logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony CDX GT210 - brak regulacji głośności, wymiana potencjometru?

16 Cze 2011 22:51 2147 6
REKLAMA
  • #1 9621318
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 9621692
    mattm
    Poziom 20  
    Ocena: 33
    mihal2002 napisał:
    Witam.
    Radyjko jak w temacie, nie można regulować głosem. Czy to potencjometr? Jaki koszt tego elementu i gdzie mogę go dostać.

A inne funkcje, które wymagają jego użycia (pokrętła) działają? Tam niema potencjometru (jako takiego).
  • REKLAMA
  • #3 9621736
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 9621992
    slawcioo88
    Poziom 21  
    Ocena: 99
    Jak to "potencjometr" to wylutuj go rozbierz podegnij styki złóż i przylutuj.
    Takim sposobem naprawiłem kilka takich pokręteł i działają jak nowe.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 9622078
    mattm
    Poziom 20  
    Ocena: 33
    slawcioo88 napisał:
    Jak to "potencjometr" to wylutuj go rozbierz podegnij styki złóż i przylutuj.
    Takim sposobem naprawiłem kilka takich pokręteł i działają jak nowe.

To nie jest potencjometr. Nie wiem dokładnie na jakiej zasadzie działa. Ale musisz rozebrać panel i sprawdzić czy nie ma jakiegoś problemu z połączeniem (zimny lut). A nie zalałeś tego jakimś płynem niechcący?
  • Pomocny post
    #6 9622409
    slawcioo88
    Poziom 21  
    Ocena: 99
    To jest impulsator, działa on na zasadzie chyba takiej że przy jednym skoku gałki w jedną stronę chwilowa złącza 1 i 2 pin a następnie 2 i 3 pin, gdy kręcimy w drugą stronę złącza najpierw 2 i 3 pin a następnie 1 i 2 pin.
    Co do naprawy to jak wcześniej pisałem, rozebrać i podgiąć druciki.

Dodano po 14 [minuty]:

Przetestowałem 1 impulsator z starej wieży i działa na zasadzie podobnej co napisałem.
    Przy jednym skoku gałki w jedną stronę chwilowa złącza 1 i 2 pin a następnie 1, 2 i 3 pin, gdy kręcimy w drugą stronę złącza najpierw 1, 2 i 3 pin a następnie 1 i 2 pin.
  • REKLAMA
  • #7 9623241
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z radiem Sony CDX GT210, w którym nie działa regulacja głośności. Inni uczestnicy dyskusji zasugerowali, że problem nie leży w potencjometrze, lecz w impulsatorze, który działa na zasadzie łączenia pinów. Rekomendowano rozebranie panelu, sprawdzenie połączeń oraz ewentualne podgięcie styków. Po rozebraniu i czyszczeniu, problem został rozwiązany, a regulacja głośności wróciła do normy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA