logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikser audio, DIY/N-097, projektowanie i wykonanie od podstaw

boberto 10 Lip 2011 19:17 1102 1
REKLAMA
  • #1 9702982
    boberto
    Poziom 2  
    Witam, Mam zamiar złożyć sobie mikser audio, ma być to urządzenie łączące sygnały wychodzące z komputera, mp3, tel, itp itd... i podające je dalej do wzmacniacza i głośników.

Teoretycznie mógł bym użyć gotowego zestawu do samodzielnego montażu np wymienionego w temacie czyli N-097, ale niestety moim zdaniem brak mu wielu przydatnych opcji, np wskaźników wysterowania, EQ no i pozostaje kwestia jakości bo na niej też mi zależy.

Pomysł zakłada wykonanie na osobnych płytkach 6-8 osobnych wejść, najprawdopodobniej 4 zwykłych do pobierania sygnału, + 2 mikrofonowych i tu zastanawiam się nad dodaniem zasilania phantome, ale może nie wszystko na raz.
    Płytki wejść mają być oddzielne po to żeby w dowolnym momencie móc dołożyć / wymienić wejścia wedle potrzeb.

Na każdym wejściu chcę mieć przynajmniej potencjometr regulujący moc sygnału z wejścia i zastanawiam się na dodaniem 2 stopniowej korekcji + może jakiś mały pasek led z sumowanym sygnałem albo przynajmniej sygnalizacja przesteru

Na koniec cały zebrany z modułów sygnał ma iść do wyjścia przez sześciostopniowy korektor i regulację głośności głównej potem powinien przejść przez wskaźniki wysterowania (linijki led po 24 diody na kanał) i do wyjścia.

To tyle z planów, niestety nie jestem mistrzem elektroniki i poza tym że wiem bardzo pobieżnie do czego służą i jak działają poszczególne elementy elektroniczne, umiem obsłużyć lutownicę i trochę pomyśleć.

Na początek przeanalizowałem sobie parę podobnych projektów i sporządziłem wstępny prosty schemat pojedynczego wejścia:
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Proszę podpowiedzcie czy dobrze kombinuję oraz gdzie w ten układ można wpiąć korekcję czy na początku czy na wyjściach, czy taka opcja ma sens?

W miarę jak kolejne elementy uzyskają ostateczną formę będę projektował kolejne moduły, itd. itd. aż do końca, chciał bym się przy okazji czegoś nauczyć i nie mam złudzeń że uda mi się zacząć trawienie laminatu przed wrześniem ;)

Pozdrawiam, i mam nadzieję że tym razem mój post nie zostanie potraktowany jako herezja wymierzona w regulamin forum ;)

P.S. jaki wpływ na jakość miało by wykonanie wszystkiego na elementach smd?
  • REKLAMA
  • #2 9704282
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 530
    Znów to samo?
    Powinno być oczywiste, że czułość każdego wejścia powinna być dostosowana do wielkości wprowadzanego sygnału. Jeśli mają być w miarę uniwersalne, to można zastosować przełączniki (jak np. w Eltronach) lub potencjometry do zmiany czułości, dostępne np. przez otwory w obudowie. Lub jako dodatkowe potencjometry (GAIN).
    Wszelkie regulacje barwy itp. powinny być już za wzmacniaczem wstępnym - najlepiej tzw. aktywne, ze stopniem wzmacniającym straty występujące na tych regulatorach. Equalizer jeden, w stopniu sumującym, lub w każdym z kanałów, jeśli mają tam zastąpić typową regulację barwy.
    Ogólnie rzecz biorąc - wszystko na ten temat można znaleźć na forum i w innych miejscach internetu, o czym pisałem wcześniej. Proszę nie liczyć, że ktoś na forum opracuje coś takiego dla Kolegi - dla takich "życzeń" służy dział Ogłoszenia i Biznes Elektronika.

Tu na forum możemy ocenić projekt będący w zaawansowanym stadium. Głównie dlatego właśnie, że miksery/mieszacze to żadna nowość, są wielokrotnie opisane i prezentowane.

Ponadto:Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Zaprezentowany "schemat" ma formę ścieżek na płytce, a nie schematu.

Dodano po 4 [minuty]:

Smd to też nie nowość - może być. Warto poczytać o zasadach projektowania płytek (prowadzenie ścieżek, unikanie sprzężeń itd.).
REKLAMA