logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie kupić cewki do zwrotnic Tonsil MILDTON 110? Szukam parametrów i ofert

B_B_Nation 13 Cze 2011 13:06 6347 15
REKLAMA
  • #1 9606122
    B_B_Nation
    Poziom 11  
    Ocena: 33
    Witam serdecznie zakupiłem niedawno kolumny Mildton 110 okazyjnie z wykruszonymi membranami. Zauwazylem ze zwrotnice maja stopione cewki- te najmniejsze bodajze od wysokich tonow. Głośniki jeszcze nie sa zrobione, ale juz na dniach beda sprawne. Zamiescilem ogloszenie na unitrze a takze w naszym dziale o kupno takich wlasnie zwrotnic ale niestety nikt sie nie oferuje- ciezko juz o te zwrotnice. Jak temu zaradzic? moze moglbym dostac gdzies same cewki? dysponuje ktos dokladnymi parametrami? Orientuje się ktos gdzie takowe mozna dostac ? a moze ktos ma takie zwrotnice na sprzedaz, i nie zauwazyl mojego tematu w dziale gielda hmm ;> Prosze o pomoc chcialbym przywrocic zycie temu wspanialemu zestawowi z gory dziekuje :)
    PS przepraszam za moj Polski..

Moderowany przez dj-MatyAS:

3.1.12. (10.1, 10.5) Zabronione jest publikowanie tych samych, lub bardzo podobnych informacji w wielu działach forum.
    3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    Ostrzeżenie.

• REKLAMA
  • #2 9606779
    telecaster1951
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 818
    Oto schemat
    Gdzie kupić cewki do zwrotnic Tonsil MILDTON 110? Szukam parametrów i ofert

Cewki kupisz na www.polink.com.pl

A cewki na pewno są spalone ? Czy tylko karkas się nadtopił ?
  • REKLAMA
  • #3 9607277
    B_B_Nation
    Poziom 11  
    te plastikowe szpule są stopione(rozlane) sprawdzalem te zwrotnice i niby dzialaja ale dźwięk jest taki jakby cichy i na dodatek zwrotnica wydaje z siebie wysokie tony, nie wiem czy to normalne.. chcialbym aby byly 100% sprawne cewki a nie jakies stopy. a orientujesz sie moze ile takie 2 cewki beda kosztować ?
  • #4 9607417
    telecaster1951
    Na polinku masz cennik.
    Co to znaczy że zwrotnica wydaje wysokie tony ? Zwrotnica wydaje dźwięk z siebie ? Bez głośnika ? Sama drga ?
    Cichy dźwięk ? Kolumna gra całym pasmem ? Do czego kolumny są podłączone? Może to nie ich wina a wzmacniacza.
    Stopiony karkas, często nie powoduje usterki cewki.
  • REKLAMA
  • #5 9608516
    B_B_Nation
    Poziom 11  
    telecaster1951 napisał:
    Na polinku masz cennik.
    Co to znaczy że zwrotnica wydaje wysokie tony ? Zwrotnica wydaje dźwięk z siebie ? Bez głośnika ? Sama drga ?
    Cichy dźwięk ? Kolumna gra całym pasmem ? Do czego kolumny są podłączone? Może to nie ich wina a wzmacniacza.
    Stopiony karkas, często nie powoduje usterki cewki.

zwrotnica dziala prawidlowo, robilem testy, wzmacniacz sprawny, chodzi o to ze jak do zwrotnicy nawet nie ma podpietych glosnikow to ze zwrotnicy dochodzi dzwiek ktoras z cewek poprostu cichutenko gra wydaje wysokie tony z muzyki ktora leci przez wzmaka.
    PS moglbys do mnie napisac na gg ? 7770348

Dodano po 6 [minuty]:

Aha napisze wgl jak robilem test zeby nie bylo nie jasnosci..
    Glosniki w Mildtonach sa nie sprawne- do wymiany membrany wiec nie robilem testow na nich tylko poprostu mam glosnik niskotonowy gdn25/40 od altusow 110 i sprawdzalem zwrotnice tak ze podpialem pod niskie- gralo srednie- gralo wysokie- gralo robilem tak gdyz nie wiedzialem ktory kabel od czego(kable byly odciete). po odpieciu glosnika slyszalem dzwiek cichutkie wysokie tony troche mnie to zadziwilo i przylozylem ucho do kolumn z zestawu B(wzmacniacz to WS 442) i nic nie slyszalem troche mnie to zdziwilo i zaczalem szukac tego dzwieku, zblizylem sie do zwrotnicy przylozylem do ucha i wlasnie z stad wydobywal sie dzwiek. Szczerze to zwrotnice wydaja sie byc dobre ale troche mnie martwi ten stopiony karkas w obydwu zwrotnicach i ten dzwiek..
  • REKLAMA
  • #6 9608893
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 9608966
    telecaster1951
    Ja bym się tym przejmował zbytnio.
    Jeśli nic nie jest spalone, to podłączaj głośniki śmiało.
    ps. Na pewno całe membrany do wymiany ? Nie wystarczy wymienić zawieszenia górnego ?
  • #8 9609079
    B_B_Nation
    Poziom 11  
    telecaster1951 napisał:
    Ja bym się tym przejmował zbytnio.
    Jeśli nic nie jest spalone, to podłączaj głośniki śmiało.
    ps. Na pewno całe membrany do wymiany ? Nie wystarczy wymienić zawieszenia górnego ?

Kolego wiem o co ci chodzi :) " regeneracja jak najmniejszym kosztem ingerencji w oryginalne materiały Tonsil'a. eh niestety kupilem to od nieodpowiedzialnego goscia, mial oddac do naprawy i chyba nuda i klimat panujacy w jego domu zmusil go do wsadzenia lap gdzie nie trzeba ! daje reke uciac ze tylko zawieszenie bylo wykruszone, ale on zdemontowal prawie wszystko.. co za idiota.. Boje sie tylko zeby nie bylo zadnych opilkow..(zapewnial ze nie, zakleil szczeliny tasma) .1 GDN to sam kosz bez niczego, a drugi ma tylko resor z wyrwana cewka ;/ natomiast co do gdm'ow to mam tylko jeden tez niestety z wyrwana cewka wiec wszystko do wymiany niestety;/ na szczescie wysoko tonowce smigaja :)
    Zamowilem na Allegro ten o to zestaw http://www.allegro.pl jutro powinien dojsc. Co wy na to ? niestety innego wyjscia nie mialem. PS ma ktos moze na sprzedaz 1 szt. gdm 16/80/1 ? najlepiej do naprawy?

3.1.18. (10.11) Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym).
    (dj-MatyAS)
  • #9 9609182
    telecaster1951
    Prawdę mówiąc, gorzej wybrać nie mogłeś. Czuć chiną na kilometr. Zdaje się że cewki na aluminium. Zawieszenie wklejone na membranę. Za duża kopułka. Czytać, czytać trzeba forum, zanim się zabierze za wydawanie pieniędzy.
    Trzeba było z umifonu brać części. Oni mają najbardziej zbliżone do oryginału.
  • #10 9609210
    B_B_Nation
    Poziom 11  
    pisalem z gosciem i mowil ze cewki i resory sa z wrzesni a membrany od stx'a.
    Umifon ma znacznie drozej i nie moge sie polapac ktora bedzie dobra. Fakt moglem napisac na forum napewno bys pomogl w doborze hmm teraz troszke zaluje.
  • #11 9609262
    telecaster1951
    Cewki i resory dolne może i są z umifonu (innej firmy produkującej takie rzeczy we wrześni, raczej nie ma). ale przypominam, że umifon nawija cewki na nomex, glin, kapton i epoksyd.
    Membrany z zawieszeniami od STXa. Inna forma, inna mieszanka = inny dźwięk i parametry.
    Myślę, że zapłaciłbyś w umifonie około 150zł, a jakość miałbyś dużo lepszą.
  • #12 9609304
    B_B_Nation
    Poziom 11  
    telecaster1951 napisał:
    Cewki i resory dolne może i są z umifonu (innej firmy produkującej takie rzeczy we wrześni, raczej nie ma). ale przypominam, że umifon nawija cewki na nomex, glin, kapton i epoksyd.
    Membrany z zawieszeniami od STXa. Inna forma, inna mieszanka = inny dźwięk i parametry.
    Myślę, że zapłaciłbyś w umifonie około 150zł, a jakość miałbyś dużo lepszą.

No trudno nie bedziemy plakac nad rozlanym mlekiem.. a co chcesz przez to powiedziec? "Cewki i resory dolne może i są z umifonu (innej firmy produkującej takie rzeczy we wrześni, raczej nie ma). ale przypominam, że umifon nawija cewki na nomex, glin, kapton i epoksyd."
  • #13 9609346
    telecaster1951
    O tym, że karkasy tych cewek na zdjęciu mają metaliczny połysk. A cewki w Twoich głośnikach powinny być na nomex`e a obawiam się że te są na glinowym karkasie.
  • #14 9609356
    B_B_Nation
    Poziom 11  
    Jesli twoje obawy sie spelnia, to czy bardzo na tym ucierpi moje ucho ?
  • #15 9609739
    B_B_Nation
    Poziom 11  
    Panowie czy te cewki beda dobre? kosztuja niecale 3 dychy z przesylka juz w Polinku 0.50 mH 0.490 Ohm dr-0.80 h-15 FI-33

PS mowa o cewkach do zwrotnic
  • #16 9671928
    B_B_Nation
    Poziom 11  
    do zamkniecia, wszystko dziala

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje cewek do zwrotnic głośników Tonsil Mildton 110, które mają uszkodzone membrany i stopione cewki. W odpowiedziach zasugerowano zakupy na stronie polink.com.pl oraz omówiono problemy związane z dźwiękiem wydobywającym się z zwrotnicy, nawet gdy głośniki nie są podłączone. Użytkownik zamówił zestaw części na Allegro, jednak pojawiły się wątpliwości co do jakości zamienników. Wskazano, że lepsze cewki można znaleźć u producenta Umifon, który oferuje wyższej jakości komponenty. Dyskutowano również o parametrach cewek oraz ich wpływie na jakość dźwięku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA