logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić uszkodzoną partycję recovery na Asus K53? Windows 7 Home Premium

Qcinski 23 Cze 2011 17:21 7615 6
REKLAMA
  • #1 9642995
    Qcinski
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Witam. Ostatnio sprawiłem sobie Asusa K53 i w ciągu pierwszej godziny zdążyłem uszkodzić partycję recovery. :cry:
    Robiłem sobie backup tej partycji przy pomocy Asus AI Recovery, pisało "mounting recovery partition" i przypadkowo wcisnąłem anuluj. Przy kolejnym odpaleniu programu pisze tylko, że partycja recovery nie istnieje.
    Można jakoś naprawić tę partycję aby można było wykonać z niej płytki recovery?
    System to Windows 7 Home Premium.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 9643023
    Qcinski
    Poziom 15  
    Z tego co pamiętam (patrzyłem w Zarządzaniu dyskami w panelu sterownia) to mam na dysku 20 GB partycję, po użyciu tego programu była widoczna jako R: i były tam pliki, także wszystko wygląda OK. Zakładam że program sprawdza tylko nagłówek partycji czy coś w tym stylu.
  • REKLAMA
  • #4 9644783
    Qcinski
    Poziom 15  
    Czy mógłby ktoś sprawdzić u siebie jaki typ partycji jest przypisany do partycji recovery? Chodzi o coś takiego. Nie musi być ten sam model laptopa, starczy że to Asus.
  • #5 9645525
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Witam.
    Przed dalszymi operacjami na partycjach zrób programem zewnętrznym kopie wszystkich partycji i MBR na nośniki zewnętrzne.W przypadku niepowodzenia będzie można wrócić do stanu obecnego.
  • REKLAMA
  • #6 9654092
    kawaipapierosy
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    Nie wiem czy to cię zainteresuje, ale dość często używałem i używam partycji Recovery i muszę powiedzieć, że dość długo to wszystko trwa nie mówiąc już, że przywracasz system ze wszystkimi śmieciami od producenta.
    Zakładając, że system ci już działa. Wobec czego zostaw tą partycję. Zrób backup swoim programem lub poleca Paragon Backup. Jest szybki i dość łatwo zrobić sobie obraz partycji systemowej, której plik możesz wrzucić na płytki lub na inny dysk. Wiadomo, backup trwa dłużej, ale gdy już masz obraz to dzielą cię minuty by mieć system. Testowałem przy winXP porównując z czasem przywracania z oroginalna partycją Recovery. Win7 jest znacznie większy, ale zakłądając, że go sobie fajnie ustawisz, może autentycznie mieć przyjemność z przywracania systemu a nie udrękę.
    Z mojej strony tyle. Naprawdę polecam usunięcie tej partycji i użycie tego miejsca na coś właściwszego.
  • #7 9661227
    Qcinski
    Poziom 15  
    Udało mi się ją naprawić. Wystarczyło oznaczyć ją dowolnym programem do zarządzania dyskami jako ukryta.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z uszkodzoną partycją recovery w laptopie Asus K53 po przypadkowym anulowaniu procesu tworzenia kopii zapasowej. W odpowiedziach zasugerowano użycie programów do zarządzania partycjami, takich jak GParted lub EaseUS, aby sprawdzić układ partycji. Użytkownik został również poinformowany o konieczności wykonania kopii zapasowej wszystkich partycji i MBR przed dalszymi operacjami. W końcu, problem został rozwiązany poprzez oznaczenie partycji recovery jako ukrytej, co przywróciło jej funkcjonalność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA