logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór akumulatora do benzyny 2.0: tradycyjny czy bezobsługowy?

sloik 15 Lis 2004 08:12 4329 5
  • #1 986426
    sloik
    Poziom 11  
    Jaki akumulator wybrać ? Ten "tradycyjny" czy całkowicie bezobsługowy?
    Chciałem kupić bezobsługowy,rodzimej produkcji i nie wiem czy warto.Proszę o Wasze sugestie.Dodam jeszcze że jest to benzyna 2,0.Dziękuję i pozdr.
  • #2 986775
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    Przede wszystkim pasujący do twojego samochodu a więc:
    1. z pasującymi wyprowadzeniami - umiejscowienie + i - , rodzaj zacisku
    2.Pojemność dopasowana do wyposażenia pojadzdu, jak masz dużo elektryki szyby, szyberdach, wypas radio to weź trochę większy ok 60 Ah
    tylko żeby sie zmieścił !!!
    3. Zdecydowanie bezobsługowy - czasy sprawdzania elektrolitu i dolewania wody destyl to już prehistroria
    4. Aby wspierać krajową produkcję poszukaj polskiego, i tak dzisiaj żaden nie służy dłużej jak 4 lata
    Pozdr. J.
  • #3 987116
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1004
    Witam.
    Stosuj zawsze akumulator o pojemności zalecanej przez producenta samochodu, przy większej pojemności może być niedoładowany.
    Zdecydowanie bezobsługowy w umiarkowanej cenie zawsze porządnej firmy. Odradzam akumulatory krajowe!!!!. Nie kupuj również akumulatorów w marketach. To nie są instytucje charytatywne i cena jest adekwatna do jakości oferowanego produktu.
    Pozdrawiam.
  • #4 987157
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 741
    Cytat:
    Odradzam akumulatory krajowe!!!!.
    Bzdura!
    Jeżdziłem 6 lat na akumulatorze 60Ah polskiej Centry i przez te 6 lat kręcił diesla bezbłędnie...
  • #5 987211
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    Popieram JozejG Ja mam już chyba 10-ty samochód i najgorsze były koreańskie akumulatory- 4 lata i jak w zegarku stop.
    Podobnie brat i teść na Astrach 1,4 nawet czterech lat nie wytrzymały.
    A polskie zawsze były żywotniejsze. Tylko jak dzisiaj rozpoznać wyrób krajowy ???? Napis centra to już zabytek, teraz nazywają sie z angielska EXIDE lub FUTURE.
    Pozdr. J.
  • #6 987238
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1004
    Mam przykre doświadczenia z krajowymi akumulatorami. Centra wytrzymała okres gwarancji , ale tylko okres gwarancji. Drugi akumulator padł w okresie gwarancyjnym. Ile musiałem się najeździć i wysłuchiwać głupawych ekspertyz zanim łaskawie (po 2 miesiącach) producent uwzględnił reklamację. Następny akumulator był juz zagraniczny. Dodam tylko że hurtownia w której kupowałem akumulatory nie prowadzi już sprzedaży krajowych akumulatorów.
REKLAMA