Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Yosan Turbo 3031 M. Pytanie do tych co odblokowali.

T.O.M.M.Y 18 Jun 2011 08:48 6988 18
    T.O.M.M.Y
    Level 16  
    Kupiłem właśnie to radio.
    Na forum jest instrukcja jak je odblokować, jednak zastanawiam się, jak ono pracuje po takim zabiegu, czy warto w radiu grzebać?

Tekst poprawiłem. /Olek II/
    T.O.M.M.Y
    Level 16  
    Czytałem właśnie to z 10 razy i tam jest tylko jak odblokować a nie jest napisane jak radio zachowuje się po odblokowaniu czy końcówka mocy się za dużo nie przegrzewa. Jak z modulacją po odblokowaniu ? Czy zauważalna jest moc po podniesieniu ?
    radio-service
    Level 35  
    T.O.M.M.Y wrote:
    Kupiłem właśnie te radio i chciałbym je odblokować podnosząc moc . Zastanawiam się jak ono pracuje po takim zabiegu czy warto w radiu grzebać ?.

No to zmień w takim razie treść swojego postu . Całej reszty dowiesz się po rozblokowaniu radia .
    maylo
    Level 26  
    Tam jest zwykły 2078 w końcówce mocy. Nie ma co się palić z rozblokowywaniem, te 7-8 W które da się wycisnąć w AM w rezultacie w żaden sposób nie poprawi Twojej łączności z innymi a wręcz pogorszy bo sporo stracisz na modulacji - staje sie "blaszana" i płaska.
    T.O.M.M.Y
    Level 16  
    Czyli nie warto zrywać plomby i kombinować
    radio-service
    Level 35  
    T.O.M.M.Y wrote:
    Czyli nie warto zrywać plomby i kombinować

Odpowiedź brzmi - nie warto .
    T.O.M.M.Y
    Level 16  
    No i pobawiłem się z radiem modulacja taka sama jak była sprawdziłem czysto i wyraźnie słychać mnie u kolegi na bazie
    T.O.M.M.Y
    Level 16  
    kolega był oddalony ok 8 km . Jutro sprawdzę dokładnie w trasie jak sprawuje się radio
    maylo
    Level 26  
    T.O.M.M.Y wrote:
    modulacja taka sama jak była sprawdziłem czysto i wyraźnie

Z 2078 to na pewno czysto i wyraźnie przy 8 watach :) miałem to radio rozblokowane i zapewniam Cie że czysta to ona nie jest :)

...że też opłacało się rezygnować z gwarancji dla takiej "modyfikacji"
    T.O.M.M.Y
    Level 16  
    Gwarancja nadal jest :)
    gregorio27
    Level 31  
    Quote:
    czy warto w radiu grzebać?
    Nie warto ale jak kolega się z tym lepiej czuje, to warto. Z drugiej strony "Po co przepłacać jak nie widać różnicy" :D
    T.O.M.M.Y
    Level 16  
    Dziś nawiązałem z gościem także z osobówki łączność w terenie pagórkowatym i lesistym w odległości 12 km był ode mnie i słyszał mnie dobrze zrozumiale.
    gregorio27
    Level 31  
    Quote:
    Dziś nawiązałem z gościem także z osobówki łączność w terenie pagórkowatym i lesistym w odległości 12 km był ode mnie i słyszał mnie dobrze zrozumiale.
    No i .....? Gość miał pewnie radio niekręcone z 4W na wyjściu i też go słyszałeś! O czym to świadczy?
    Olek II
    Moderator
    gregorio27 wrote:
    Gość miał pewnie radio niekręcone z 4W na wyjściu i też go słyszałeś! O czym to świadczy?

Sam nie wiem. Może "cóś" bliżej? Wiem, że userzy chcą na mierniku mocy, (czytaj za 20 zł wskaźnik SWR) osiągnąć wskazanie o 3 grubości wskazówki większy. Moc jest większa! O to chodzi? Gregorio, siebenundzweizig
    zawsze byłeś niespodzianką. :D
    gregorio27
    Level 31  
    Rozwinę myśl. Kolega się cieszy z większego wskazania mocy na miarce, ma "płytszą" modulację, nawiązuje łączności z kimś kto ma pewno standardowe 4W radio i się cieszy że też go słyszy ( niestety zgodnie z prawem fizyki zwiększenie mocy u jednego nadawcy nie działa w drugą stronę :D), Wątek rozwiązany, wszyscy zadowoleni, 2SC2078 nadmiernie się grzeje i za kilka dni będziemy mieli nowy temat "Yosan Turbo 3031 po odblokowaniu działał, teraz nie nadaje"
    T.O.M.M.Y
    Level 16  
    Tylko ze te radio przystosowane jest do takiej pracy z taką mocą. Tylko na polski rynek zostało skecone
    Olek II
    Moderator
    T.O.M.M.Y wrote:
    Tylko ze te radio przystosowane jest do takiej pracy z taką mocą. Tylko na polski rynek zostało skecone

Kolego co z tego, że 2078 ma dużą moc, jak driver jest do d...y. Nie wyciągniesz więcej jak 5W w tym układzie. To są realia, a nie próba wprowadzenia w błąd. Ktoś Ci może wmówić, że ma cudowny środek na zwiększenie mocy nawet do 10W, ale nie z tymi tranzystorami i nie w tym układzie. Zapomnij o prawidłowej pracy tego radia po takich przeróbkach.