logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór roweru górskiego do jazdy po drogach i terenach górzystych w Polsce

anna14 20 Cze 2011 18:10 2251 8
REKLAMA
  • #1 9633464
    anna14
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Uczę się w szkole średniej i chciałabym kupić nowy rower. Rower ten ma służyć do jazdy po drogach , czasem po terenach zielonych. Mieszkam w południowej Polsce w terenach górzystych. Kolarka odpada , myślałam o rowerze górskim. Jest spory wybór a jestem laikiem w tych sprawach i nie chciałabym kupić roweru przez internet a później żałować. Jaki model polecacie? Prosiłabym o linki gdzie można ich kupić z podanym oznaczeniem modelu
  • REKLAMA
  • #2 9633530
    c4r0
    Poziom 36  
    Ocena: 565
    IDŹ DO SKLEPU. Do porządnego sklepu rowerowego. Tam Ci dobrze doradzą i wytłumaczą. Możesz pooglądać rowery, może nawet wypróbować, a potem jak jakiś się spodoba to nie musisz go kupować w sklepie tylko możesz przez internet. Rodzajów rowerów jest bardzo dużo a "rower górski"to też szerokie pojęcie mające pod sobą przynajmniej kilka rodzajów. Powiem tyle, że można kupić bardzo dobry rower w dobrej cenie nawet w sklepie, a w internecie albo w hipermarketach możesz się wpakować na coś co wygląda "fajowo" ale jest warte jedną trzecią tej ceny albo w ogóle nie nadaje się do jazdy. Po prostu idź/pojedź do sklepu rowerowego i pogadaj tam na żywo z ludźmi, którzy się dobrze na tym znają.
  • REKLAMA
  • #3 9633678
    anna14
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Brat miał rower Kross na którym mi się dobrze jeździło i zaczęłam szukać taki w internecie. Oto link tylko zmieniły się modele gdyż minęło 5 lat http://rowery.shop.pl/view/496/.
  • #4 9634146
    c4r0
    Poziom 36  
    Kross ma dobre rowery, ale nie ten akurat... NIE KUPUJ roweru z tylną amortyzacją. Po prostu nie jest Ci ona potrzebna, a w rowerze za taką cenę to po prostu nie działa i nie ma sensu. Jaki masz budżet? Popatrz na stronę krossa: http://www.kross.pl/pol/products/index Polecam kupować rowery posezonowe z wyprzedaży.
  • REKLAMA
  • #5 9790280
    Krakus22
    Poziom 10  
    Według mnie najlepsze rowery produkuje Kross, więc warto przeglądnąć ich ofertę. jeśli chcesz jeździć po terenie czasami to świetnie będzie spisywał się hexagon V6 Możesz sobie więcej o nim poczytać na tej stronie http://sports-men.pl/?Do=product&id=3175 Myślę że będziesz z niego zadowolony.
  • #6 9790813
    ginger78
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    Przede wszystkim wybij sobie z głowy rowery z hipermarketów i wszelakie promocje cenowe - po prostu szkoda pieniędzy. Dobry rower musi kosztować, rowerów poniżej 1500zł nie bierz pod uwagę.
    W rowerze najważniejsza jest sztywna rama- jeśli kupisz dobrą ramę, resztę możesz sobie dowolnie konfigurować i zamieniać wedle upodobania. Najlepiej poczytaj na forum rowerowym, bo to jest analogicznie jak z kupnem komputera.
    Z bardziej znanych firm to Shwinn, Unibike, GT, Kross, Giant, Scott.
  • #7 9795300
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 120
    ginger78 napisał:
    Dobry rower musi kosztować, rowerów poniżej 1500zł nie bierz pod uwagę.

Author Basic - zapłaciłem za niego 1200 zł, co w nim złego ?
  • #8 9820611
    konrad741
    Poziom 11  
    Ocena: 24
    Witam .
    korzystając z wątku chciałbym zapytać .
    Szukam roweru trekingowego dla żony 170 cm wzrostu (55 kg)
    Do wydania mam powiedzmy sobie 1200 zł .Rowerek będzie używany na weekendzie na niedalekie przejażdzki.
    Zastanawiam sie jakie przerzutki powinien mieć rowerek.Czy wystarczą 3 biegi czy lepiej wybrać opcję z 18 biegami.
    Myślę o wyborze ramy 19 lub 20". Koła 28"
    Znalazłem na allegro gwa modele które mieszczą sie w cenie i mają niezłe wyposażenie
    http://allegro.pl/miejski-kross-ascent-damka-28-shimano-nexus-3s-i1759195873.html

http://allegro.pl/wygodny-leciutki-cross-kola-28-shimano-acera-bialy-i1744875052.html

Co byście mi polecili?Z góry dziękuję za odpowiedź
  • REKLAMA
  • #9 9823847
    c4r0
    Poziom 36  
    Lepiej jest mieć więcej biegów niż trzy, ale w tym rowerze co podałeś zaletą jest przekładnia w piaście. Wydaje mi się, że jest to rozwiązanie znacznie bardziej bezawaryjne od zwykłej przerzutki (trudniej zepsuć) i nie wymaga takiego czyszczenia. Więc weź to pod uwagę przy wyborze. Nie wiem jak żona ma zamiar jeździć i czy bardziej po lesie czy po mieście, możliwe że te trzy biegi dla niej wystarczą ale też dobrze byłoby żeby się przejechała takim rowerem i sama oceniła (nie wiem na przykład jakie w tych trzech biegach są przełożenia, więc trudno cokolwiek powiedzieć). Oprócz tego rowery różnią się zawieszeniem. Ten drugi ma amortyzowany widelec i sztycę siodełka. Tu również dużo zależy od stylu jazdy. Powiedział bym, że ten pierwszy rower jest bardziej do asfaltu i na miasto, do jeżdżenia po zakupy (bagażnik) itp. Drugi natomiast bardziej do spokojnych przejażdżek po ścieżkach leśnych. Zwróć też uwagę na brak błotników w tym drugim.

Jeśli chodzi o sam zakup to jeśli mierzysz w tą półkę cenową polecałbym pójść do jakiegoś dobrego sklepu rowerowego. Tam można obejrzeć, przymierzyć się do roweru, sprzedawca też doradzi. Jeśli tam kupisz to i serwis gwarancyjny będzie prostszy jeśli coś się stanie, a jeśli nie chcesz to zawsze możesz wtedy zdecydować się na zakup przez internet.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkowniczka poszukuje roweru górskiego do jazdy po drogach i terenach górzystych w południowej Polsce. Użytkownicy forum zalecają wizytę w lokalnym sklepie rowerowym, aby uzyskać fachową pomoc i możliwość przetestowania rowerów. Wskazują na markę Kross jako producenta dobrych rowerów, szczególnie model Hexagon V6. Podkreślają, aby unikać rowerów z hipermarketów oraz tych z tylną amortyzacją, które mogą być niepraktyczne. Rekomendowane są rowery z sztywną ramą oraz budżet powyżej 1500 zł. Użytkownicy sugerują również, aby rozważyć rowery posezonowe z wyprzedaży.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA