Lepiej jest mieć więcej biegów niż trzy, ale w tym rowerze co podałeś zaletą jest przekładnia w piaście. Wydaje mi się, że jest to rozwiązanie znacznie bardziej bezawaryjne od zwykłej przerzutki (trudniej zepsuć) i nie wymaga takiego czyszczenia. Więc weź to pod uwagę przy wyborze. Nie wiem jak żona ma zamiar jeździć i czy bardziej po lesie czy po mieście, możliwe że te trzy biegi dla niej wystarczą ale też dobrze byłoby żeby się przejechała takim rowerem i sama oceniła (nie wiem na przykład jakie w tych trzech biegach są przełożenia, więc trudno cokolwiek powiedzieć). Oprócz tego rowery różnią się zawieszeniem. Ten drugi ma amortyzowany widelec i sztycę siodełka. Tu również dużo zależy od stylu jazdy. Powiedział bym, że ten pierwszy rower jest bardziej do asfaltu i na miasto, do jeżdżenia po zakupy (bagażnik) itp. Drugi natomiast bardziej do spokojnych przejażdżek po ścieżkach leśnych. Zwróć też uwagę na brak błotników w tym drugim.
Jeśli chodzi o sam zakup to jeśli mierzysz w tą półkę cenową polecałbym pójść do jakiegoś dobrego sklepu rowerowego. Tam można obejrzeć, przymierzyć się do roweru, sprzedawca też doradzi. Jeśli tam kupisz to i serwis gwarancyjny będzie prostszy jeśli coś się stanie, a jeśli nie chcesz to zawsze możesz wtedy zdecydować się na zakup przez internet.