logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[LCD] Prolite E431S - Monitor nie reaguje na włączenie, brak diod, co sprawdzić?

rolnikov 18 Cze 2011 18:03 5154 19
REKLAMA
  • #1 9626744
    rolnikov
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam,
    Monitor nie włącza się po wciśnięciu Power. Żadna dioda nie miga, zero znaków życia. Póki co rozebrałem i uzbroiłem się w miernik i luitownice ;) Dalej brakuje mi wiedzy i pomysłu jak zlokalizować usterkę. Poniżej zamieszczam fotki, może ktoś podpowie od czego zacząć, co i jak sprawdzić.

Pozdrawiam

[LCD] Prolite E431S - Monitor nie reaguje na włączenie, brak diod, co sprawdzić? [LCD] Prolite E431S - Monitor nie reaguje na włączenie, brak diod, co sprawdzić? [LCD] Prolite E431S - Monitor nie reaguje na włączenie, brak diod, co sprawdzić? [LCD] Prolite E431S - Monitor nie reaguje na włączenie, brak diod, co sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #2 9626822
    Jakant
    Poziom 35  
    Ocena: 123
    To że masz miernik i lutownicę to trochę mało, potrzeba jeszcze jakiegoś przygotowania z dziedziny elektroniki. Dlaczego masz powypinane wtyki. Powpinaj je i zabierz się do pomiarów zasilacza. Zacznij od bezpiecznika, potem czy masz napięcie na dużym elektrolicie, potem napięcia po stronie wtórnej przetwornicy itd..itd. Jak dojdziesz do konkretnych wniosków to dopiero szukaj pomocy.
  • #3 9627027
    rolnikov
    Poziom 11  
    No cóż, zrobiłem pomiary chociaż nie byłem pewien czy dobrze rozpoznaje przetwornice itp. Napięcia wszędzie są. Doszedłem ścieżkami do miejsca gdzie znajduje się włącznik. Wszystkie switche mają 5 nóżek, jednak pomiędzy żadnymi nie ma napięcia zarówno przed jak i po wciśnięciu przycisku. Mierząc trochę dalej, tj. w miejscu przyłączenia "taśmy" również nie widzę zmiany stanu po wciśnięciu - napięcia są caly czas na tych samych nóżkach. próbowałem zwierać ze sobą nóżki od włącznika ale nic sie nie działo.

Dołączam fotke z badań wraz z opisem ;]

EDIT: Jednak po wciśnięciu Power znika napięcie z jednej nóżki przy taśmie (konkretnie to 1wszej z prawej).;/

Pozdrawiam.

[LCD] Prolite E431S - Monitor nie reaguje na włączenie, brak diod, co sprawdzić?
  • #4 9627055
    piotrslot
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Proponuję koledze artykuł z Serwisu Elektroniki 6/2010 str 45 myslę że będzie bardzo pomocny:)Kolejność szukania uszkodzenia tak jak w poscie poniżej,i tylko niepróbuj zakładac nowego nowego bezpiecznika jesli stary jest spalony bez upewnienia sie ze niema gdzies zwarcia.Napisz o postępach jutro mam nudny dzień mogę poszukać schematu jesli to warte..

Dodano po 15 [minuty]:

WOW ;)zasilacz "przetwornica " to ta duża różowa płytka,zacznij od niej.Jak znam życie powinieneś na przewodach wychodzacych z niej znalezc np 5v 12v 3,3v itp.

Dodano po 6 [minuty]:

Nie czytałem uwaznie twojego posta,więc napięcia są ale jakie?I jakie zanika jeżeli wcisniesz power?
  • REKLAMA
  • #5 9627296
    rolnikov
    Poziom 11  
    Napięcia są 5V.

Chyba znalazłem przyczynę. Monitor włączył się kiedy poruszałem trochę tą kolorową wiązką idącą z tego modułu logicznego do matrycy. Zacząłem ją sprawdzać i co się okazało kabelki z 2 pierwszych par są zwarte w obrębie pary.

Czy to ma jakiś sens zwieranie takich kabelków? czy to może właśnie ta usterka?
  • #6 9627434
    piotrslot
    Poziom 11  
    Na tych kabelkach też musi byc napiecie zwykle 5 lub 12v na ogół na pierwszych pinach jesli nie to na ostatnich .Jesli monitor działa po odłączeniu kabla lvds od sterownika matrycy to wniosek oczywisty,matryca ,sterownik lub sam kabelek...
  • #7 9627505
    rolnikov
    Poziom 11  
    hmm napięcie jest na pierwszej parze tej wiązki 5V. i jest ona zwarta miedzy sobą.

Niestety po odpięciu też się nie włączył.

na wyjsciu z przetwornicy mam 5, 13, 4, 5, 0,0,0
  • #8 9627636
    piotrslot
    Poziom 11  
    Niebardzo rozumiem "napięcie jest na pierwszej parze tej wiązki 5V. i jest ona zwarta miedzy sobą. ".Czyli jesli wszystko masz powpinane to te napięcia są i również na tym kabelku co idzie na matryce?Ja bym jednak gnębił zasilacz:)Podłączaj miernik pod każde napięcie pokolei i próbuj załączać monitor.
  • #9 9627815
    rolnikov
    Poziom 11  
    Tak, na matryce idzie na wiązka 8-parowa. Na kazdym kabelku 1wszej pary jest 5V (w odniesieniu do masy) - na pozostałych 0V. Sprawdzając czy wszystkie kabelki w tej wiązce są OK, ustawiłem miernik na ten tryb piszczenia przy zwarciu - i kiedy dotkne koncowek dwóch kabli z pierwszej pary to mi piszczy.

Jutro będę dłubał dalej. Ja z kolei nie dokońca rozumiem "Podłączaj miernik pod każde napięcie pokolei i próbuj załączać monitor."

każde napięcie na wyjściu z przetwornicy? (jutro ew. zaznaczę na rysunku o który punkt mi chodzi). i włączać go przyciskiem? on nie ma takiego "fizycznego-mechanicznego" przełącznika. Jak tylko wepne zasilanie to napięcie się pojawia na wszystkich płytkach.
  • REKLAMA
  • #10 9627951
    piotrslot
    Poziom 11  
    ok:)chodzi mi o to czy po włączeniu monitora zaobserwujesz spadek któregoś z napięć to było by pomocne jesli zasilacz by "niewyrabiał" lub byłoby jakieś zwarcie .Przykro mi ale nie moge znalec żadnego manuala .Spróbuj i jeszcze popatrz po scieżkach jak prowadzony jest sygnał "on-włącz" z przycisku ,jesli idzie na jakis układ to sciągaj aplikacje i próbuj wykombinowac jak to jest załaczane.Ale jak pisałeś wczesniej monitor zaskoczył po poruszaniu kablami na main board,więc może zimne luty?Przydałaby sie lutownica hot air.Aha i czy nieswieci sie dioda standby nawet przez sekunde jak włączasz do sieci?Nastepna sprawa to na płytce zasilacza masz również układ invertera to takie cos co zasila podswietlenie,przy tych podłuznych transformatorkach sa tranzystory Q coś tam {oznaczenie na płytce}zobacz czy nie sa zwarte i czy jest na nich napiecie.Cóż moge ci doradzic..Może ktoś się jeszcze odezwie kto walczył z tym monitorem .Naprawa elektroniki to dobra zabawa;):D
  • #11 9628729
    rolnikov
    Poziom 11  
    No więc na tych tranzystorach nie ma napięcia.

Załączam fotkę z zaznaczonymi miejscami gdzie jest napięcie w tej części płytki (kolor czerwony). Na żółto zaznaczyłem nóżki tranzystorów. A na zielono gniazdka od tych 4 par (czarno-błękitnych i czarno-różowych). które też schodzą od zasilacza do matrycy. Na nich nigdy nie widziałem napięcia.

Wczoraj obserwowałem napięcia na wejściu main-boarda i nie zmieniają się wraz z wciskaniem Powera. Czy jest duża różnica kiedy robie pomiary podczas gdy ta masa z kabla zasilającego jest nie podpięta w swoje miejsce ?

Cytat:
    popatrz po scieżkach jak prowadzony jest sygnał "on-włącz" z przycisku ,jesli idzie na jakis układ to sciągaj aplikacje i próbuj wykombinowac jak to jest załaczane

- o jakiej aplikacji mówisz ?

Cytat:
    czy nieswieci sie dioda standby nawet przez sekunde jak włączasz do sieci?

- niestety nie.

Cytat:
    Naprawa elektroniki to dobra zabawa;)

- póki co się wkręciłem, zobaczymy na ile starczy cierpliwości ;) zwłaszcza jak wczoraj zaskoczył to poczułem satysfakcje, mam nadzieje że się uda ;]

PS. Jak wygląda bezpiecznik na takich płytkach. Bo niestety nie widzę tu żadnego z takich jakie znam (samochodowe lub okrągłe szklane). Jak da się rozpoznać że jest walnięty?

Pozdrawiam.

Cytat:
  • REKLAMA
  • #12 9628772
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Bezpiecznik może wyglądać jak rezystor, czasami podobny jest obudową do tranzystora a czasami jest SMD.
    To co zaznaczyłeś na zielono to masz szczęście że nie było napięcia....
    Natomiast nadal nie wiemy czy są poprawne zasilania z przetwornicy.
  • #13 9628801
    rolnikov
    Poziom 11  
    Cytat:
    To co zaznaczyłeś na zielono to masz szczęście że nie było napięcia

Dlaczego?? to nie jest podświetlenie matrycy ? Przeciez dotykałem miernikiem - nie językiem :) Co się mogło stać ?

Cytat:
    Natomiast nadal nie wiemy czy są poprawne zasilania z przetwornicy.

Pisałem że są napięcia 5, 13, 4, 5, 0, 0, 0. Rozumiem że ciężko swierdzić czy są dobre bez manuala? Za chwilę spróbuje go znaleźć.

Na kolejnej fotce na czerwono punkt pomiaru napięć z przetwornicy. Na zielono kabelki o których mowa w 1wszym akapicie.

Pozdr.

• #14 9628981
    dzimi
    Ta płyta to bardzo mi przypomina Benq. Podałeś napięcia z przetwornicy na logikę a teraz napięcia na inwerter.
    Od spodu masz układ BA9741 tu jest jego aplikacja:
    http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/172904/UTC/BA9741.html
    sprawdź czy są napięcia zasilające ten układ. Sprawdź również czy te tranzystory które stoją przy trafach są dobre. Pozostaje jeszcze zdjęcie protect - temat już poruszany.
  • #15 9629059
    rolnikov
    Poziom 11  
    z tej "aplikacji" zrozumiałem że zasilanie to nóżka 9 czyli "prawy-dolny" róg. Tam nie ma napięcia (powinno być 36V?), za to na output-ach jest po 13V.

Na forum (http://www.badcaps.net/forum/showthread.php?s=6e0f37229aacad544ec2f22cbdb91a56&t=5190&page=3) wszyscy wymieniają kondensatory (jest ich ok.11). Ile taka zabawa może kosztować? Tam ktoś podsumował że kolo 50$ :o czy na zlotówki to sie przeliczy x3? chyba bardziej sie oplaca kupić stary-nowy monitor ;>
  • #16 9629094
    dzimi
    Szkoda że nie zajrzałeś na stronach w polskich sklepach internetowych ile kosztują kondensatory, oraz nie poczytałeś na forum. Czyli powoli zaczynamy leniuchować wakacyjnie.
    Wymiana kondensatorów jest w wielu przypadkach podstawą usuwania pdoobnych usterek. Ale o tym było na forum wiele, wiele razy.
  • #17 9629183
    rolnikov
    Poziom 11  
    Cytat:
    Czyli powoli zaczynamy leniuchować wakacyjnie.

może trochę ;)

elektronika na razie nie była moją dziedziną (mimo że o diodach, tranzystorach, obwodach itp trochę się uczyłem), raczej kilka warstw wyżej :) także nie czytuję tego forum na codzień.

Dobrze. Wg. moich pomiarów nie ma napięcia na wejściu inwertera - ale jest na wyjściach (czy to możliwe?, czy może jest to wejście 'sterujące'). Idąc wstecz ścieżką trafiam na tranzystor który ma napięcia 13V na dwóch nóżkach, ale na tej prowadzącej do inwertera nie.
  • #18 9629400
    dzimi
    Poszukaj schematu z takim układem - jak wspomniałem bardzo przypomina to Benq.
  • #19 9629418
    piotrslot
    Poziom 11  
    Myslę ze najlepiej będzie jak poczytasz na forum o podobnych usterkach monitorów,wtedy załapiesz jaka jest procedura znajdowania usterek a usterka czeęsto jest banalna.Na elektrodzie jest dużo wiecej fachowych informacji niz na forach typu badcaps,fixya itp.Wrzuc w wyszukiwarkę fraze "lcd niewłącza sie " i czytaj.Powodzenia
  • #20 9647997
    rolnikov
    Poziom 11  
    OK. Jeśli ktoś z Warszawy jest zainteresowany to mogę odstąpić go za symboliczną cenę...
    gg:2587900

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Monitor Prolite E431S nie włącza się, brak reakcji na przycisk Power oraz diod. Użytkownik rozebrał monitor i rozpoczął pomiary zasilacza, stwierdzając, że napięcia są obecne, ale nie zmieniają się po wciśnięciu przycisku. Po dalszych badaniach zauważył zwarcie w kablach łączących moduł logiczny z matrycą. Użytkownicy sugerują sprawdzenie zasilacza, kondensatorów oraz tranzystorów, a także poszukiwanie schematów i dokumentacji. Wskazano na możliwość zimnych lutów oraz konieczność wymiany kondensatorów, co może być kosztowne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA