logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6310i - Zanikający zasięg po włączeniu, czy to końcówka mocy?

damianbiker 09 Lip 2005 18:46 1975 7
REKLAMA
  • #1 1641531
    damianbiker
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich

Przejrzałem całe archiwum znalazłem pare informacji na temat mojego problemu ale mam kilka pytań . Otóż posiadam dwutygodniową 6310i , lecz po włączeniu loguj sie do sieci , zasięg jest full po czym spada do zera , próbowałem wyszukać innych sieci nie znalazło.
    Czy będzie to końcówka mocy?? czy da sie to jakoś naprawić samemu :)?
    ewentualnie czy pomoże w tym wypadku wymiana softu?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1641554
    gwala
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Sprawdz czy IMEI sie zgadza z tym co jest na obódowie.
  • REKLAMA
  • #3 1641625
    damianbiker
    Poziom 12  
    imei sie zgadzają ...
    jakieś inne pomysły ? czy flashowanie moze pomóc ? bo nie wiem czy kupić kabel bo mam tylko port irdy.
  • #4 1641634
    KarizmoGSM

Poziom 28  
    Ocena: 291
    Jeżeli nie znajduje innych sieci to jest to swicz o ile się nie mylę sam tego nie naprawisz.
    Jeżeli żadnej nie znajduje to końcówka mocy
    Konto firmowe:
    KariMax Paweł Kalkowski
    Kronikarska 8, Łódź, 92-624 | Strona WWW: www.cfiat.pl
  • #5 1641683
    damianbiker
    Poziom 12  
    więc tak telefon włącza sie loguje sie do sieci (Era) wyświetla napis Era , i pokazuje full zasięg . Wchodze w ręczny wybór sieci i nie znajduje mi żadnej dostępnej sieci . więc czy to będzie koncówka ? czy ten swicz ? ewentualnie z jakimi kosztami wiąże sie naprawa ?
    Pozdrawiam

Dodano po 7 [minuty]:

a jednak znajduje mi w ręcznym wszystkie 3 sieci ale baaaardzo długo trzeba czekać , i chyba czasem wogóle nie znajduje bo próbuje 3 ci raz i czekam i czekam i nic ! wybrałem Ere ale wyświetla mi Brak Dostepu , i tel sie zrestartował i teraz po włączniu sie nie loguje już do sieci :)

Dodano po 7 [minuty]:

no jednak po dośc długim oczekiwaniu znajduje mi te sieci , najszybciej wyświetla mi brak dostępu do sieci gdy chce logować sie do idei najszybciej mi wyświetla ten błąd , do ery i plusa trzeba dłuugo oczekiwac na odpowiedź . Moze to pomoże wywnioskować co jej jest.

Dodano po 3 [minuty]:

włożyłem karte sim idei , loguje sie do sieci , 3 kreski zasiegu i spada na zero ... plusa tez próbowałem

Dodano po 2 [minuty]:

Jest przełom w sprawie :D wiec zgubił mi sieć Idei , wszedłem w ustawienia ręczne i wybrałem Idee i działa !!!!!! Więc co jest uszkodzone ze nie działa mi Era i Plus ... Na Erze mi zależy.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 1642568
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 100
    pomyśl skoro chodzi w Idei(DCS) wykrywa GSM ale nie loguje to albo switch antenowy albo PA

ftb
  • REKLAMA
  • #7 1642854
    damianbiker
    Poziom 12  
    a z jakimi kosztami musze sie liczyc ?:) czy jest tutaj ktoś na forum z Rzeszowa który zrobiłby mi to niedrogo :)??
    qrcze ale nawet na tej Idei jak narazie zdarzyło mu sie wylogowac z sieci a potem nie chciał zalogować sie

Pozdrawiam i dzięki za wszystkie odpowiedzi
  • #8 1645324
    damianbiker
    Poziom 12  
    chodzi mi na tej idei nawet stabilnie , ale np włączyłem dyktafon i nagrywa i nagle dźwięk i wybierz sieć potem swiruje troche bo nie chce mi zalogować go musze go wyłączyć i po jakimś czasie włączyc , w związku z tym mam pytanie czy może to być wina softu ? no i czy do ww elementów (switch , pa ) potrzebna jest lutownica na hot air? przeczytałem gdzieś ze czasami wystarczy zmostkować antene czy w tym wypadku to może pomóc?

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz telefonu Nokia 6310i zgłasza problem z zanikiem zasięgu po włączeniu urządzenia. Telefon początkowo pokazuje pełny zasięg i loguje się do sieci (Era, Idea, Plus), jednak zasięg szybko spada do zera, a ręczne wyszukiwanie sieci jest bardzo wolne lub czasem nieskuteczne. Sprawdzenie zgodności numeru IMEI nie wykazało nieprawidłowości. Wskazano, że problem może dotyczyć uszkodzonego przełącznika antenowego (switch) lub końcówki mocy (PA), co jest typowe przy braku możliwości stabilnego logowania do sieci GSM. Flashowanie oprogramowania (softu) jest rozważane, ale nie jest pewne, czy pomoże. Wymiana lub naprawa elementów takich jak switch antenowy lub PA może wymagać lutownicy hot air. Czasami możliwe jest zmostkowanie anteny jako tymczasowe rozwiązanie. Koszty naprawy nie zostały dokładnie określone, a użytkownik poszukuje lokalnego serwisu w Rzeszowie. Dodatkowo, podczas korzystania z dyktafonu pojawiają się problemy z dźwiękiem i logowaniem do sieci, co może wskazywać na dalsze problemy sprzętowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA