Pioter.K napisał:
Ad1 i Ad2) Taką wiedzę ma elektryk z uprawnieniami "D".
Nie. Uprawnienia E i D są nadawane na podstawie prawa energetycznego i jak sama nazwa o nich mówi, jest to eksploatacja i nadzór nad nią. Nie można eksploatować instalacji jeszcze nie dopuszczonych. Więc i te uprawnienia nie mają zastosowania przy budowie nowych.
Pioter.K napisał:
Kierownik budowy (już zaznaczyłem że ze starostwa, który najlepiej wie czego będzie oczekiwał i jakie wpisy będą mu potrzebne - z mojego doświadczenia wiem, że do budynków jednorodzinnych jeśli nie jest to duża inwestycja to jeden kierownik wystarczy.
Kierownik budowy to nie jest adwokat i nie musi być z urzędu. Ja miałem wybranego przez siebie, kolega zaś wybranego przez ekipę budowlaną. Sprawa następna to ta, że prawo budowlane nie widzi czy to mała czy duża budowa. Więc gadanie, że do domku jednorodzinnego wystarczy tylko KB z zakresu budowlanki jest . No właśnie czym? Kłamstwem? Świadomym omijaniem przepisów?
Pioter.K napisał:
Jeśli kierownik budowy ma UB w zakresie ogólnobudowlanym to proszę mi znaleźć inwestora, który oprócz kierownik a budowy zatrudni kolejnych kierowników w zakresach: hydraulik; kominiarz.
I tu jest mała zmyłka. Popytaj dokładnie tych, co mają UB w specjalności konstrukcyjno-budowlanej. Ale te nigdy nie upoważniały do odbioru elektryki. I co najważniejsze, nie ma takich uprawnień jak ogólnobudowlane. Jest albo architektura albo konstrukcje budowlane.
Pioter.K napisał:
Ad3) tego to nie rozumiem. Instalacja jest w budynku więc co mam żądać dodatkowego pozwolenia na budowę instalacji w budynku ??? To chyba jakaś paranoja.
Więc, jeżeli tak jest, to instalacja elektryczna podlega pod prawo budowlane i należy mieć kierownika branżowego na elektrykę.
Pioter.K napisał:
Ad4) Proszę mi wskazać w mojej wypowiedzi fragment gdzie powiedziałem, że instalacja to to samo co przyłącze. Jeśli wskaże mi to to będę wdzięcznu, bo jakoś pomimo, że mam kłopoty ze wzrokiem i czasami ze słuchem to nie zauważyłem abym coś tak głupiego napisał.
A widziałeś, że napisałem coś o tym, że coś porównywałeś? Zadałem pytanie. A odpowiedzi nie ma.
Pioter.K napisał:
Ad5) To rózne działy nie wiem czemu ma służyć to pytanie. Napisałem odnośnie czasowej kontroli instalacji dla porównania jako przykład odnośnie wymagań do kontroli obiektów budowlanych.
Właśnie temu, że jeden paragraf jest z działu o budowie, a drugi o użytkowaniu. I dziwicie się , że tu coś nie gra. Bo grać w tym momencie nie może.
Pioter.K napisał:
geguś napisał:
Jaki elektryk? Przecież kolega sam podał, że w PB nie ma mowy o wykonawcy. A elektryk to kto? Wykonawca. A kto może jego robotę odebrać? Ano kierownik, tylko że ten który ma odpowiednie uprawnienia. A KB przeważnie (w 100%) ich nie ma. I teraz odsyłam do pytania nr2.
Pioter.K napisał:
Czy ja tak powiedziałem????????
Kolega ma chyba problem z czytaniem i rozumieniem tego co czyta.
Mowa była o uprawnieniach budowlanych a nie o wykonawcy. Jak mnie pamięć nie myli napisałem, że uprawnienia budowlane nadawane są do kierowania budową i do projektowania a nie do wykonywania instalacji przez elektryka do której potrzebne są uprawnienia el-en.
Pioter.K napisał: Za wykonanie instalacji elektrycznej odpowiada elektryk i kierownik budowy w zakresie prawa budowlanego.
Wię proszę podać, gdzie w PB ( w dziale poświęconym budowie) jest choć jedno zdanie o wykonawcy. Nie ma. Bo być nie może. Wykonawca i jego papiery są mało istotne, bo od prawidłowości wykonanych prac jest kierownik branżowy i kierownik budowy. Dlaczego od tych co stawiają ściany nie wymaga sie żadnych papierów? Bo nad nimi zawsze jest kierownik budowy w specjalności konstrukcyjno-budowlanej. I tak samo ma być z elektryką. W PB w procesie budowy jest podany inwestor kierownik budowy, kierownik branżowy (ilość dowolna) inspektor nadzoru. Nic mi nie wiadomo na temat wykonawcy.
Pioter.K napisał:
Dobrze Kolega gegus wie swoje i niech tak zostanie. Ja przerobiłem 15 budów i jakoś nie było problemów z "nadinterpretacją" prawa budowlanego, ale pewnie Kolega ma 100% racji. Wyłączam się z dyskusji.
Ja przerobiłem prawo budowlane na sobie praktycznie.
Prosze, podaj jakie papiery wg Ciebie powinien zobaczyć ZE. Bo z tego co mi wiadomo, to nic na ten temat w PB nie pisze.
Kolego jarecki, to co podałeś na czerwono jest to funkcja a nie uprawnienie, którą może wykonywać osoba która ma uprawnienia na kierowanie robotami budowlanymi. Jest też funkcja nadzoru autorskiego ze strony projektanta. I ta jest przypisana dla uprawnień z zakresu projektowania.