logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz - pomiar THD. Czy wyniki są prawidłowe?

hawryl_85 16 Cze 2011 22:49 2519 5
REKLAMA
  • #1 9621305
    hawryl_85
    Poziom 2  
    Witam.

Zbudowałem wzmacniacz o wzmocnieniu regulowanym komputerowo. Do tego celu użyta został układ PGA204, wzmocnienie zmienia się: 1, 10, 100, 1000.
    Badam teraz jego parametry. Przy pomiarze THD dla każdego ze wzmocnień zauważyłem że parametr ten był mniejszy od THD samego toru pomiarowego.

Np. - dla toru Uwe = 100mV => THD=0,015%
    - dla wzmacniacza G=10 i Uwe = 100mV => THD= 0,001%

Mam pytanie: czy takie wyniki są prawidłowe? Czy THD wzmacniacza powinno być większe od THD samego toru pomiarowego?
  • REKLAMA
  • #2 9621750
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2792
    hawryl_85 napisał:
    Badam teraz jego parametry. Przy pomiarze THD dla każdego ze wzmocnień zauważyłem że parametr ten był mniejszy od THD samego toru pomiarowego.

Może byś opisał, jaką metodę pomiarową stosujesz i jaki sprzęt pomiarowy.
  • REKLAMA
  • #3 9621944
    hawryl_85
    Poziom 2  
    Do pomiarów używam karty NI PCI 4461 i programu napisanego w środowisku LabVIEW.
    Schemat toru pomiarowego znajduje się poniżej:

• REKLAMA
  • #4 9621988
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2792
    hawryl_85 napisał:
    Do pomiarów używam karty NI PCI 4461 i programu napisanego w środowisku LabVIEW.
    Schemat toru pomiarowego znajduje się poniżej:

We2 masz połączone bezpośrednio z Wy, więc nie za bardzo wiadomo co ten twój program pokazuje jako THD toru pomiarowego.
  • REKLAMA
  • #5 9622003
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    Spróbuj mierzyć programem Spectra Plus i porównaj wyniki. Nie znam tej karty, ale na zalecanych do Spectry można zmierzyć THD rzędu 0,001%. Na stronie http://www.telebyte.com/pioneer/ jest 30 dniowy trial programu, a zalecana karta to E-MU Tracker Pre.
    http://www.telebyte.com/pioneer/Hardware.htm
    Sam nie bawiłem się nią, bo nie mam, kosztuje ponad 500zł. Ale na stronie są testy samej karty, i do pomiarów, nie tylko THD nadaje się. Warto pobawić się nawet zintegrowanymi z płytą główną, są kiepskie które nie nadają się a bywają dobre. Na codeku ALC650 mają same małe THD i daje się coś zmierzyć (np. na płycie Abit NF-7S). Ja to robiłem na własnoręcznie zbudowanej karcie USB na układzie PCM2906, jak na 16 bitów rozdzielczości przetwornika i próbkowaniu 48KHz miała zdumiewająco dobre parametry, THD rzędu 0,05% i fajnie było dopóki jej nie spaliłem, muszę zrobić nową. Są też inne niż ta E-MU i chyba równie dobre. Taki np. Presonus, poszukaj co to jest. Bo o tej do Spectry Data Translation nie wspominam, cena zaporowa.
  • #6 9622474
    hawryl_85
    Poziom 2  
    THD toru pomiarowego jest to THD mierzone na We2. THD wzmacniacza mierzone jest na We1.
REKLAMA