logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Biały nalot pod akumulatorem Centra 64AH/640A w Audi 1.9TDI - co robić?

zbyszek54 15 Lis 2004 14:47 11995 8
  • #1 987179
    zbyszek54
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    Mam od roku akumulator Centry 64AH/640A w Audi1,9TDI. Co jakiś czas na półce gdzie jest zamocowany , wokół akumulatora tworzy się osad jakby z elektrolitu . Akumulator jest szczelny napewno bo wielokrotnie sprawdzałem.
    Czy tam nie ma jakiegoś odpowietrznika czy coś podobnego? Może należałoby coś z tym zrobić czy reklamować akumulator? Boję się ,że mi kiedyś zje tą półkę.
  • #2 987289
    psiemek
    Poziom 21  
    Ocena: 42
    Jeżeli jest to akumulator bezobsługowy to na pewno ma opowietrznik. Najczęściej jest to dziurka na węższym boku, w górnej części tego boku. Jak znajdziesz to spróbuj dorobić do tej dziurki kawałek rurki i puść to gdzieś pod samochód. Jeżeli to przez odpowietrznik to powinno pomóc. Może to byc również popękana obudowa przy klemach (od zbyt silnego wciskania klem).
  • #3 987295
    guli101
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Proponuję zareklamować akumulator a miejsce pokryte nalotem starannie wyczyścić gorącą wodą i dużą ilością mydła, inaczej błyskawicznie zeżre to korozja. Co do odpowietrznika, to z akumulatora ma prawo parować wyłączne woda!!
  • #4 987340
    zbyszek54
    Poziom 12  
    przy klemach nic się nie pojawia. A jeśli przez odpowietrznik coś paruje to w jaki sposób rozkłada sie elektrolit na wodę i kwas ,że ma tylko sama woda się wydostawać? Wiadomo,że kwas jest cięższy od wody ale ta para wodna chyba będzie miała trochę też kwasu?
  • #5 987866
    sw_kamil
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    witam. ten biały nalot to chba objaw typowy przy akumulatorach centry, też miałem takie coś w swoim UNO ale jakoś specjalnie się tym nie przejmowałem bo akumulator nie zawiódł mnie 5 lat!po prostu co jakiś czas usuwałem ten nalot i konserwowałem podstawę WD-40 i rdza nie ruszyła, ale szczerze mówiąc gdybym miał Audi też bym o nie bardziej dbał!
    pozdrawiam!
  • #6 989264
    rafallogi
    Poziom 17  
    Ocena: 59
    Przychylam się do rady GULI101 -duża ilość mydła, gorąca woda, potem to natłuścić np. ON lub WD 40. Szkoda samochodu. Potem pomierzyć ładowanie!!! Dlaczego tak dmucha tym elektrolitem? Może gazuje?
  • #7 989295
    rafallogi
    Poziom 17  
    Ocena: 59
    Przychylam się do rady GULI101 -duża ilość mydła, gorąca woda, potem to natłuścić np. ON lub WD 40. Szkoda samochodu. Potem pomierzyć ładowanie!!! Dlaczego tak dmucha tym elektrolitem? Może gazuje?
  • #8 989296
    zbyszek54
    Poziom 12  
    sprawdzałem ładowanie - jest w porządku. Przedtym aku miałem Boscha i chociaż wytrzymał tylko trzy lata to żadnego nalotu nie było.
    Może to tylko to odpowietrzenie. Spróbuję dopasować jakiś wężyk.
    Dzięki!
  • #9 994613
    guli101
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    zbyszek54 napisał:
    w jaki sposób rozkłada się elektrolit na wodę i kwas ,że ma tylko sama woda się wydostawać? Wiadomo,że kwas jest cięższy od wody ale ta para wodna chyba będzie miała trochę też kwasu?

Proponuję przejrzeć instrukcję od dowolnego akumulatore :) na pewno będzie napisane jak byk, że w miarę parowania dolewać tylko wody destylowanej a nie elektrolitu :)

Podsumowanie tematu

✨ W akumulatorze Centra 64AH/640A stosowanym w Audi 1.9 TDI pojawia się biały nalot na półce montażowej, prawdopodobnie związany z wyciekiem lub parowaniem elektrolitu. Akumulator jest szczelny, jednak może posiadać odpowietrznik – małą dziurkę, zwykle na węższym boku, przez którą odprowadzana jest para wodna. Zaleca się podłączenie do odpowietrznika rurki odprowadzającej parę pod samochód, co może ograniczyć osadzanie się nalotu. Nalot należy regularnie czyścić gorącą wodą z dużą ilością mydła, a następnie zabezpieczać powierzchnię preparatami antykorozyjnymi, np. WD-40 lub olejem napędowym (ON), aby zapobiec korozji. Pomimo nalotu, akumulatory Centra mogą działać bezawaryjnie przez wiele lat. Warto również sprawdzić parametry ładowania, aby wykluczyć nadmierne gazowanie akumulatora. W instrukcjach akumulatorów podkreśla się konieczność uzupełniania jedynie wody destylowanej, a nie elektrolitu. W porównaniu do akumulatora Bosch, który nie wykazywał nalotu, Centra może mieć specyficzne cechy konstrukcyjne powodujące ten efekt.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA