logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

problem ze sterownikiem audio w plycie asus p4sp-mx

LysyOsw 13 Cze 2011 09:25 3177 8
REKLAMA
  • #1 9605560
    LysyOsw
    Poziom 26  
    Ocena: 67
    witam!
    Oto konfiguracja komputera:
    zasilacz chieftec 300W
    plyta glowna asus p4sp-mx
    procesor Intel Celeron 2.60 GHz
    512mb ram
    hdd 40gb

wczoraj robilem format systemu i do teraz borykam sie z problemem zrobienia dzwieku... Sterownik ze strony asusa nie dziala, wyskakuje blad... Sterownik realtek rowniez nie chce sie w pelni zainstalowac, tak samo ac'97... Wchodze w menedzer urzadzen i mam wykrzknik przy audio, gdy chce aktualizowac sterownik to po chwili komputer sie zawiesza... Nie ma blue screenu, poprostu paski na ekranie, tylko reset... A to dosc dziwne bo jeszcze wczoraj udalo mi sie aktualizowac sterownik i system prosil mnie o plik alcxwdm.sys...
    Co moge zrobic? Zastanawiam sie nad zainstalowaiem siodemki... Wiem ze nie jest to sprzet najnowszy ale bez aero jakos chodzic powinno, prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 9605574
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1101
    Jaki Realtek skoro tam jest SoundMAX (chyba, że o karcie sieciowej mowa)? Poza tym mógłbyś choć się zająknąć co do wersji systemu i zacytować ten błąd, który "wyskakuje".
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #3 9605695
    LysyOsw
    Poziom 26  
    System to oczywiście Windows XP Pro x86 oryginalny.
    Ok to daruję sobie załączenie bluescreenów przy instalacji Realteka i AC`97 skoro tam jest inny układ dźwiękowy.
    Ściągając sterowniki jakie znalazłem na stronie asus nie dzieje się nic, uruchamiam plik instalacyjny i nic się nie dzieje. Teraz próbowałem zainstalować stąd:
    http://download.cnet.com/SoundMAX-Integrated-Digital-Audio/3000-2120_4-170204.html
    ale niestety jest coś takiego:

Zaraz załączę kilka komunikatów jakie się dotychczas pojawiły:

problem ze sterownikiem audio w plycie asus p4sp-mx problem ze sterownikiem audio w plycie asus p4sp-mx

Próbowałem zainstalować te sterowniki:
    http://www.softwarepatch.pl/plik/5405/56/4/ka...ekowe/Intel-Sound-MAX-40-AC-97---v-51201.html

.. i taki efekt: (oczywiście próbowałem po resecie dla pewności)

Te bluescreeny się pojawiały przy instalacji, a przy instalacji z menedżera urządzeń pojawiają się pionowe kolorowe cienkie paski
  • #4 9605824
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1101
    Najpierw wyczyść resztki z rejestru, potem weź ten z ostatniego linku (ten sam jest na stronie ASUS-a) i sprawdź raz jeszcze.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #6 9606610
    LysyOsw
    Poziom 26  
    Po wielu próbach udało mi się znaleźć działający sterownik:
    http://chomikuj.pl/

Teraz tylko pytanie jak ustawić żeby działał panel przedni? U siebie na windows 7 mam menedżer realtek i wystarczyło odznaczyć "wyłącz wykrywanie gniazda panelu przedniego" a tutaj nie mam nic, tylko ikone głośnika w trayu i w panelu sterowania podstawowe opcje... Panel jest podłączony, usb działa z przodu...

3.1.18. (10.11) Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym).
  • REKLAMA
  • #8 9609138
    LysyOsw
    Poziom 26  
    Instrukcji do płyty głównej? Ten komputer ma już kilka lat, mam go od znajomej (dostałem żeby go "doprowadzić do porządku" i sprzedać) i nie ma do niego nic... Poza tym to już trochę przeżytek i nie wszyustko zawsze idzie gładko (jak w przypadku nowych komputerów)... Sterownik zanim znalazłem minęło troche czasu... Poza tym ten który powinien działać ze strony asusa wcale nie działa więc już niewiem...
  • #9 9609398
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4887
    Do pobrania na stronie Asus.

http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/mb/sock478/p4sp-mx/e1530_p4sp-mx.pdf

Strona 1-19, sprawdź czy poprawnie wpięto gniazda front panela.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik boryka się z problemem instalacji sterowników audio na płycie głównej Asus P4SP-MX po formacie systemu. Mimo prób instalacji sterowników ze strony Asusa oraz Realteka, występują błędy, a system zawiesza się. Użytkownik zauważa, że w menedżerze urządzeń widnieje wykrzyknik przy urządzeniu audio. Po wielu próbach udało mu się znaleźć działający sterownik, ale ma problem z konfiguracją panelu przedniego. Inni uczestnicy dyskusji sugerują czyszczenie rejestru, sprawdzenie instrukcji płyty głównej oraz poprawne podłączenie gniazd front panelu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA