logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6310i - brak zasięgu po czyszczeniu styków, możliwa awaria końcówki mocy

Zhan 03 Lip 2011 02:02 1434 1
REKLAMA
  • #1 9675571
    Zhan
    Poziom 14  
    Ocena: 78
    Witam,

Moja nokia dziś odmówiła posłuszeństwa. Zaczęło się od prób skomunikowania po RS-ie. Kabel mam po starej N5110 i szczerze mówiąc nie pamiętam czy już go używałem na tej 6310i ale sprawdziłem i jest ok a komunikacji z telefonem nie było. Nie odpowiadał ani na porcie com ani na kwerendę modemu. Zauważyłem, że zanieczyszczone są styki telefonu i postanowiłem je oczyścić mosiężnym delikatnym pędzlem. Oczywiście wcześniej odłączyłem baterię. Po wyczyszczeniu i uruchomieniu telefon nie chciał się już zalogować do sieci. Ręcznie da się wyszukać sieci ale trwa to bardzo długo, próba podłączenia kończy się komunikatem o braku dostępu. Niestety komunikacji wciąż nie ma. Z lektury forum wynika, że mogła paść końcówka mocy ale czy mogło to mieć związek ze zwarciem na złączu telefonu, do którego z pewnością doszło w czasie czyszczenia, pomimo braku zasilania?
  • REKLAMA
  • #2 9677617
    alien99
    Poziom 24  
    Ocena: 60
    Mogło ponieważ po odłączeniu bateri od tel. na płycie głównej kondensatory są naładowane i trzymają napięcie.
REKLAMA