logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dodać przekaźnik czasowy 12V do włącznika zmierzchowego?

Kabal123 03 Lip 2011 21:58 4727 6
  • #1 9678790
    Kabal123
    Poziom 11  
    Witam

Mam takie pytanie zrobiłem sobie włącznik zmierzchowy i chciał bym do niego dołączyć jakiś przekaźnik lub układ który ma włączać i wyłączać po określonym czasie oświetlenie. A dokładnie chodzi mi o to że jak czujnik zmierzchowy się załączy to po jakiś 2 do 5 sekund załączy światło i będzie tak długo świecić do póki nie na stanie ranek, gdyby przypadkowo jadące auto oświetliło czujnik zmierzchu to żeby nie gasiło od razu światła tylko dopiero też po jakiś 2 do 10 sekund. A i jeszcze jedno żeby było zasilane napięciem 12V
  • #2 9678887
    MALTIN
    Poziom 15  
    Ocena: 99
    Witam
    Jeśli dołączył byś schemat może ktoś by Ci pomógł.
    Pozdrawiam
    Marcin
  • #3 9678972
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2802
    Kabal123 napisał:
    A dokładnie chodzi mi o to że jak czujnik zmierzchowy się załączy to po jakiś 2 do 5 sekund załączy światło i będzie tak długo świecić do póki nie na stanie ranek, gdyby przypadkowo jadące auto oświetliło czujnik zmierzchu to żeby nie gasiło od razu światła tylko dopiero też po jakiś 2 do 10 sekund.

Ale zakręciłeś problem - jak ten "wyłącznik" ma odróżnić "czujnik zmierzchowy się załączy" od "gdyby przypadkowo jadące auto oświetliło" ?
  • #4 9679272
    dzi_dziuś
    Specjalista AGD
    Ocena: 1170
    Dawno temu robiłem urządzenie, które działa dokładnie jak opisałeś. Z tym, że ja używalem tego jako oświetlenia dla zółwia i przerobiłem na 12 V :)
    Oto link.
    http://jabel.com.pl/files/instrukcje/J-053.pdf
  • #5 9679494
    Kabal123
    Poziom 11  
    No właśnie posiadam ten układ co pisze kolega wyżej http://jabel.com.pl/files/instrukcje/J-053.pdf.

Przekaźnik steruje załączaniem i wyłączaniem lampy. chodzi mi oto by za przekaźnikiem był jakiś przekaźnik lub układ który będzie działał tak jak opisywałem. Że by kiedy przekaźnik od czujnika zmierzchu da znać że jest noc to dopiero po jakiś 2 do 5 sekund zapali się światło, a jeśli będzie ranek i przekaźnik czujnika zmierzchu rozłączy się to żeby światło paliło się jeszcze jakieś od 5 do 10 sekund.

Dodano po 7 [minuty]:

Kolega "jdubowski" Ale zakręciłeś problem - jak ten "wyłącznik" ma odróżnić "czujnik zmierzchowy się załączy" od "gdyby przypadkowo jadące auto oświetliło" ?

Już odpowiadam nie odróżni że to przejechał samochód czy to dzień dlatego chodzi oto żeby układ za przekaźnikiem miał zwłokę zgaszenia lampy od 5 do 10 sekund, a dla tego że jak jak samochód oświetli czujnik zmierzchu on wyłączy przekaźnik zmierzchowy ale drugi układ nie zgasi światła bo ma 5 lub 10 sekund zwłoki na zgaszenie gdy auto przestanie oświetlać czujnik zmierzchu załączy się z powrotem przekaźnik zmierzchu a układ przestanie odliczać a lampa pali się cały czas bez zgaśnięcia.
  • #6 9680355
    dzi_dziuś
    Specjalista AGD
    Ocena: 1170
    Kabal123 napisał:
    No właśnie posiadam ten układ co pisze kolega wyżej http://jabel.com.pl/files/instrukcje/J-053.pdf.

Przekaźnik steruje załączaniem i wyłączaniem lampy. chodzi mi oto by za przekaźnikiem był jakiś przekaźnik lub układ który będzie działał tak jak opisywałem. Że by kiedy przekaźnik od czujnika zmierzchu da znać że jest noc to dopiero po jakiś 2 do 5 sekund zapali się światło, a jeśli będzie ranek i przekaźnik czujnika zmierzchu rozłączy się to żeby światło paliło się jeszcze jakieś od 5 do 10 sekund.

To tylko kwestia regulacji tego układu. Poczytaj o tym. Opóźnienie jest jedna z jego opcji.
  • #7 9680404
    Kabal123
    Poziom 11  
    ok więc jaki kondensator zastosować by wydłużyć opóźnienie mniej więcej 10 sekund a co z załączaniem bo nie raz jest tak że czujnik zostaje zakryty w ciągu dnia przez przechodzącą osobę i włącza lampę ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na dodanie przekaźnika czasowego 12V do włącznika zmierzchowego, aby światło włączało się z opóźnieniem 2-5 sekund po aktywacji czujnika zmierzchowego i pozostawało włączone przez 5-10 sekund po jego dezaktywacji. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące regulacji opóźnienia oraz problemu z przypadkowym włączaniem światła przez przechodzące osoby. Użytkownik odnosi się do schematu układu z linku, który wcześniej przerobił na 12V.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA