logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aficio 220/270 - drukuje strony z kodem błędów zamiast dokumentów, co robić?

Karol966 13 Cze 2011 23:06 2427 8
REKLAMA
  • #1 9609132
    Karol966
    Poziom 31  
    Ocena: 650
    Witam

Wszedłem w posiadanie kserokopiarki Aficio 220/ 270. Sam nie wiem dokładnie jaki to jest model. Na jednej z kaset jest naklejka, że to D420. Poprzedni właściciel jednak powiedział, że to jest Aficio 220/270. Zainstalowałem na komputerze (win7) sterowniki do d420 bo takie znalazłem w systemie i przy próbie drukowania dostaje wiele stron kodu błędów/ nie wiem jak to nazwać - nigdy taką drukarką się nie zajmowałem.

Kod wygląda mniej więcej tak:

%!PS-Adobe-3.0
    %%Title: Microsoft Word - jakis tytul.dox
    %%Cretor PScript5.dll Version 5.2.2
    %%CreationDate: 6/13/2011 17:36:18
    %%For: admin
    ...
    ..
    .
    %%bEGINpROLOG
    MARK
     ()   () (jakies cyfry) {setuserinfo} stopped
    cleartomark
    %%BeginResource: file Pscript_WinNT_ErrorHandler 5.0 0
    ...

I tak dalej, nie kończąca się opowieść, po 10 stronach wyłączyłem zasilanie. Tak kilka razy. Raz wydrukowała mi jakiś hex :)

Co jest nie tak? Czy to wina błędnych sterowników? Podłączyłem ją przez sieć z użyciem routera tp-link.

Kserokopiarka wygląda tak samo jak ta:
    Aficio 220/270 - drukuje strony z kodem błędów zamiast dokumentów, co robić?

Przy okazji, może mi ktoś napisać ile jest warta taka kserokopiarka?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9609196
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 836
    To jest Aficio 220/270 :) A sterowniki zainstaluj PCL bo coś mi się mocno wydaje że jej PostScriptowe zaaplikowałeś :)

C.
  • REKLAMA
  • #3 9609213
    Karol966
    Poziom 31  
    Dziękuję za szybką odpowiedź:)
    No poszukuję już sterowników, nawet zainstalowałem wersję PCL-mini
    http://www.ricoh-support.com/enduser/download...m%2Fhtml_re%2Fmodel%2Faf22_27%2Faf22_27en.htm ale wystąpił jakiś błąd.
  • REKLAMA
  • #4 9609271
    copyman
    Do Win 7 możesz mieć problemy ... Spróbuj jej zapodać jakiś sterownik od nowszej (1015/1018/2018/1022/1027/2022/2027) - byle PCL . Z tego co pamiętam te sterowniki działają na tym samym "silniku" :) Nic Cię to nie kosztuje ale warto spróbować :)

C.
  • #5 9609379
    Karol966
    Poziom 31  
    Wstępne próby zakończone fiaskiem. Nie mogę się skomunikować tym razem z urządzeniem. Sterowniki do Aficio 220 zainstalowałem - PLC, niestety może to wina win7 a może brak obeznania przy takich sprzętach. Niby na stronie producenta jest napisane, ze są to sterowniki również od win7. Na dziś koniec prac, jutro powalczę ponownie.

Czy na ekranie kopiarki musi być wyświetlony komunikat online? Nie wiem jak to uzyskałem dziś kilka razy, teraz jakoś nie mogę do tego dojść.
  • REKLAMA
  • #6 9609493
    copyman
    Tak, kopiarka musi być on-line żeby drukować na niej. Czasem jak nie pomaga instalacja na RAW i porcie 9100 , instalowało się ją na LPR i w nazwę kolejki wpisywało się truth . Oczywiście instalujesz dodając port TCP/IP i podając IP maszyny. IP znajdziesz w ustawieniach :)

C.
  • #7 9615389
    Karol966
    Poziom 31  
    Dopiero dziś się zająłem drukarką. Udało mi się ją dobrze zainstalować przez siec. Dziękuję za pomoc. Druki wychodzą dobrze, może się nada do termotransferu :)

Na koniec ponawiam pytanie, ile jest warta ta kserokopiarka i czy łato taką sprzedać? Mi tak naprawdę po skończeniu tonera/ zużyciu bębna do końca (podobno zostało na kilka tys stron) nie będzie potrzebna i raczej jeżeli jej nie sprzedam rozbiorę ją na części i odpowiednio zutylizuje (co przydatne zostawię).
  • #8 9616506
    copyman
    Rynkowo nie będzie dużo warta bo to już stare kopiarki. Kilkaset złotych może uda Ci się za nią dostać. Pamiętam jak wchodziły jako nowość :) To był sprzęt ! Jak Ci służy dobrze to faktycznie ją wykorzystaj a potem może ktoś na części kupi.

C.
  • #9 9616550
    Karol966
    Poziom 31  
    Tak też zrobię. Wydrukuję ile się da i zaoferuję ją na sprzedaż - orientacyjnie 500zł już by mnie satysfakcjonowało- za mniej niż 300 wolę ją na części rozebrać ;)
    Nie udało mi się uruchomić jej na Win7 chociaż na stronie producenta są sterowniki pod Win7
    Dziękuję za pomoc. Temat można zamknąć.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik napotkał problem z kserokopiarką Aficio 220/270, która zamiast dokumentów drukuje strony z kodem błędów. Po zainstalowaniu sterowników PCL, użytkownik miał trudności z komunikacją z urządzeniem, co mogło być spowodowane systemem Windows 7. Użytkownicy w dyskusji sugerowali, aby zainstalować odpowiednie sterowniki PCL oraz upewnić się, że urządzenie jest online. Po kilku próbach użytkownikowi udało się poprawnie zainstalować kserokopiarkę przez sieć, a wydruki zaczęły wychodzić poprawnie. Na koniec użytkownik zapytał o wartość urządzenia na rynku wtórnym, planując sprzedaż lub demontaż po wyczerpaniu tonera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA