logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Amica AWA512D bierze płyn do płukania na początku razem z proszkiem

ziubek 09 Lip 2011 20:08 23136 7
REKLAMA
  • #1 9700157
    ziubek
    Poziom 10  
    Ocena: 22
    Witam. Znalazłem na forum podobne problemy u użytkowników pralek Beko lub Gorenje, ja mam podobny tylko nie wiem czy taka sama przyczyna bo pralka inna. Pralka jest nowa, kupiłem ją kilka dni temu i zabrałem do sprawdzenia w domu bez podbijania gwarancji. Przystępując do prania wsypałem proszek do komory I oraz płyn zmiękczający do komory z kwiatkiem. Po uruchomieniu programu przy pierwszym poborze woda od razu zabrała proszek i płyn. Mam trzy pytania:
    1: czy jest to jakaś drobna usterka którą po naprowadzeniu przez fachowca mogę sam usunąć bez zerwania jakichś plomb czy utraty gwarancji?
    2: czy też podbić gwarancję i wzywać serwis
    3: lub męczyć się z wymianą pralki? (demontaż, czyszczenie, suszenie. pakowanie, odwożenie do nieco oddalonego sklepu...)
  • REKLAMA
  • #2 9700198
    f.golinski
    Poziom 12  
    Ocena: 30
    Witam.
    Pierwsze pytanie:
    - ile wlałeś płynu do komory dozownika?
  • REKLAMA
  • #3 9700206
    ziubek
    Poziom 10  
    Witam serdecznie. Wlałem jedną nakrętkę z typowej dla płynów 4-litrowej butli. Dodam że miałem wcześniej podobną Amicę i tam wszystko grało, tzn płyn był pobierany przed ostatnim płukaniem.
  • REKLAMA
  • #4 9700246
    f.golinski
    Poziom 12  
    Płyn powinien być pobrany do ostatniego płukania przed wirowaniem (ostatnim).
    Nie wiem jak jest w tym modelu , ale znając Amicę elektrozawór ma pewnie jeden i w nim są dwie cewki.
    Chyba ,że dozowanie sterowanie jest za pomocą linki w co wątpię.
    Zdejmij pokrywę i sprawdź to. Żadnego zabezpieczenia w pralce nie ma , nie bój się nie stracisz gwarancji.
    Czekam i wtedy ci odpowiem co dalej.
  • #5 9700309
    ziubek
    Poziom 10  
    Przyłącze do wody wewnątrz obudowy jest rozwidlone na dwa oddzielnie sterowane elektrozawory, z których dwoma wężykami doprowadzona jest woda do komory detergentów. Córka mi coś wspominała że w momencie wejścia w fazę płukania woda wlewała się przez komorę prania wstępnego... Może kabelki sterujące elektrozaworami są zamienione? Zewnętrzny ma kabelek żółty, wewnętrzny czarny (granatowy?) Raczej nie... W każdym razie nie wiem jak dwoma wężykami wlewa się wodę do trzech różnych przegródek...Rozwiązanie jest podobne jak w mojej poprzedniej Amice PC5512, do której teraz zajrzałem.
  • #6 9700358
    f.golinski
    Poziom 12  
    Czyli sterowanie bez linki.
    Na praniu wstępnym -zasilanie dostaje zawór od wstępnego.
    Na praniu zasadniczym -od zasadniczego.
    Na uszlachetnianiu - dwa zawory , dzięki czemu strumienie wody rozbijają się o siebie i woda wpada do środkowej komory.
    Włącz pralkę na program , który źle działał , wysuń lekko szufladę dozownika i obserwuj do której komory leci woda.
  • #7 9700872
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3365
    Może być błąd w dozowniku albo w programatorze. Z pralką do sklepu albo zgłosić w serwisie po uzupełnieniu karty gw..
  • REKLAMA
  • #8 9731909
    ziubek
    Poziom 10  
    Witam ponownie. Po kilku błędnych dozowaniach sytuacja się poprawiła, pralka pierze bez zarzutu. Być może nastąpiło to samoistnie, a może ja wymieniając wąż wodny na nowy poprawiłem ciśnienie wody przez co komory zaczęły się poprawnie wypłukiwać. Dziękuję, temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Amica AWA512D, która pobiera płyn do płukania razem z proszkiem na początku cyklu prania. Po wymianie informacji na forum, zasugerowano, że problem może wynikać z błędnego działania elektrozaworów lub dozownika. Użytkownik początkowo rozważał wezwanie serwisu, ale po kilku próbach i wymianie węża wodnego, sytuacja się poprawiła, a pralka zaczęła działać prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA