracować w mrozach, choć moc wyraźnie maleje; producenci podają orientacyjnie zakresy rzędu do -5°C dla on/off i do -15°C dla inwerterów [#11596820] Jeśli chcesz go zasilać timerem z gniazdka, to przy inwerterze trzeba uważać, bo elektronika mocy może źle znosić częste odcinanie zasilania; przy takim sterowaniu lepiej nie schodzić z czasem pracy poniżej 10 minut [#11795590] Dodatkowo wiele urządzeń ma fabryczne ograniczenia pracy przy ujemnych temperaturach, więc samo dołożenie grzałki karteru nie gwarantuje, że układ wystartuje lub będzie pracował sensownie w mrozie [#11795590] Wniosek z dyskusji jest taki, że jeśli już kupować, to raczej inwerter i najlepiej przewymiarowany do małego pomieszczenia, ale do ogrzewania mieszkania jako jedynego źródła ciepła to nadal rozwiązanie mocno dyskusyjne [#11795590] [#11800237]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 11585874
    manitou
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    Witam, chcę wykorzystać do ogrzewania największego pokoju w kamienicy klimatyzator z autorestartem, regulowany mechanicznym timerem dla niskiej taryfy. Chcę minimum kosztów czyli albo model ze złączką albo z zakielichowanymi rurkami. Wiem i zdaję sobie sprawę, że nic nie zastąpi montażu z pompą próżniową i rozumiem problemy z tym związane. Ale mam dylemat. Czy można / warto do takiego taniego chińczyka założyć samemu grzałkę karteru sprężarki sterowaną też czasowo na np. 20 min przed startem i w ten sposób poprawić trochę warunki pracy i korzystać do ok -10 ( czy elektronika pozwoli?) czy to coś w ogóle da? Czy lepiej dołożyć te 800- 1200zł i za ok 2000zł kupić już inwerter do montażu np Zibro SC3025? Proszę pamiętać o niskim budżecie, mogę nabyć 2,5kW inwerter lub 3,5kW on/off. On/off za ok 1200zł plus grzałka ok 50? Czy oprócz miękkiego startu inwerter ma jakieś inne super zalety do grzania zimą?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11592780
    serwisant73
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1260
    Grzać przy -10... kolega jest optymistą. Nic z tego nie będzie.
  • Pomocny post
    #4 11595890
    duddy

Poziom 24  
    Ocena: 186
    Każde grzanie tego typu urządzeniami przy tej -10 jest całkowicie bezsensowne !!!
    Konto firmowe:
    PITSTOP
    Piłkarska 21, Gorzów Wielkopolski, 66-400
  • Pomocny post
    #5 11596132
    walter56
    Poziom 16  
    Ocena: 48
    Przyczyną tegoż jest spadek wartości współczynnika C.O.P[W/W] dla urządzeń chłodniczych. Jest stosunkiem mocy oddanej przez układ do mocy pobieranej. Wartość jego spada wraz ze spadkiem temperatury parowania i ze wzrostem temperatury skraplania.
  • #6 11596216
    serwisant73
    Dokładnie tak, więc wniosek:
    serwisant73 napisał:
    Nic z tego nie będzie.

I obojętne -inwerter czy on-off.
  • #7 11596697
    manitou
    Poziom 20  
    Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Czyli rozumiem, że trudno szukać w inwerterach za 2 tys gwarancji zachowania 100% COP w niskich temp jak np w takiej jednostce: http://www.mitsubishi-electric.pl/index.php?page=produkt&subpage=714 ? Ale w sumie wszędzie spada wydajność od ceny chyba zależy jak szybko. Dobra można zamykać.
  • Pomocny post
    #8 11596820
    pawka_pk
    Poziom 22  
    Ocena: 83
    Ja zamontowałem samsunga inwerterka i śmiga nawet przy największych mrozach. Wiadomo że nie powinno się opierać ogrzewania na klimatyzatorach ale w tym konkretnym przypadku nie miałem wyjścia. Wydajność znacznie spada przy -10 ale inwerterek sobie radzi. Teoretycznie producenci podają że on/offy grzeją do -5 a invertery do -15 na zewnątrz.
  • #9 11598531
    walter56
    Poziom 16  
    Ocena: 48
    manitou napisał:
    "Czyli rozumiem, że trudno szukać w inwerterach za 2 tys gwarancji zachowania 100% COP w niskich temp....."
    Dla zobrazowania podam przykładowe (orientacyjne) dane dla sprężarki TAG5546C dla stałej temperatury skraplania 45 stopni z programu "Selection program - V3.0".
    tp=+7,2 Q=11543 Ne=3271 COP=3,53
    tp=-15 Q=2427 Ne=1405 COP=1,73
    gdzie: tp - temperatura parowania [stopnie C], Q-wydajność chłodnicza [W], Ne - moc pobierana [W].
    Zakładając, że dla tp=+7,2 parametry wynoszą 100%, to dla tp=-15: Q spada do 21%, Ne spada do 41%, COP spada do 49%.
    W miarę spadków temperatur zewnętrznych potrzeba większej mocy do ogrzewania pomieszczeń a tutaj mamy tak drastyczny spadek mocy.
  • REKLAMA
  • #10 11626118
    rogwojciech
    Poziom 2  
    Panowie śmiać mi sie chce co czytam zapraszam na dworzec centralny strefa pkp intercity i zobaczcie działało całą zime na on/off w lecie dołożyliśmy kasete toch...by. inwerter wiec nie pierdzielcie ze on ofem sie nie da. zapraszam teraz i przy -20 w tamtym roku wyrobiło a izolacja obiektu żadna.

uprzedzam: temperatura przy skraplaczach zamkniętych w pomieszczeniu -20 stopni.

i to jest jedyne ogrzewanie tych pomieszczeń!!!!
  • REKLAMA
  • #11 11626896
    serwisant73
    rogwojciech napisał:
    Panowie śmiać mi sie chce co czytam zapraszam na dworzec centralny strefa pkp intercity i zobaczcie działało całą zime na on/off w lecie dołożyliśmy kasete toch...by. inwerter wiec nie pierdzielcie ze on ofem sie nie da. zapraszam teraz i przy -20 w tamtym roku wyrobiło a izolacja obiektu żadna.

uprzedzam: temperatura przy skraplaczach zamkniętych w pomieszczeniu -20 stopni.

i to jest jedyne ogrzewanie tych pomieszczeń!!!!

Gratuluję poczucia humoru. Jednak na tym forum proszę takiej propagandy nie uskuteczniać. Tutaj wskazane jest posiadanie choćby elementarnej wiedzy w temacie, w którym się zabiera głos.
    Odsyłam zatem do lektury a bana dziś nie dam z okazji soboty i dobrego samopoczucia.
  • #12 11791103
    manitou
    Poziom 20  
    Odswiezam temat, zakupilem za 890 pln z ekspozycji niepodlaczany nigdy inverter beko bpk 120 inv. Posiada autorestart. Czy bez szkody dla klimatyzatora moge sterowac nim mechanicznym timerem do gniazdka dla taryfy g12 ? Bo wbudowany timer posiada tylko 1x na dobe wlacz/wylacz a mnie potrzeba 2x. Pozdraiwam.
  • Pomocny post
    #13 11795590
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1047
    Teoretycznie nic nie stoi na przeszkodzie - ale w prakcyce inwertery są pełne "elektroniki mocy" - a ta jest dość zawodna. Trudno powiedzieć czy sterowanie zał/wył za pomocą napięcia zasilającego będzie dla niego dobre. W przypadku on/offa nie ma żadnego problemu, ale z inwerterem bym uważał. Jak już się zdecydujesz to przynajmniej nie ustawiaj zbyt krótkich czasów pracy mniejszych niż 10min.

Generalnie klima może działać w mrozy - tylko jej moc spada wraz z temperaturą zewnętrzną - w małych pomieszczeniach - gdzie wystarcza mała moc cieplna do ogrzewania - przewymiarowane urządzenie pracujące z ułamkiem swojej mocy może dać radę ogrzać. Stąd tak tyle podzielonych zdań - dobrane mocowo urządzenie - nie daje rady - ale urządzenie przewymiarowane już daje radę - np. popularne jest to w małych kioskach.
    Druga kwestia - często urządzenia mają fabrycznie wbudowane ograniczenia pracy przy ujemnych temperaturach, on/offy nie włączają sie poniżej pewnego progu, a inwertery pracują na minimum obrotów - ich praca jest "ostro przycięta" - więc może się okazać że urządzenie mogłyby coś z siebie dać w duże mrozy, to jednak w ogóle go nie uruchomimy.

Ogrzewanie wyłącznie klimatyzatorem nie sprawdzi się w mieszkaniach - to ma sens jedynie w małych lokalach usługowych - kioski, budki itp.
  • #14 11796100
    manitou
    Poziom 20  
    Mam nadzieje ze na te 5x5x2.5m te 4kW dadza rade tak przynajmniej do ok 0 stopni, potem jest i komiek i konwektor takze o zypelny brak ciepla sie nie obawiam. Tylko to nieszczesne sterowanie, teraz to juz sam nie wiem, moze lepiej bylo kupic on offa? Nie przewiduje tak krotkich cykli wlaczania- wylacznia co najwyzej 3x na dobe wlacz/wylacz.
  • #15 11800237
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1047
    Zamontuj bez tego swojego sterowania i zobacz jak daje radę - mi sie wydaje że powinien "dać radę" - ale w większe mrozy może to być za mało aby utrzymac 22*C w pomieszczeniu (rosną straty ciepła przez ściany i okna, spada moc grzewcza urządzenia).
    Sterowanie można dorobić w każdym momencie. Jak sie zabezpieczasz innymi źródłami ciepła to bym się wcale nie przejmował tylko go używał na maksimum, ile daje rady.
  • #16 11807669
    crizz100
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    Tylko jaki jest sens grzania klimatyzatorem przy np -15 bo nie bardzo rozumiem, lepiej przy tej temperaturze grzac farelka, piecykiem gazowym itp a różnice w cenie wydać na prąd/gaz. Można kupić urządzenie mitsubishi zuba dan które grzeje do -35 ale czy to ma sens, grzanie klimatyzatorem tylko w okresach przejściowych ma rację bytu
  • #17 11808837
    manitou
    Poziom 20  
    Wlasnie to kolejna rzecz, ktora mnie intryguje: czy istnieje sytuacja w ktorej wspolczynnik COP jest mniejszy od 1, tj. Tmeperatura w ktorej urzadzenie jeszcze dzialajac pobiera wiecej energii elektrycznej niz oddaje cieplnej? Czy to raczej niemozliwe, bo mnie sie wydaje, ze nawet jesli mialbym w moim urzadzeniu dostac 1500 W ciepla wkladajac w to 1000 W energii elektrycznej to i tak jestem na plusie. W moim przypadku COP wynosi 3,6 zapewne policznone w okolo +7*C ciekawe ile ma np. w -5*C? Czy mozliwe ze urzadzenie jeszcze dziala w trybie grzania kiedy wiecej energii trzeba dostarczyc niz sie odbiera w cieple?
  • #18 11811261
    crizz100
    Poziom 15  
    Jesteś na plusie a gdzie koszt zakupu urządzenia? Kupujesz zwykły grzejnik elektryczny i masz COP 1
  • #19 11812792
    manitou
    Poziom 20  
    Dobra, dobra ale 80 % czasu grzania mam jednak powyżej zera stopni i wtedy COP powinno być jednak minimum 2 a niecałe 900 PLN za 3,5kW inwerter to chyba nie drogo. Więc liczę na 50% kosztów w porównaniu do konwektora. Czas pokaże. Plus chłodek latem :)
  • REKLAMA
  • #20 11812849
    crizz100
    Poziom 15  
    Rozkład wartości cop do temperatury zewnętrznej powinien podać producent np dla daikina podaje on wartość przy 10C
  • #21 11813458
    manitou
    Poziom 20  
    Naturalnie, że powinien ale niestety tego nie zrobił, może dlatego, że to urządzenie za 900 PLN a nie 3000 PLN, szczerze podchodzę do tego tematu zupełnie bez ciśnienia, poprostu zaobczę jak będzie. Jeśli ktoś ma link do wykresów COP w zależności od temp . zewnętrznej dla jakiś markowych inwerterów z pompą ciepła to chętnie poczytam, pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
  • #22 11846483
    manitou
    Poziom 20  
    Zrobiłem małe poszukiwania i okazuje się, że to BEKO to chyba jakiś GREE, po numerze pilota YB1FA oraz po numerze kompresora za : http://www.ercomercial.com/condicionado-inverter-beko-bpk-120-inv-p-3855.html?language=en dotarłem do pdf z data sheet, którego fragmenty są zresztą wydrukowane jako moja instrukcja obsługi, wychodzi że dla 1200 BTU wydajność od temp przedstawia się tak: może komuś się przyda. i tak Wygląda super przy -8*C wydajność to 70% czyli jakieś 2,7kW z 3,9kW dostarczając 1kW elektryczności. Pozdrawiam. Klimatyzator on/off czy inwerter (np. Zibro SC3025) do ogrzewania zimą – co wybrać?
  • #23 12103253
    manitou
    Poziom 20  
    Odświeżam nieco temat: za oknem -11*C inverter pracuje utrzymując zadane 20 stopni w pomieszczeniu 26m2 wysokim na 3m. Oczywiście doskonale słyszę że sprężarka pracuje prawie na max obrotach, przez większość czasu. (W przeciwieństwie do zeszłego tygodnia kiedy większość czasu powoli terkotała) Urządzenie posiada tabliczkę znamieniową z 2 wartościami poboru mocy " heating power input 1080W" oraz "rated power input 1440W" rozumiem, że ta ostatnia wartość to maksimum zarezerwowane dla sytuacji kiedy to "inverter idzie na 120% mocy" ? czy zatem obecnie uzyskuję zgodnie z wykresem powyżej 2,37 kW (60% przy -11*C z nominalnych 3,9 kW) nakładem 1440W? czyli rozumując dalej jestem na plus czy to może ten moment kiedy powiniennem włączyć konwektor elektryczny 2,5kW? Pozdrawiam.
  • #24 12392946
    wnoto
    Poziom 34  
    Ocena: 744
    Bardzo fajny wątek.
    Ten wykres który podałeś może być zafałszowany. Nie wiem czy ktokolwiek sprawdził.
    Moim zdaniem inwerter przydaje się szczególnie gdy ma się przewymiarowane urzadzenie albo inaczej ... odpowiednie, które ma zapewnić komfort przy +35 (ale takich dni jest mało). W związku z tym przez wiekszą część roku są przewymiarowane.

Czy dalej poprawnie Ci chodzi ? wyłaczasz go bruta;lnie z prądu sterownikiem zewnętrznym ?
  • #25 12394289
    manitou
    Poziom 20  
    Steruje jednak timerem urządzenia. Jestem z niego bardzo zadowolony największe kłopoty ma przy temp. około 0 stopni kiedy cykle odszranianią pojawiają się prawie co 40 minut. Poza tym działało całą zimę bardzo dobrze. chciałbym móc pozwolić sobie na systemu ogrzewania mojego mieszkania taki jak ten za 25 tysięcy złotych ale niestety mnie nie stać: www.blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/pompa-ciepla-mitsubishi-heavy-vs-daikin-skyair-czyli-jak-ogrzac-mieszkanie-w-starej-kamienicy/

Za 1400 zl mam mała namiastkę tylko zamiast grzałek backupowych w kanałach powietrznych mam konwektorki po 99 pln w pokojach jakby -15 przyszło. Bo przy -10 na 21 stopni w pokoju jeszcze wyrabial. Pozdrawiam! A jeszcze i dowód na to ze naklejka z marka nic nie znaczy. :)

Proszę umieszczać obrazki wg instrukcji:

mod Chris_w.
    Załączniki:
    • Klimatyzator on/off czy inwerter (np. Zibro SC3025) do ogrzewania zimą – co wybrać? 20130427_000955.jpg (1.91 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #26 12401205
    wnoto
    Poziom 34  
    Jakie masz sumaryczne roczne rachunki za prąd. Myślisz że ta maszynka za 25 tys zł by Ci się zwróciła przed jej techniczną śmiercią ?
  • #27 12491903
    manitou
    Poziom 20  
    Za marzec, który w tym roku był jeszcze mroźny, rachunek wyniósł 390pln, mieszkanie ma ok 80m2, za czerwiec, więc tylko CWU+gotowanie, sprzątanie itp. 150pln. Pewnie by się nie zwróciła ale z drugiej strony ile kosztowałaby w takim mieszkaniu kotłownia CO na gaz plus grzejniki? ok 10 tys. pln?
    Po czasie stwierdzam, że jestem z tego rozwiązania zadowolony, chciałbym również zastosować taki system na pozostałą część mieszkania, i ogrzać klimatyzatorem inverterowym kuchnię z łazienką, aby rano nie wchodzić z ciepłego salonu do zimniejszej łazienki i kuchni. Pytam z czysto mechanicznego punku widzenia czy taki transport powietrza jest sensowny i czy ogrzewając kuchnię dam radę wyrównać temperatury również w łazience stosując wnetylator o takim wydatku?
    Załączniki:
    • Klimatyzator on/off czy inwerter (np. Zibro SC3025) do ogrzewania zimą – co wybrać? cyrk.JPG (33.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #28 12951033
    wnoto
    Poziom 34  
    Trochę wyrównasz temperatury - ale czy wystarczy to nie wiadomo - zbyt dużo już zmiennych jest.
    Zobacz do jakiej maksymalnej temperatury uda Ci się nagrzać główne pomieszczenie w silne mrozy to będzie dla Ciebie jakaś odpowiedź.

Jak przeglądałem ceny podobnych urządzeń to zrobiłeś świetną inwestycje. Czy widzisz jakieś oznaki zużycia urządzenia ?
    Gdzie jest zainstalowany zewnętrzny agregat ? Pada na niego deszcz, słońce ?
  • #29 12956538
    manitou
    Poziom 20  
    Agregat stoi na podłodze balkonu, jest tylko lekko zadaszony aby nie padał bezpośrednio na niego deszcz lub śnieg. Brak oznak zużycia, urządzenie pracuje bdb, jedynie w agregacie trzeba było między dwa elementy obudowy wsunąć odrobinę gumy bo rezonowały (pewnie markowe sprzęty daikina czy Fujitsu nie mają takich problemów) jednak mimo to urządzenie jest ciche: agregat na zewnątrz zupełnie nie wyróżnia się na tle hałasu ulicy nawet późnym wieczorem. jednostka wew, na niskim biegu jest prawie niesłyszalna i znowu pewnie markowe urządzenia można zastosować nawet w sypialni. Jestem bardzo zadowolony mam taryfę g12e liczę COP ok 3 dla większości sezonu grzewczego w taryfie 1 1kWh=70gr=3kW Ciepła alternatywa dla mnie? piec akumulacyjny 3kW ciepła to 3x 0,28 gr = 84 gr Nawet w drogiej taryfie ciepło wychodzi taniej niż piec akumulacyjny w taniej, używanie urządzenia w taniej taryfie to ciepło w cenie nie wiem sam węgla? Dodatkowo urządzenie miesza gorące powietrze z kominka i wyrównuje temp. w pokoju kiedy palę w kominku ( wtedy korzystam tylko z funkcji wentylatora). Ogólnie uważam, że grzanie freonem w PL mam sens, szkoda że tak mało osób wie jak działa pompa ciepła, a kiedy to słyszą to od razu myślą o rozwiązaniach typu Altherma, Therma V LG, Czy T-cap od Panasonica za 20-40tys. pln a nikt nie wie, że taką samą filozofią można pozyskiwać ciepło urządzeniem za 1/10 tej ceny! ale co tu się dziwić: ostatnio wszedłem do marketu budowlanego i pytam gdzie stoją klimatyzatory (może jakaś podobna przecena się trafi) a pani mówi: klimatyzator? ale teraz jest przecież sezon na ogrzewanie :idea:
  • #30 12965093
    wnoto
    Poziom 34  
    manitou napisał:
    ... ale co tu się dziwić: ostatnio wszedłem do marketu budowlanego i pytam gdzie stoją klimatyzatory (może jakaś podobna przecena się trafi) a pani mówi: klimatyzator? ale teraz jest przecież sezon na ogrzewanie :idea:

Mam to samo. Gdy znajomi przychodzą i widzą chodzący klimatyzator to się dziwią. W Casto wszystkie on/off zostały wykupione. Ciekaw jestem cen na invertety u nich na wiosnę. Podobno już żadnych zapasów on/off nie mają - tylko invertery będą.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykorzystania klimatyzatorów do ogrzewania pomieszczeń w niskich temperaturach, zwłaszcza w kontekście modeli on/off i inwerterowych. Uczestnicy forum podkreślają, że efektywność grzania spada przy temperaturach poniżej -10°C, a współczynnik COP (współczynnik wydajności) dla urządzeń chłodniczych znacznie maleje w takich warunkach. Wiele osób zauważa, że inwertery, mimo wyższej ceny, mogą lepiej radzić sobie w mroźnych warunkach, jednak ich wydajność również spada. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi modelami, wskazując na problemy z grzaniem przy ekstremalnych temperaturach oraz na konieczność posiadania dodatkowych źródeł ciepła. Pojawiają się również pytania o możliwość używania timerów mechanicznych do sterowania inwerterami oraz o opłacalność różnych rozwiązań grzewczych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA