logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW VENTO 1.6 ABU 75 KM B+G - nie odpala na benzynie po wymianie części

mały1989 14 Cze 2011 13:21 3088 9
REKLAMA
  • #1 9610447
    mały1989
    Poziom 10  
    Witam. Mam problem z moim Vento. Mianowicie nie chce odpalić na benzynie. Mam tam silnik 1.6 ABU z instalacją gazową 75 KM. Próbowałem sam naprawić ale nie przyniosło to żadnego skutku. Wymieniłem kable zapłonowe wraz z świecami, czujnik temperatury (bo też odpowiedzialny za dawkowanie mieszanki paliwa), wtryskiwacz paliwa też jest drugi ( dobry) i nic nie przynosi poprawy, proszę o pomoc . Z góry dzięki. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 9611475
    zeimp
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 2339
    No a dochodzi wogóle paliwo do tego wtryskiwacza? Może by tym się zainteresować?
  • #3 9612488
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1529
    Pompa pracuje, pod jakim ciśnieniem, kluczowanie wtrysku jest?
  • REKLAMA
  • #4 9616493
    mały1989
    Poziom 10  
    Paliwo dochodzi napewno bo po dłuższym kręceniu jak nie odpali to jak chce wyjąć wtrysk to tak zbiera się paliwo aż tryska na cały silnik . Pompka paliwowa pracuje bo ją słychać

Dodano po 14 [minuty]:

I jeszcze ważne jest to że jak wyjmę ten wtrysk to paliwo opadnie do gaźnika i zapali na dosłownie chwilkę i zaraz gaśnie jak by znów nie dostawał paliwa. Wydaje mi się że tam wogóle prąd nie dochodzi . I już nie mam zielonego pojęcia w czym tkwi kłopot
  • #5 9616652
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1529
    Paliwo podaje, a pod jakim ciśnieniem? Kluczowanie sprawdziłeś?
  • REKLAMA
  • #6 9616668
    mały1989
    Poziom 10  
    Właśnie nie . A jak to zrobić ?

Dodano po 6 [minuty]:

Paliwo podaje tylko nie wiem właśnie jakie ciśnienie bo nie wiem jak to sprawdzić
  • REKLAMA
  • #7 9617813
    pablomed
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Po pierwsze masz do sprawdzenia układ odcinający zasilanie wtryskiwacza benzyny w czasie pracy na LPG. Kable zasilające wtryskiwacz są w górnej 4-kablowej wtyczce na wtrysku. Jeden z nich jest przecięty i oba końce wpięte w instalację LPG (albo bezposrednio w sterownik LPG, albo w przełącznik w kabinie, albo w dodatkowo montowany przekaźnik w okolicach aku). Polącz dla testu ten przecięty kabel jak był jeśli odpali to już wiesz, nie to poszuka się dalej.
  • #8 9618125
    mały1989
    Poziom 10  
    Po złączeniu tego kabla też nie chce zapalić bo już próbowałem . A nie można tam jakoś na krótko podłączyć żeby sprawdzić?
  • #9 9637246
    pablomed
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Zmierz opór cewki wtryskiwacza jak będzie jakiś nie pamietam około 15-20 om to elektrycznie jest sprawny i tyle mozna napisać, reszta to grzebanina już.
  • #10 9710892
    mały1989
    Poziom 10  
    okazało się że to pompka paliwowa . koszt 80 zł i śmiga ventylek. niby było ją słychać ale nie dawała odpowiedniego ciśnienia. dzieki za wszelkie pomoce

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z uruchomieniem VW Vento 1.6 ABU z instalacją gazową, który nie odpala na benzynie po wymianie części. Wymieniono kable zapłonowe, świece, czujnik temperatury oraz wtryskiwacz paliwa, jednak problem nadal występuje. Użytkownik potwierdza, że paliwo dochodzi do wtryskiwacza, ale silnik gaśnie po krótkim czasie. Wskazano na możliwość problemu z układem odcinającym zasilanie wtryskiwacza podczas pracy na LPG oraz na konieczność sprawdzenia ciśnienia paliwa. Ostatecznie okazało się, że przyczyną problemu była uszkodzona pompka paliwowa, która nie dostarczała odpowiedniego ciśnienia, mimo że była słyszalna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA