logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wlasna konsola typu nes z mikrokontrolerow Atmega 8

Bartixer 22 Cze 2011 17:13 1055 5
REKLAMA
  • #1 9639935
    Bartixer
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Siemka. Czytalem kilka tematow na forum i pomyslalem, czy z mikrokontrolerow mozna zrobic konsole 8 bitowa typu pegazusa? Uzylbym Atmegi8, czy da sie takie cos zrobic? Prosze o jakis schemat, czy cos, bo mam slaba wiedze w dziedzinie elektroniki, jednak cos tam wiem.. Dolutowalbym wejscie USB, bo chcialbym, zeby wlasnie z USB konsola czytala gierki, gierki bylyby w formacie .exe, lub .jar, w dowolnym formacie moga byc gry wlasciwie. Dodalbym wejscie na 3 czincze, podlaczam do telewizora I gram - chodzi mi o cos takiego. Potem dodatkowo moze bym zrobil jakies pady, lub podlaczal joysticki od NEsa. Slyszalem o jakims projekcie konsoli juz, nazwa byla costam-box , nie pamietam juz. Prosze pisac, jak mam to wykonac I co kupic, lub jakies schematy. Jesli chcesz pomoc przy projekcie, GG: 24947659

Dodano po 1 [godziny] 24 [minuty]:

Nadal aktualne, widze ze temat spada na dol, wiec odswiezam.
  • REKLAMA
  • #2 9640435
    tadzik85
    Poziom 38  
    Ocena: 16
    Chłopie takie projekty do dla bardzo doświadczonych a i to nie tak proste dla nich jest. A ty "coś tam wiem". Rzucasz się w motyką na słońce.
  • REKLAMA
  • #3 9640476
    Bartixer
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Heh, drugi raz to juz slysze. : D . Ta konsola to cos w stylu Hello world, tylko kilka poruszajacych sie pikseli I to wszystko, co ona ma wyswietlac. Obojetnie mi, czy PAL, czy ntsc. Jak ktos sie na tym bardziej zna, to moze mi pomoc, na gg: 24947659 . A Jesli ktos jest z Poznania, to moze mi pomoc budowac ja nawet. Jesli ktos jest z innego miasta, a bardzo chce mi pomoc (w co raczej watpie : ( ) to ewentualnie mozna konsole przeciez wyslac poczta : P. POZDRAWIAM WSZYSTKICH : )
  • REKLAMA
  • #4 9640698
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1574
    Bartixer napisał:
    Heh, drugi raz to juz slysze. : D . Ta konsola to cos w stylu Hello world, tylko kilka poruszajacych sie pikseli I to wszystko, co ona ma wyswietlac. Obojetnie mi, czy PAL, czy ntsc. Jak ktos sie na tym bardziej zna, to moze mi pomoc, na gg: 24947659 . A Jesli ktos jest z Poznania, to moze mi pomoc budowac ja nawet. Jesli ktos jest z innego miasta, a bardzo chce mi pomoc (w co raczej watpie : ( ) to ewentualnie mozna konsole przeciez wyslac poczta : P. POZDRAWIAM WSZYSTKICH : )

Przykro mi, ale z obecnym stanem wiedzy nie masz szansy wykonania czegoś takiego. Zrobienie nawet prymitywnej gry na Atmedze8, która to ma wytworzyć sygnał Composite Video jest trudne. Jak poczytasz, jak działa telewizor, to dojdziesz do wniosku, że taka zabawa ze zwykłą Atmegą to praca na granicy jej możliwości. Ty jeszcze chcesz mieć USB i czytać pliki np. *.jar z pamięci FLASH - pendrive. To już żart, bo sam nawet nie bardzo miałbym ochotę to robić.

Podziwiam, że wszystko w Twoim wieku jest proste :D.
  • REKLAMA
  • #5 9640926
    tadzik85
    Poziom 38  
    Ocena: 16
    Nad takim projektem komercyjnie siedział by sztab ludzi, nie kilku, wykształconych z wieloletnim doświadczeniem wsparciem itp itd.

A jeśli już to zmienił bym platformę projektową. Ale z twoją wiedzą wcale łatwiejsze to nie będzie.
  • #6 9641358
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 529
    led migAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany - p.3.1.16, p.3.1.17.
REKLAMA