logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie uprawnienia potrzebne do odbioru instalacji dla ZE ?

djlukas 13 Cze 2011 07:29 9429 11
REKLAMA
  • #1 9605375
    djlukas
    Poziom 27  
    Ocena: 266
    Witam

Klient zmienił dostawce energii w swoim przedsiębiorstwie. Ja mu podciągnąłem nowy kabel od jego rozdzielni w budynku do ZK przy ogrodzeniu , które postawił ZE i teraz muszę wystawić protokół że instalacja jego spełnia wszystkie warunki techniczne aby ZE podpiął mu licznik.

Stąd pytanie jakie do tego są potrzebne uprawnienia? Ja posiadam 'E' + pomiary
  • REKLAMA
  • #2 9605390
    filip.s
    Poziom 23  
    Ocena: 85
    Zależnie od ZE niektórzy wymagają D a inni UB

Filip
  • #3 9605567
    piter244
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    dj_stopa napisał:
    Zależnie od ZE niektórzy wymagają D a inni UB

Filip

A jeszcze inni aby była to koncesjonowana firma. Bo w razie draki nie będą pojedynczych ludzi gdzieś szukać.
  • REKLAMA
  • #4 9618090
    djlukas
    Poziom 27  
    Teraz kolejne pytanie. Musze narysowac schemat jednokreskowy przyłącza i niewiem co się w nim ma znajdować . Pomiar pół pośredni . Moze ktos z kolegów posiada taki na wzór?
  • REKLAMA
  • #5 9856315
    djlukas
    Poziom 27  
    Witam ponownie po dłuższej przerwie.

Narysowałem schemat przyłącza jaki mi kazali w ZE, ale niestety robię to pierwszy raz stąd moja prośba o sprawdzenie jego poprawności.

Z góry dziękuję.

Jakie uprawnienia potrzebne do odbioru instalacji dla ZE ?
  • #6 9857697
    anarkh
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    E+ pomiary + UB i wpisanie sie na liste danego ZE wykonawców prywatnych/obcych. bez tego nie przejdzie. i jeszcze musisz należec do izby czy jakoś tak inżynierów i posiadac ubezpieczenie :)
  • #7 9857731
    okulik
    Poziom 28  
    Ocena: 126
    Jeśli Żarki koło Częstochowy to prawdopodobnie potrzebne UB, a wnioski dostępne w energetyce z miejscem na schemat lub bez.
  • #8 9858138
    sylwekburza
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    anarkh napisał:
    E+ pomiary + UB i wpisanie sie na liste danego ZE wykonawców prywatnych/obcych. bez tego nie przejdzie. i jeszcze musisz należec do izby czy jakoś tak inżynierów i posiadac ubezpieczenie :)

Posiadam uprawnienia E+D(ale działam w innej branży - automatyka). Jednak znajomy pytał czy wykonam dla niego pomiary instalacji w nowym domku i zacząłem więcej na ten temat czytać. No i wyszło, że nie mogę zrobić takich pomiarów, bo nie mam uprawnień na pomiary. Poza tym miernik kupować na raz się nie opłaca, później jego legalizacja itp. Poleciłem szukać dobrego pomiarowca:)
    W czasie moich poszukiwań wyszło, że nie wystarczy świadectwo E, jak napisał kolega wyżej, - konieczne jest D(tak mi wyszło z wypowiedzi dr Musiała zamieszczonej gdzieś na tym forum). Co do ubezpieczenia to zgadzam się z poprzednikiem(chociaż nie znalazłem tego w necie), że powinno być.
    Jednak dziwi mnie fakt konieczności posiadania uprawnień budowlanych do pomiarów w domku jednorodzinnym po co te wymagania? Co z tego, że ktoś z ub to podpiszę jak nawet nie zajrzy co jest w wynikach. Dla mnie absurd, dla nabijania kasy przez pewne osoby. No chyba, że się mylę i ktoś mi to wyjaśni? Jak to w rzeczywistości wygląda z pomiarami(pewnie co zakład to inaczej)?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 9858227
    arkdom
    Poziom 19  
    Ocena: 42
    sylwekburza napisał:
    Jak to w rzeczywistości wygląda z pomiarami(pewnie co zakład to inaczej)

Widzę, że koledzy patrzą przez pryzmat firmy "jednoosobowej".
    Pomiary powinny być wykonane przez osobę z odpowiednimi uprawnieniami E, a protokół powinna zatwierdzić osoba z uprawnieniami D, przy czym odpowiada ona za interpretację wyników pomiarów.
    Przy czym nikt chyba nie robi problemów, jeżeli jest to ta sama osoba, natomiast jest to niezgodne z systemem zapewnienia jakości opartym na normach serii ISO 9000
  • #10 9858363
    sylwekburza
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    arkdom napisał:
    sylwekburza napisał:
    Jak to w rzeczywistości wygląda z pomiarami(pewnie co zakład to inaczej)

Widzę, że koledzy patrzą przez pryzmat firmy "jednoosobowej".
    Pomiary powinny być wykonane przez osobę z odpowiednimi uprawnieniami E, a protokół powinna zatwierdzić osoba z uprawnieniami D, przy czym odpowiada ona za interpretację wyników pomiarów.
    Przy czym nikt chyba nie robi problemów, jeżeli jest to ta sama osoba, natomiast jest to niezgodne z systemem zapewnienia jakości opartym na normach serii ISO 9000

Patrzę na temat z perspektywy osoby, która została poproszona o wykonanie takich pomiarów. Jak napisałem wcześniej nie podjąłem się tego raz z braku uprawnień, dwa braku sprzętu i po trzecie braku umiejętności i doświadczenia.
    To co kolega napisał na temat zakresu obowiązków dla grupy E i D wydaje się zgodne z tym co znalazłem w internecie, jednak nie wyjaśnia mi po co uprawnienia budowlane? Przecież osoba z odpowiednimi uprawnieniami ma wiedzę na temat wykonania i interpretacji pomiaru. A osoba z ub spojrzy(lub nie) postawi pieczątkę i koniec jej roboty. Czy nie mógłby takiego potwierdzenia dla ZE wystawić kierownik budowy na podstawie przeprowadzonych pomiarów. Drążę bo dalej nie wiem po co te ub są potrzebne zakładowi energetycznemu.
  • #11 9858578
    arkdom
    Poziom 19  
    Ocena: 42
    sylwekburza napisał:
    jednak nie wyjaśnia mi po co uprawnienia budowlane?

Ale ja nie napisałem, że do zrobienia pomiarów potrzebna są UB. Zresztą sam sobie dalej odpowiedziałeś na swoje pytanie. Protokóły z pomiarów, wystawione przez uprawnione osoby są częścią dokumentacji zadania. A całość zadania firmuje Kierownik Budowy, z uprawnieniami budowlanymi i jednocześnie członek Izby Inżynierów Budownictwa (niestety).
  • #12 9858991
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1498
    A ja odsyłam do lokalnej wyszukiwarki- temat wielokrotnie omawiany.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie uprawnień niezbędnych do odbioru instalacji elektrycznej dla zakładów energetycznych (ZE). Użytkownicy wskazali, że wymagania różnią się w zależności od ZE, gdzie niektórzy wymagają uprawnień D, inni UB, a jeszcze inni preferują, aby pomiary były wykonywane przez koncesjonowane firmy. Wskazano również na konieczność posiadania odpowiednich ubezpieczeń oraz przynależności do izby inżynierów. Dodatkowo, autor pytał o schemat jednokreskowy przyłącza, co wywołało dalsze pytania dotyczące jego poprawności oraz elementów, które powinny się w nim znaleźć. Uczestnicy dyskusji podkreślili, że protokoły pomiarowe muszą być zatwierdzone przez osoby z odpowiednimi uprawnieniami, a także poruszyli kwestie związane z interpretacją wyników pomiarów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA